Θυμωμένοι με... δελφίνια ψαράδες στη Λάρνακα [τι να κάνουμε, να τα σκοτώνουμε;]

Αγανακτισμένοι με… δελφίνια δηλώνουν επαγγελματίες ψαράδες στη Λάρνακα.

 


Article featured image
Article featured image

Οι ψαράδες καταγγέλλουν μεγάλες ζημιές που υφίστανται καθημερινά από τα δελφίνια τα οποία τρώνε τη ψαριά τους, αφήνοντας μόνο τα κεφάλια στα δίκτυα και τα παραγάδια τους και τα οποία επειδή είναι προστατευόμενο είδος δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα περίπου 26 σκάφη με επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν τη βοήθεια της Κυβέρνησης για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Τρία από τα σκάφη που ψαρεύουν τόνο έφτασαν νωρίς το απόγευμα στο λιμάνι της Λάρνακας και οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι κάλεσαν τα ΜΜΕ στην περιοχή, έδειξαν αγανακτισμένοι στα τηλεοπτικά συνεργεία τα κεφάλια των ψαριών που φαγώθηκαν από τα δελφίνια.

Ο Ευάγγελος Κώστα, επαγγελματίας ψαράς από την Ορμήδεια ανέφερε ότι αυτή την εποχή το πρόβλημα είναι σοβαρότατο, επειδή τα δελφίνια τρώνε τα ψάρια μέσα από τα δίκτυα.

«Ένα από τα τρία από τα σκάφη με τα οποία πήγαμε σήμερα για ψάρεμα τόνου, έχει πιάσει 110 ψάρια, από τα οποία τα 100 τα έχουν φάει τα δελφίνια αφήνοντας του μόνο 10 σωστά ψάρια για να βγάλει μεροκάματο», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο καΐκι κατάφερε να πιάσει περίπου 800 κιλά ψάρια και τώρα του έχουν μείνει περίπου τα 80 κιλά για να βγάλει τα έξοδα του τα οποία ανέρχονται στα 600 ευρώ.

«Από την ημέρα που αρχίσαμε δουλειά για το ψάρεμα του τόνου, από τη περιοχή του Κάβο Πύλα μέχρι ανατολικά του Κάβο Γκρέκο εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες, δεν μπορούμε να δουλέψουμε και ζητούμε τη βοήθεια του κράτους», δήλωσε ο κ. Κώστα.

Εξήγησε στα ΜΜΕ ότι το δελφίνι είναι προστατευόμενο είδος. «Δεν θέλουμε να τα σκοτώσουμε, δεν θέλουμε να κάνουμε κακό, αλλά θέλουμε από το κράτος να μας στηρίξει. Δεν ζητούμε λεφτά, ζητούμε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο να δουλέψουμε, είτε με πομπούς είτε με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο» είπε.

Πρόσθεσε πως το κράτος θα δώσει περίπου χίλια ευρώ για τον κάθε ψαρά ως αποζημίωση τα οποία όμως δεν είναι αρκετά.

«Κάθε βάρκα έχει περίπου 800 ευρώ ζημιά κάθε μέρα και εμείς δεν θέλουμε λεφτά από την κυβέρνηση, θέλουμε να δουλέψουμε, θέλουμε να βρεθεί τρόπος να φύγουν τα δελφίνια», είπε ο κ. Κώστα.

Ο Ανδρέας Παπουτσάς, επίσης επαγγελματίας ψαράς δήλωσε πως ναι μεν έχει βοηθήσει η κυβέρνηση, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

«Γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να απομακρυνθούν τα δελφίνια αφού οι ζημιές από αυτά δεν είναι μόνο σε ένα περιορισμένο χώρο, είναι και στην Πάφο και γενικά σε όλες τις τοποθεσίες που δουλεύουν τα αλιευτικά σκάφη», ανέφερε.

«Δυστυχώς τα δελφίνια δεν μας αφήνουν. Οι ειδικοί θα πρέπει να διώξουν τα δελφίνια για να μην αναγκαστούμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε αφού και εμείς ως ψαράδες τα αγαπάμε αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ζήσουμε», δήλωσε ο Γιώργος Ιωάννου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ