Στην Τριμίκλινη παράγουν κυπριακό χαβιάρι [εικόνες]

Στο Land of Dreams θα βρεις ένα από τα πιο ακριβά και περιζήτητα χαβιάρια στον κόσμο, από το ψάρι οξύρρυγχος, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από τον Κύπριο Αντρέα Χριστοφή.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

 

Με σπουδές και μεταπτυχιακά στη Ρωσία, στους κλάδους της γεωπονίας, της οινολογίας και των οικονομικών, ο Ανδρέας Χριστοφή, επιστρέφοντας στην Κύπρο επιδίωξε να φτιάξει στο χωριό Τριμίκλινη τη δική του γη των ονείρων και φαίνεται πώς τα κατάφερε.

Το «The Land of Dreams» αποτελεί ίσως τον μοναδικό στο είδος του πολυχώρο που συνδυάζει τόσες πολλές εμπειρίες μαζί. Ανάμεσα σε πεύκα και βουνά, ο επισκέπτης μπορεί να ψαρέψει στην τεχνητή λίμνη οξύρρυγχους, πέστροφες και κυπρίνους, τα οποία μπορεί να φάει την ίδια ώρα όπως επιθυμεί, ψημένα από το εστιατόριο που βρίσκεται εκεί.  

Στο Land of Dreams όμως θα βρεις και ένα από τα πιο ακριβά και περιζήτητα χαβιάρια του κόσμου, από το ψάρι οξύρρυγχο, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από τον Αντρέα Χριστοφή.

Η ρωσικός οξύρρυγχος ή αλλιώς οξύρρυγχος διαμάντι, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 235 cm σε μήκος και τα 115 κιλά σε βάρος και αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Για παράδειγμα όπως μας ανέφερε ο κος Χριστοφή, ο μίνιμουμ χρόνος που πρέπει να περιμένεις για να ωριμάσει το ψάρι και να έχεις ποιοτικό χαβιάρι είναι 6 χρόνια. 

«Όταν ήμουν στην Ρωσία και γνώρισα το συγκεκριμένο ψάρι και τις δυνατότητες του, έφερα μια ποσότητα πειραματικά στην Κύπρο για να δω πώς θα πάει και αν μπορεί να αναπτυχθεί εδώ». 

 



Παράλληλα το 2008, ο κος Χριστοφή ξεκίνησε να κατασκευάζει τη μεγαλύτερη ιδιωτική υδατοδεξαμενή (μικρό υδατοφράκτη) στην Κύπρο χωρητικότητας 7000 κυβικών μέτρων, στο πλαίσιο τους σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης που είχε ενταχθεί με την ιδιότητα του ως γεωργός.    

«Ολοκλήρωσα την κατασκευή λίγα χρόνια αργότερα το 2013 και τότε ήταν που ονομάστηκε και ο χώρος ‘The Land of Dreams’. Στα εγκαίνια της υδατοδεξαμενής, παρουσίασα για πρώτη φορά στους παρευρισκόμενους με τη γνωστή μέθοδο του ultra sound, τα πρώτα ωάρια με χαβιάρι.

 



Στην πορεία πήρα άδεια από το κράτος για υδατοκαλλιέργεια, λόγω της υδατοδεξαμενής. Μέσα στον ίδιο χρόνο ξεκίνησα και την κατασκευή παραποτάμιων συστημάτων, ενώ έφτιαξα και μια τρεχούμενη λίμνη, σχεδόν εφάμιλλη μιας φυσικής, έκτασης 2000 τμ. 

Αυτή τη στιγμή στη λίμνη εκτρέφονται περίπου 20 τόνοι οξύρρυγχου, οι οποίοι στα 3 χρόνια τα αρσενικά και τα θηλυκά χωρίζονται με τη μέθοδο του ultra sound, για να μπορούν να πάρουν πιο εύκολα τα αυγοτάραχο από τα θηλυκά.  Μόλις ωριμάσει παίρνουν το αυγοτάραχο, το οποίο επεξεργάζονται στο δικό τους εργαστήριο και το συσκευάζουν.  

 



Το ψάρι που μένει επεξεργάζεται και αυτό και πωλείται είτε φρέσκο, είτε καπνιστό, είτε παστό για όσους το προτιμούν. 

Υπάρχει όμως και μια άλλη καινοτομία στο χώρο, αφού αν βρεθείς εκεί μπορείς να διευθετήσεις από πριν να πας για ψάρεμα στη λίμνη και ότι ψάρια πιάσεις, να τα δώσεις στην κουζίνα του εστιατορίου που βρίσκεται στη λίμνη για να σου το μαγειρέψει. Όπως διευκρινίζει ο κος Χριστοφή, αν θες να καθίσεις στο εστιατόριο και να φας αυτό που ψάρεψες, πρέπει να προκρατήσεις από νωρίς το δικό σου χώρο στο εστιατόριο. 

 



«Αυτή τη στιγμή δουλεύω κυρίως με χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κυρίως γιατί αγαπάνε πολύ αυτό το είδος τροφής, είναι στην κουλτούρα τους και το ψάχνουν. Στην πορεία ενδέχεται να κυκλοφορήσω κάποια από τα προϊόντα μου στη λιανική αγορά». 

 





*«The Land of Dreams» Facebook page


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ