Η Κύπρος διασκεδάζει σε ρυθμούς… μπίρας από το 1971

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα επερχόμενα (και όχι μόνο) φεστιβάλ μπίρας, αλλά και μια ιστορική αναδρομή σε ένα φεστιβάλ που γιόρταζε την μπίρα από το 1971.

 


Article featured image
Article featured image

Οι λάτρεις της μπίρας έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο. Μπίρες από κάθε γωνιά του κόσμου, διάφορα εδέσματα, ζωντανή μουσική, χαλαρή ενδυμασία και γλέντι μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Αυτά τα «συστατικά» μπαίνουν στο μπλέντερ και κάπως έτσι προκύπτουν τα φεστιβάλ μπίρας που διοργανώνονται (τέτοια εποχή και όχι μόνο) στο νησί μας!

Τα φεστιβάλ που έχουν ως επίκεντρο τη μπίρα δεν είναι καινούργιο trend. Η παράδοση αυτή δεν εμφανίστηκε πρόσφατα στο νησί, αλλά υπάρχει από το 1971. Από τότε δηλαδή που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Carlsberg, ένα φεστιβάλ που διαρκούσε 11 ολόκληρες ημέρες και συγκέντρωνε περίπου 20 χιλιάδες άτομα κάθε βάδυ, από κάθε γωνιά της Κύπρου.

Μπορεί η διοργάνωση του ιστορικού φεστιβάλ να σταμάτησε 20 χρόνια πριν (το 1987), ωστόσο υπάρχουν μέχρι και σήμερα διάφορα φεστιβάλ που ακολουθούν την πορεία που χάραξε.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε τα φεστιβάλ μπίρας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Κύπρο, οπότε πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τις ημερομηνίες, ενώ θυμίζουμε παράλληλα και στους παλαιότερους τι ακριβώς συνέβαινε στο φεστιβάλ της Calrsberg!

 

 

Paphos Beer Festival

Ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις, δραστηριότητες και με μεγάλη ποικιλία από παγωμένες μπίρες, θα ζήσουν όσοι βρεθούν φέτος στο «Paphos Beer Festival».

Από την Παρασκευή 4 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 6 Αυγούστου, το 7ο Φεστιβάλ Μπίρας της πόλης, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Κάτω Πάφου.

Το φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Πάφο, θα περιλαμβάνει 100 και πλέον διαφορετικές μπίρες απ’ όλο τον κόσμο!

HB, Keo, Carlsberg, Leon, Septem, Alfa, Somer sby, Guinness, Heineken, Budvar, Murphy’s, Veddet, Abbot Ale, Boddingtons και πολλές άλλες.

 

 

Septemberfest

Έρχεται το 7ο Φεστιβάλ Μπίρας Septemberfest γνωστό και ως Nicosia Beer Fun Festival από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 04 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ακαδημίας στην Αγλαντζιά.

Ζωντανή μουσική και shows, έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, ροκ και ποπ βραδιές, συνοδευτικά εδέσματα μπίρας και 100 μπίρες από όλο τον κόσμο!

Το μουσικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, ανάμεσα τους ο Στέλιος Ρόκκος, ο Βασίλης Καρράς, ο Γιάννης Βαρδής, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Διονύσης Τσακνής.

 

 

1ο Limassol Beer Festival

Ένα μεγάλο φεστιβάλ μπίρας, θα λάβει χώρα φέτος στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο χώρο στάθμευσης του Δημαρχείου Γερμασόγειας.

Πρόκειται για το 1ο Limassol Beer Festival το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πάνω από 100 είδη και ετικέτες μπίρας από τοπικά αλλά και διεθνή ζυθοποιεία.

 

 

4ο OctoberTest στο Moondogs

Κάθε χρόνο, στις αρχές Οκτωβρίου, το Moondog's Bar & Grill στη Λευκωσία διοργανώνει ένα εντυπωσιακό beer tasting με την ονομασία OctoberTest.

Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για 4η χρονιά. Πάνω από 200 διαφορετικές μπίρες από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται εκεί, έτοιμες για να τις δοκιμάσεις.

Οι μπίρες θα προσφέρονται τόσο στον κήπο όσο και στον εσωτερικό χώρο του Moondog’s και θα συνοδεύονται με νόστιμο φαγητό και ζωντανή μουσική.

Το γλέντι θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα βράδια και η ακριβής ημερομηνία του θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

 

Εκτός από τα φεστιβάλ μπίρας που έρχονται μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, είναι και αυτά που έγιναν και σίγουρα αξίζουν μιας αναφοράς!

Nicosia Beer Fest

Το Nicosia Beer Fest διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Τάφρο Κωστάνζα και σε αυτό προσφέρονται πολλά είδη μπίρας από όλο τον κόσμο. Φέτος, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 17 Ιουνίου.

 

The Full Pint Homebrew Festival

Εδώ και 4 χρόνια χρονιά πραγματοποιείται στην Πλατεία Φανερωμένης το The Full Pint Homebrew Festival. Το φεστιβάλ φέτος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27 Μαΐου και ήταν μεγαλύτερο από ποτέ.

 

Brewfellas Greek Craft Beer Festival

Το Brewfellas διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουνίου, ένα διήμερο φεστιβάλ, αφιερωμένο στην ποιοτική ελληνική μπίρα, γεμάτο γεύσεις και αρώματα λυκίσκου. Από εκεί παρέλασαν 22 διαφορετικές μπίρες από 10 διαφορετικά μικροζυθοποιεία της Ελλάδας.

 

 

ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Φεστιβάλ Carlsberg

Όσοι μεγάλωσαν τη δεκαετία του 70’ και του 80’ το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, οι υπόλοιποι έμαθαν από τους μεγαλύτερους τι γινόταν σ’ εκείνο το φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Carlsberg ήταν ένα από τα πιο ιστορικά και τα πιο μεγάλα φεστιβάλ της Κύπρου, το οποίο κατάφερε να αφήσει εποχή, καθώς ήταν ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο πολιτιστικό γεγονός για τα δεδομένα της Κύπρου.

Ξεκίνησε το 1971 και γινόταν κάθε χρόνο μέχρι και το 1987. Υπήρξε μόνο μια μικρή διακοπή, το 1975 και το 1976, λόγω της τούρκικης Εισβολής.

Το φεστιβάλ διοργανωνόταν κάθε καλοκαίρι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου (με αρχές Ιουλίου), στον χώρο του εργοστασίου της Carlsberg, στη Λευκωσία, και αρχικά διαρκούσε για 11 ολόκληρες ημέρες.

Τα πάντα στην Κύπρο έκλειναν, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, καταστήματα και καφετέριες και ολόκληρο το νησί μαζευόταν εκεί.

Συνολικά, το φεστιβάλ φιλοξενούσε περίπου 20 χιλιάδες άτομα κάθε βράδυ και εκεί καταναλώνονταν πολλές χιλιάδες λίτρα μπίρας.

 



Μικροί και μεγάλοι από όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου μαζεύονταν στην εκδήλωση που αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Κύπρο για να απολαύσουν άφθονη κυπριακή μπίρα και κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και για να απολαύσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο φιλοξενούσε τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου εκείνης της εποχής.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που τραγούδησαν στο φεστιβάλ της Carlsberg, ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Δάκης, η Ελπίδα, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Λίτσα Διαμάντη, ο Γιώργος Γερολυμάτος, ο Γιάννης Φλωρινιώτης, Γιώργος Μιτσάκης, Πάριος, Μπέσσυ Αργυράκη, ενώ τα πρώτα τους βήματα έκαναν από την σκηνή του Φεστιβάλ η Άννα Βίσση, η Αλεξία και η Εύη Καπάταη και αρκετοί άλλοι Κύπριοι τραγουδιστές.

Από το Φεστιβάλ Carlsberg πέρασαν επίσης οι ηθοποιοί Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Βουτσάς, Άλκης Στέας, η Μαρία Αλιφέρη και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

Με την πάροδο του χρόνου, η διάρκεια του φεστιβάλ μειώθηκε στις 7 ημέρες και αργότερα στις 4.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ τιμήθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών, όπως ο Κώστας Μόντης, ο Ξάνθος Λυσιώτης, ο Κυριάκος Νεοκλέους, ο Στέλιος Κυριακίδης, Κύπρος Χρυσάνθης, Τηλέμαχος Κάνθος, Παύλος Ξιούτας και άλλοι.

Στο Φεστιβάλ Carlsberg διεξάγονταν επίσης τα Παγκύπρια Επίσημα Καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Κύπρος, Μις Κύπρος και Μις Carlsberg.

Το φεστιβάλ σταμάτησε να διοργανώνεται όταν κτίστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις για επέκταση του εργοστασίου της Carlsberg και δεν υπήρχε πλέον αρκετός χώρος για να φιλοξενήσει τόσο κόσμο.

Σημειώνεται πως το φεστιβάλ, από το 1976 μέχρι και το 1987 που σταμάτησε η διοργάνωσή του, ήταν αφιερωμένο στην «Κύπρια Προσφυγοπούλα». Όλες οι εισπράξεις πήγαιναν στο «Ίδρυμα Carlsberg για την Κύπρια Προσφυγοπούλα», για τη βοήθεια ορφανών και απόρων προσφυγόπουλων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ