Απώλεια στύσης λόγω προφυλακτικού [μύθος ή αλήθεια;]

H προστασία που παρέχει το προφυλακτικό φαίνεται πως… δεν αρκεί για να κινητοποιήσει τους άνδρες να το χρησιμοποιούν συστηματικά.

 


Article featured image
Article featured image

Τα παράπονα των ανδρών ότι χάνουν τη στύση τους αν χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό είναι πολύ συχνά και πολλοί επιλέγουν την ερωτική επαφή χωρίς προστασία, παρά το γεγονός ότι το προφυλακτικό αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, αλλά συγχρόνως το μοναδικό και απαραίτητο μέτρο προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το AIDS.

Σε κάποιους άνδρες η χρήση του προφυλακτικού δημιουργεί άμεσα προβλήματα που ίσως εκτιμώνται ως πιο σημαντικά συγκριτικά με τις προστατευτικές του ιδιότητες. Μια μελέτη σε άνδρες που είχαν επισκεφτεί ειδικό ιατρείο για τη θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αποκάλυψε το πιο συχνό πρόβλημα που δημιουργεί η χρήση του.

Το 37% των ανδρών στη μελέτη ανέφερε τουλάχιστον μία εμπειρία απώλειας της στύσης που σχετίζονταν με τη χρήση του προφυλακτικού.

Σε άλλη μελέτη με δείγμα άνδρες 18 - 35 ετών, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες που έχαναν τη στύση τους με τη χρήση του προφυλακτικού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να βγάλουν το προφυλακτικό πριν από την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής και ανέφεραν αποφυγή της χρήσης του.

Επομένως, φαίνεται πως κάποιοι άνδρες χάνουν τη στύση τους με τη χρήση του προφυλακτικού, με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται διότι δεν το χρησιμοποιούν συστηματικά ή όταν το χρησιμοποιούν, το βγάζουν πρόωρα.

Έχει διαπιστωθεί πως ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγεί σε απώλεια της στύσης κατά τη χρήση του προφυλακτικού είναι η δυσχερής προσαρμογή του στο πέος. Άνδρες που ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν το προφυλακτικό να προσαρμόζει καλά πάνω στο πέος, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη στύση τους.

Κάποιες φορές μάλιστα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σε κάθε απόπειρα χρήσης του προφυλακτικού, λόγω του άγχους που δημιουργεί η αναμονή δυσκολίας στην τοποθέτησή του και στη διατήρηση της στύσης.

Έτσι εξηγείται το ότι κάποιοι άνδρες συστηματικά, χάνουν τη στύση αποκλειστικά τη στιγμή που πρόκειται να τοποθετήσουν το προφυλακτικό. Μάλιστα, λόγω του άγχους της στιγμής, είναι σύνηθες να γίνονται βιαστικοί και γρήγορα να εγκαταλείπουν τη διαδικασία τοποθέτησής του. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι άνδρες που βιάζονταν κατά τη διαδικασία τοποθέτησης είχαν τριπλάσια πιθανότητα να χάσουν τη στύση τους, συγκριτικά με εκείνους που αφιέρωναν επαρκή χρόνο .

Μια πρώτη συμβουλή είναι η ενημέρωση για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Μια δεύτερη είναι να εντάσσουν τη χρήση του προφυλακτικού στο ερωτικό παιχνίδι, μια διαδικασία βέβαια που απαιτεί την κατανόηση και συμμετοχή της συντρόφου.

Σε αυτούς που το πρόβλημα είναι σταθερό και η απώλεια της στύσης με τη χρήση του είναι πλέον κανόνας, η επίσκεψη σε ειδικό αποτελεί τη μοναδική λύση ώστε να απολαμβάνουν το σεξ με ασφάλεια.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ