«Δεν έχουμε ιδέα πώς μας ανακάλυψαν από το Ξαρκής»

Με επιρροές από την αφρικανική παράδοση, τη γαλλική κουλτούρα και την πολυπολιτισμικότητα της Αγγλίας -όπου μεγάλωσαν-, οι Afriquoi «έμπλεξαν» δημιουργικά το παρελθόν με το μέλλον και δημιούργησαν ένα δικό τους καινούργιο ξεχωριστό ήχο.

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την παρουσία τους στην Κύπρο για το Φεστιβάλ Ξαρκής στις 9 Ιουλίου, μιλήσαμε μαζί τους για την παράδοση, τις ρίζες, αλλά και την ανάγκη κάθε γενιάς να δημιουργεί τα δικά της βιώματα και ήχους, χωρίς να μένει προσκολλημένη στο παρελθόν.

Με έδρα το Λονδίνο, οι Afriquoi είναι ένα βρετανικό 5μελές afrosupergroup το οποίο συνδυάζει την παραδοσιακή κιθάρα του Κονγκό, την Kora από την Γκάμπια, και την αγγλική ηλεκτρονική μουσική.


​Στο παρελθόν υπήρχε κάτι άλλο, στο μέλλον σίγουρα θα είναι κάτι διαφορετικό. Κάθε γενιά έχει ανάγκη να φτιάχνει και να δημιουργεί τη δική της μουσική, να βρίσκει τους δικούς της ήχους.


Πότε ξεκίνησαν οι Afriquoi;

Η μπάντα πρωτοξεκίνησε το 2010 και σήμερα έχουμε τη χαρά να μετράμε την επέτειο των 6 χρόνων μας ως μουσικό συγκρότημα.

 



 

Από πού προέρχεται η ονομασία Afriquoi; Τι σημαίνει ακριβώς αυτό το λογοπαίγνιο;

Το όνομα της μπάντας αποτελεί συνδυασμό του «Africa» και της γαλλικής λέξης «quoi», που σημαίνει «γιατί». Oι κάτοικοι των πρώην γαλλικών αποικιών της Δυτικής Αφρικής (Σενεγάλη, Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού), έχουν τη συνήθεια να βάζουν στο τέλος της πρότασης τη λέξη «quoi». Είναι κάτι σαν τοπική αργκό έκφραση, που στην ουσία θέλει να πει «ξέρεις εσύ» ή «με πιάνεις».

Επίσης είναι και μια αναφορά στο ατμοσφαιρικό κομμάτι «Nigeria What» από Débruit. Ο τίτλος του κομματιού θέλει στην ουσία να πει πώς αυτό που ακούς είναι αφρικανική μουσική, και δεν έχει τίποτα κακό –γιατί πολύ απλά είναι μουσική.

Ποια ανάγκη σας οδήγησε στο να εμπλέξετε παραδοσιακά μουσικά όργανα από την Αφρική, μαζί με ευρωπαϊκή ηλεκτρονική μουσική;

Μεγαλώνοντας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπως αυτό του Λονδίνου, ήμασταν περιτριγυρισμένοι από μια γκάμα επιρροών. Υπάρχει άφθονη αφρικανική μουσική στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης η Αγγλία διαθέτει και μια υπέροχη underground ηλεκτρονική μουσική σκηνή.

Εμείς, προτιμήσαμε λοιπόν, αντί να επικεντρωθούμε στη δημιουργία μιας κάποιου είδους παραδοσιακής μουσικής, να φτιάξουμε κάτι εντελώς καινούργιο και φρέσκο. Μια μουσική που θα αντανακλά τη ζωντάνια, τη διαφορετικότητα και την ποικιλία της αγγλικής μουσικής σκηνής.

 



 

Πως θα περιγράφατε τη μουσική σας;

Θετική, ανεβαστική, γεμάτη ενέργεια, ένα κράμα αφρικανικών και αγγλικών vibes, που έχει σκοπό και στόχο να κάνει τους ανθρώπους να χορεύουν, να μοιράζονται, αγαπιούνται και να δίνουν αγάπη και πάνω απ’ όλα να νοιώθουν χαρούμενοι.


Σεβόμαστε την παράδοση και παράλληλα προσπαθούμε να εξελισσόμαστε, εξελίσσοντας και τη μουσική μας, με έναν τρόπο που αντανακλά την εποχή που ζούμε.


Νοιώθω πώς η αφρικανική παραδοσιακή μουσική εκπέμπει μια ιδιαίτερη και έντονη ενέργεια. Ισχύει αυτό; 

Νομίζω πώς αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό και αδιαπραγμάτευτο… 

Πώς αντιδρά ο κόσμος στις συναυλίες σας, σε αυτό τον «περίεργο» συνδυασμό ήχων;

Συνήθως, πολύ θετικά. Χορεύουν, χαμογελούν, φωνάζουν, εκτονώνονται. Στην Κύπρο είναι η πρώτη μας φορά και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος τους Ξαρκής σε όλο αυτό.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο στροφής στην pop κουλτούρα, η νεολαία βλέπουμε πώς το τελευταίο διάστημα επιστρέφει στις ρίζες και την παράδοση. Το νοιώθετε αυτό;

Και ναι και όχι. Κρίνοντας από τη δική μας μουσική, θα σου πω ότι πάντα υπήρχε ενδιαφέρον για την Αφρικανική μουσική και τις ρίζες της, ίσως γιατί πολλοί καλλιτέχνες, επανεφηύραν το είδος «σερβίροντας» το ως ένα πιο φρέσκο άκουσμα. Labels όπως Soundway, Strut, Hot Casa και η υπέροχη δουλειά του φίλου μας, από την Αφρική -Awesome Tapes, κατάφεραν να εδραιώσουν την αφρικανική παραδοσιακή μουσική και να την κάνουν απαραίτητο συστατικό της μοντέρνας μουσική κουλτούρας.

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πώς η προσκόλληση με τις ρίζες, το παρελθόν και τις παραδόσεις πάντα έχει ένα όριο –κάπου σταματά. Είναι μια μουσική που δημιουργήθηκε σε μια άλλη εποχή, σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος, με άλλη κουλτούρα και βιώματα.

Εμείς, ως Afriquoi, θέλαμε να φτιάξουμε μια μουσική η οποία θα αντλεί όλα εκείνα τα υπέροχα στοιχεία από την παράδοση, αλλά θα είναι παράλληλα φρέσκα και εντυπωσιακή -ένας νέος ήχος του 21ου αιώνα.

 



 

Παράδοση, ρίζες κληρονομιά. Πώς λειτουργούν αυτές οι έννοιες στη ζωή σας;

Η αποστολή του Jally (ο μουσικός που παίζει το Kora) ήτανε πάντα να διευρύνουμε τα σύνορα μιας μεγάλης παράδοσης, διατηρώντας την καρδιά και την ψυχή μας άθικτα. Αυτό, πάνω-κάτω αντιπροσωπεύει όλα εκείνα που είμαστε εμείς. Σεβόμαστε την παράδοση και παράλληλα προσπαθούμε να εξελισσόμαστε, εξελίσσοντας και τη μουσική μας, με έναν τρόπο που αντανακλά την εποχή που ζούμε.

Στο παρελθόν υπήρχε κάτι άλλο, στο μέλλον σίγουρα θα είναι κάτι διαφορετικό. Κάθε γενιά έχει ανάγκη να φτιάχνει και να δημιουργεί τη δική της μουσική, να βρίσκει τους δικούς της ήχους.

 



Αυτή είναι η πρώτη σας φορά στην Κύπρο. Πώς έγινε η επαφή με το Φεστιβάλ Ξαρκής;

Και ελπίζουμε να έχουμε κι άλλες πολλές φορές στο νησί. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πώς μας ανακάλυψαν, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έκαναν.

Λατρεύουμε τα vibes και τον σκοπό του φεστιβάλ. Είναι ένα project που ξεκινά από την κοινότητα, και επιδιώκει να αφυπνίσει κοινωνικά τον κόσμο, και να φέρει την αλλαγή -δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ που προσφέρει ηδονή και ευχαρίστηση. Είμαστε όλοι εδώ, μαζί, για να σπρώχνουμε τα πράγματα να πηγαίνουν μπροστά και να προχωρούν.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνιση σας στο Ξαρκής στις 9 Ιουλίου;

Μπόλικη θετική ενέργεια και ένα live show που θα σας τρελάνει.



*Βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ Ξαρκής εδώ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ