Ο κάμεραμαν Τάσος Δημητριάδης, έπειτα από το πρώτο συγκλονιστικό βίντεο που ανέβασε στις 13 Ιουλίου με πλάνα από Κύπριους αιχμαλώτους στα Άδανα (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), το οποίο μέσα σε λίγες μέρες έγινε viral μετρώντας περισσότερες από 180 χιλιάδες προβολές, έκανε μια καινούργια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, με ένα εξίσου ενδιαφέρον βίντεο με πλάνα από την απόβαση των Τούρκων στο νησί.
Το βίντεο-ρεπορτάζ, όπως ανέφερε στη CITY ο κύριος Δημητριάδης γυρίστηκε από συνεργείο του αγγλικού καναλιού ITN, το οποίο βρισκόταν εκεί τουλάχιστον δύο μέρες προηγουμένως «Είχαν στείλει στην Κύπρο 4 συνεργεία τα οποία είχαν ακροβολιστεί στη νότια και στη βόρεια πλευρά του νησιού. Το συγκεκριμένο βίντεο προέρχεται από Τ/κ θύλακα, γι’ αυτό βλέπετε μικρά παιδιά Τ/κ να βρίσκονται στη σημείο και να βοηθάνε τα στρατεύματα».
Παρότι ακούγονται σειρήνες πολέμου και είναι προφανές το τι επρόκειτο να ακολουθήσει, ο Άγγλος πολεμικός ανταποκριτής κάνει λόγο για στρατιωτική άσκηση και όχι εισβολή. Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο που εντοπίζει κανείς παρακολουθώντας τα πλάνα, είναι η χαρά και η χαλαρότητα των στρατιωτών, που μόλις είχαν πέσει από τον ουρανό. «Δεν είχαν τη μυρωδιά του πολέμου», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. «Πολύ πιθανόν να μην γνώριζαν καλά-καλά τον σκοπό της απόβασης. Νεαρά παιδιά τα οποία έβαλαν σε ένα αεροπλάνο και τα έριξαν στην Κύπρο. Και αν υπολογίσεις ότι πατώντας το πόδι τους στην Κύπρο δεν βρήκαν σχεδόν καθόλου αντίσταση, είναι λογικό να μην έχουν όψη πολεμιστών», συμπληρώνει.
Παρακολουθώντας το βίντεο, θα παρατηρήσετε πως η ημερομηνία που αναγράφεται πάνω αριστερά είναι 21/4/1974. Όπως εξηγεί ο κ. Δημητριάδης, το βίντεο γυρίστηκε στις 20 Ιουλίου αλλά εμφανίστηκε στην Αγγλία στις 21 Ιουλίου. Όσον αφορά τον μήνα, πολύ πιθανόν να πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.
Ψάχνοντας λίγο, ανακαλύψαμε το συγκεκριμένο απόσπασμα και στο Youtube, στο κανάλι «Turk From France», με τον τίτλο «Operation Atilla 1974 - Liberation of Cyprus by Turkish troops» (Επιχείρηση Αττίλας 1974 – Απελευθέρωση της Κύπρου από τα Τουρκικά Στρατεύματα).
Η περίεργη ιστορία πίσω από τη δημιουργία ντοκιμαντέρ
Διαβάζοντας τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του Τάσου Δημητριάδη, πολλοί σχολιάζουν την στάση του δημοσιογράφου, επικρίνοντας τη συμπεριφορά του, ενώ αρκετοί θεωρούν πως ο δημοσιογράφος εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα, εξου και βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή.
Κάνοντας μια έρευνα σχετικά με την ιστορία της συγκεκριμένης κινηματογράφησης, μάθαμε πως ο Michael Nicholson στο σύνολο της καριέρας του κάλυψε πέραν των 18 πολέμων παγκοσμίως, με πιο χαρακτηριστικό όμως την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
«Ο Nicholson δεν ήταν ένας απλώς δημοσιογράφος που βρέθηκε σε πολλούς πολέμους, αλλά ένας συνδυασμός τύχης, κριτικής σκέψης, ενστίκτου, σκληρής δουλειάς και δημοσιογραφικής πονηριάς», αναφέρει δημοσίευμα λίγο μετά τον θάνατο του τον Δεκέμβρη του 2016.
Τον Ιούλη του 1974 ο Nicholson βρέθηκε στην Κύπρο με το τηλεοπτικό του συνεργείο, για λογαριασμό του καναλιού ITN. Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Stewart Purvis πρώην συνεργάτης του, αυτό που γνώριζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα έφταναν δια της θαλάσσης, βόρεια του νησιού.
«Το συνεργείο ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Ledra Palace στη Λευκωσία νωρίς το πρωί, με κατεύθυνση τα βόρεια παράλια του νησιού. Στα μισά της διαδρομή το αυτοκίνητο της αποστολής της ITN χάλασε και δεν ξεκινούσε. Οι αποστολές των υπόλοιπων μέσων, προχώρησαν κανονικά κοροϊδεύοντας μάλιστα την ομάδα της ITN, ότι θα έχαναν την απόβαση των Τούρκων. Η απογοήτευση της ομάδας δεν κράτησε για πολύ, αφού λίγο αργότερα στο σημείο που τους είχε αφήσει το αυτοκίνητο, είδαν να προσγειώνονται Τούρκοι αλεξιπτωτιστές. Ο Nicholson έτρεξε κοντά τους καλωσορίζοντας τους στην Κύπρο και άρχισε να μιλάει μαζί τους. Τα αποκλειστικά πλάνα στάλθηκαν στην Βρετανία και ακολούθως μεταφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο».