Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη βιοτεχνολογία, έναν μόνο κλάδο της ευρύτερης επιστήμης που λέγεται Βιολογία. Με διάφορες καινοτόμες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας, μέσα στο 2017 αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Alzheimer’s, δεδομένου ότι οι μέθοδοι θεραπείας και τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και ανεπαρκή. Σύμφωνα με μία έρευνα, το Alzheimer’s θα απορροφά το ¼ των κονδυλίων για ιατρική έρευνα διεθνώς έως το 2040.
Αλλά δεν υπάρχει μόνο ανάγκη για πιο αποτελεσματικά φάρμακα σε πολλές από τις ασθένειες που πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αρχίζει να διαφαίνεται και μία αλλαγή στη στάση των ασθενών οι οποίοι βλέπουν ότι όσα χρήματα και να δαπανήσουν σε φάρμακα ή ιατρικές υπηρεσίες, δεν βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους. Όλο και περισσότερο μερίδιο ‘ενέργειας’ συνεπώς, από την επιστημονική κοινότητα, μετακινείται στην κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού και των παραγόντων που επηρεάζουν τη φυσιολογία του.
Ένα τρίτο ζήτημα στο οποίο αναμένονται νέες επιστημονικές ανακαλύψεις μέσα στο 2017 σχετίζεται με αυτό που αποκαλούμε μικροβίωμα, το σύνολο δηλαδή των μικροοργανισμών που ‘συγκατοικούν’ μαζί μας σε διάφορα σημεία στο σώμα μας, οι οποίοι φαίνεται ότι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά, όχι μόνο τη φυσιολογία μας, αλλά και τη διάθεσή μας και τον συναισθηματικό μας κόσμο.
Οι Βιολογικές επιστήμες επεκτείνονται όμως σε πολλούς άλλους τομείς. Η έρευνα και κατανόηση του περιβάλλοντος, η μελέτη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η βιομηχανία τροφίμων, η γενετική, η κτηνοτροφία και η γεωπονική, κ.ά., είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Το πρότυπο πρόγραμμα βιολογικών επιστημών του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ προσφέρει κατάρτιση σε όλους τους επιμέρους κλάδους της Βιολογίας και της Μικροβιολογίας όπως Μοριακή Βιολογία, Γενετική, Θαλάσσια Βιολογία, Περιβαλλοντική και Ιατρική Βιολογία.
Στη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές λαμβάνουν τις βάσεις όλων των βιολογικών επιστημών και μαθαίνουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτές διεθνώς. Η θεωρητική διδασκαλία πλαισιώνεται από πρακτικά πειράματα σε υπερσύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις όπως στα εργαστήρια Βιοχημείας, Κυτταρικής Βιολογίας, και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου.
Από το 5ο εξάμηνο σπουδών τους, οι φοιτητές επιλέγουν μία από δύο κατευθύνσεις: Γενική Βιολογία και Γενική Μικροβιολογία. Το πρόγραμμα της Μικροβιολογίας είναι το πρώτο πρόγραμμα στην Κύπρο που παρέχει τη δυνατότητα εξειδίκευσης στη Μικροβιολογία, βασιζόμενο στις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Συνδέσμου Μικροβιολογίας (ASM).
Αναπόσπαστο μέρος των σπουδών των βιολογικών επιστημών στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ είναι η πρακτική άσκηση, που αποσκοπεί στη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας. Εκτός αυτού, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε υψηλού επιπέδου ερευνητικά προγράμματα μέσα από τα οποία αποκτούν γνώσεις και εμπειρία σε πραγματικές εφαρμογές της βιολογίας και της μικροβιολογίας.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον μεγαλύτερο Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate InternationaI Universities. Ο Διεθνής αυτός Οργανισμός αποτελείται από 80 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 28 χώρες, με σύνολο 1,000,000 φοιτητές.
Έχει αξιολογηθεί από τo QS TOP UNIVERSITIES (QS StarsTM) με τον υψηλότερο δείκτη «πέντε Αστέρια» στους τομείς της Διδασκαλίας, των Εγκαταστάσεων, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών.
Κυρίως όμως, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ δεν σταματά να καινοτομεί και να επενδύει ανελλιπώς στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στις υποδομές και στη διαρκή βελτίωση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, ώστε να προετοιμάζει κατάλληλα τους νέους του αύριο για τον απαιτητικό αλλά πολλά υποσχόμενο επαγγελματικό τους βίο.
Πηγές:
https://www.reference.com/science/careers-molecular-biology-4ce66748243de7c4
http://www.forbes.com/sites/luketimmerman/2016/12/27/five-big-idea-biotech-trends-to-watch-in-2017/#71cde5325d4a
http://www.nature.com/subjects/microbiology