«Ως μαθητές θέλουμε να ξέρουμε αν όλα αυτά που μας δεσμεύτηκε το υπουργείο (μείωση του άγχους, λιγότερα διαγωνίσματα, μείωση της ύλης, μείωση της παραπαιδείας) ισχύουν».
Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν προ ημερών έξω από τη βουλή, με τους μαθητές να αντιδρούν στις αλλαγές που θέλει να επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, ο γραμματέας της ΠΣΕΜ Ανδρέας Λόντου εκπροσωπώντας το μαθητικό σύνολο, θέτει κάποια ερωτήματα και ανησυχίες, σχετικά με την λειτουργικότητα των αλλαγών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΙΓΟ ΔΩΡΕΑΝ, ΓΙΝΕΤΑΙ;
Γράφει ο Αντρέας Λόντου*
Ένα από τα πιο μεγάλα θέματα που συζητούνται αυτό το καιρό, σε σχέση με την Παιδεία, είναι οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας που προσπαθεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας στη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση.
Από τα πιο σημαντικά θέματα μέσα από τους νέους κανονισμούς είναι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο θέμα που μας βρίσκει εμάς τους μαθητές σε μεγάλη αντιπαράθεση με το υπουργείο.
Σαν μαθητές θέλουμε να ξέρουμε αν όλα αυτά που μας δεσμεύτηκε το υπουργείο (μείωση του άγχους, λιγότερα διαγωνίσματα, μείωση της ύλης, μείωση της παραπαιδείας) ισχύουν, αν έκαναν έρευνες και δεν πέταξαν κάποιες προτάσεις στο τραπέζι για «βελτίωση της παιδείας», που στην τελική θα φέρουν ακόμη περισσότερη βαθμοθηρία και παραπαιδεία.
Πέραν αυτού, δεν θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τους μαθητές. Αν ξέρουμε πώς, μετά από 4 μήνες θα έχουμε εξετάσεις και δεν έχουμε βιβλία για να διαβάσουμε, δεν έχουμε σταθερό καθηγητή, αμέσως θα πάμε όλοι οι μαθητές που έχουν την οικονομική άνεση στα ιδιωτικά φροντιστήρια και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Δηλαδή είναι αυτό που λέμε σχολείο για λίγους και εκλεκτούς. Ας δούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες που καταργούν όλες τις εξετάσεις και το επίπεδο της παιδείας τους είναι πολύ ψηλό.
«Οι μαθητές δεν ακολουθούν την ΠΣΕΜ», λέει το Υπουργείο. Οι μαθητές είναι η ΠΣΕΜ. Οι θέσεις της ΠΣΕΜ είναι μέσα από διάλογο με τους μαθητές. Η απάντηση δόθηκε από τους μαθητές, με δυο διαφορετικούς τρόπους.
Με το δημοψήφισμα, με 13500 συμμαθητές μας να συμμετέχουν, που η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών απάντησε αρνητικά στις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Δεύτερον, με τη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή με συμμετοχή χιλιάδων συμμαθητών μας, που έδωσαν το βροντερό παρών τους και ζήτησαν το πιο απλό πράγμα, ένα σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό.
Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ! Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, τον αγώνα για τα δικαιώματα μας. Αγώνας για όλους τους μαθητές και όχι για λίγους και εκλεκτούς.
*Ανδρέας Λόντου - Γραμματέας ΠΣΕΜ