Ο άνθρωπος πίσω από τις συναυλίες του Φεστιβάλ Ξαρκής

Ανάμεσα στο συνεχές γράψιμο, αφού η κύρια ενασχόλησή του είναι η μουσική, ο διακριθείς Κύπριος μουσικός αναλαμβάνει ρόλο μουσικού επιμελητή στο φετινό Φεστιβάλ Ξαρκής.

 


Article featured image
Article featured image

Μιλήσαμε μαζί του για να μάθουμε πως προέκυψε το φετινό line-up του Φεστιβάλ, αλλά και να μάθουμε με ποια επιχειρήματα θα προσπαθούσε ο ίδιος να πείσει έναν πολύ καλό φίλο του από Κύπρο ή εξωτερικό να πάει full τριήμερο στη Λόφου.

 

Προτείνοντας και κλείνοντας πράγματα για το line-up του Ξαρκής, τι ακριβώς είχες στο μυαλό σου;

Μετά από συζήτηση με τους άλλους συντελεστές, θέλαμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να μην επικεντρωνόταν σε ένα είδος μουσικής. Αυτό μας βοήθησε στο να βρούμε σχήματα που παρουσιάζουν διάφορα είδη μουσικής και μετά φυσικά να δούμε πώς να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα με τρόπο ώστε ο ακροατής να μπορεί να παρακολουθήσει τις συναυλίες σε επίπεδο φεστιβάλ ανοικτού χώρου. Όλα αυτά έγιναν φυσικά βάση του τι ήταν εφικτό ανάλογα με το πού βασίζονται οι μουσικοί κ.λπ.


Το ζιαφέττιν θα είναι μια όμορφη εμπειρία κι ένας ωραίος τρόπος να κλείσει το φεστιβάλ, αλλά και για πολλούς ίσως ξένο... ίσως και πιο ξένο από την ηλετροαφρικανική μουσική των Afriquoi! 




Σκεφτόσουν το μέσο Κύπριο ακροατή ή το μέσο ακροατή του Ξαρκής κάθε φορά που «έκλεινες» έναν καλλιτέχνη; Ποιος είναι αλήθεια ο μέσος ακροατής του Ξαρκής;

Πιστεύω πως ο μέσος ακροατής του Ξαρκής είναι ένα άτομο ανοικτό ως ένα βαθμό σε νέα ακούσματα, που δεν περιμένει να βρει μόνο κάτι γνώριμο, άλλα περιμένει να ακούσει και κάτι καινούργιο.

Για ποια πράγματα που θα ακούσουμε φέτος νιώθεις πραγματικά περήφανος;

Περήφανος είμαι που όλοι οι μουσικοί δεχτήκαν την πρόσκληση να έρθουν και σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ συναυλιών στο εξωτερικό και σε ένα πρόγραμμα πολύ κουραστικό και έντονο.

Οι φετινοί κράχτες κατάλαβα πως είναι οι Afriquoi, Baildsa και Halay Lamba. Κατάλαβα σωστά;

Δεν θα αποκαλούσα μόνο αυτές τις μπάντες κράχτες... αλλά ούτε και η λέξη μου αρέσει ιδιαίτερα. Απλώς αυτές οι μπάντες είναι οι μόνες που θα έρθουν από το εξωτερικό και η κάθε μια τους είναι διαφορετική...

 



Οι Amalgamation Choir θα είναι στο Ξαρκής


 

Έχεις την ευθύνη και για τα local bands και DJs που θα παίξουν;

Όλα τα σχήματα και DJs επιλεγήκαν μετά από συζήτηση και με άλλους συντελεστές, όπως ο Ευαγόρας (Μπεκιάρης) και η Χριστίνα (Σκαρπάρη).


Πιστεύω πως ο μέσος ακροατής του Ξαρκής είναι ένα άτομο ανοικτό ως ένα βαθμό σε νέα ακούσματα, που δεν περιμένει να βρει μόνο κάτι γνώριμο, άλλα περιμένει να ακούσει και κάτι καινούργιο.


Με ποια επιχειρήματα θα προσπαθούσες να πείσεις έναν πολύ καλό φίλο σου από το εξωτερικό να έρθει full τριήμερο στη Λόφου και το Ξαρκής;

Το μουσικό περιεχόμενο του φεστιβάλ σε συνδυασμό με την ομορφιά των καλοκαιρινών βραδιών στη Λόφου πιστεύω είναι αρκετοί λόγοι για κάποιον από το εξωτερικό να έρθει στο φεστιβάλ. Πέραν αυτών των λόγων, μέσα από το φεστιβάλ κάποιος ξένος μπορεί να βιώσει και διάφορα ήθη και παραδόσεις της Κύπρου που είναι δύσκολο να βρει στην καθημερινότητα... όπως το ζιαφέττιν!

Το οποίο Ζιαφέττιν (γλέντι) θα γίνει την Κυριακή. Θα το εκτιμήσουν οι νέοι θεωρείς;

Από τη στιγμή που ένα φεστιβάλ γίνεται στην Κύπρο θεωρώ όμορφο το να ενταχθεί ένα κυπριακό γλέντι σε μια μορφή που λίγοι μας μπορούμε να βιώσουμε στη σύγχρονη καθημερινότητά μας... Νομίζω για πολλούς, ειδικά αυτούς που έχουν επαφή με Ζιαφέθκια, θα είναι μια όμορφη εμπειρία κι ένας ωραίος τρόπος να κλείσει το φεστιβάλ, αλλά και για πολλούς ίσως ξένο... ίσως και πιο ξένο από την ηλετροαφρικανική μουσική των Afriquoi! Οπότε, είναι προσωπικό ζήτημα το τι θα εκτιμήσει ο καθένας πιστεύω.

Πέρα από το Ξαρκής, με τι άλλο καταπιάνεσαι αυτή την περίοδο;

Η κύριά μου ασχολία είναι η μουσική που γράφω, οπότε γράφω.



ΔΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΞΑΡΚΗΣ

 

Φεστιβάλ Ξαρκής

Παρασκευή 8 - Κυριακή 10 Ιουλίου

Λόφου, επ. Λεμεσού

Πληρ. 97676011



ΔΕΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ