Αυτό είναι ένα γλυπτό. Οι κάτοικοι, όμως, διαφωνούν για το τι τελικά απεικονίζει

Εσύ τι βλέπεις κοιτάζοντάς το;

 


Article featured image
Article featured image

Εδώ και μερικές ημέρες η λίμνη που διασχίζει το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας φιλοξενεί ένα έργο τέχνης, ένα γλυπτό το οποίο από τα αποκαλυπτήρια του ακόμη δημιούργησε αντιδράσεις και θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο ως προς το τι τελικά είναι αυτό που απεικονίζει.

Κάποιοι βλέπουν αντρικό γεννητικό όργανο, άλλοι ανθρώπινα περιττώματα και κάποιοι το βλέπουν όπως και η καλλιτέχνις Steinunn Gunnlaugsdóttir που το δημιούργησε, ως ένα «hot dog» με ουρά ψαριού.

Το μεγάλο ροζ γλυπτό που φιλοτεχνήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικής και τέχνης Cycle, εγκαταστάθηκε στη λίμνη Τγέρνιν, δίχασε τους κατοίκους, με τους μισούς να θέλουν να μείνει και τους υπολοίπους να αποσυρθεί άμεσα.     

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Hafpulsan iceland



 

«Όταν με προσκάλεσαν να συμμετέχω στο Cycle, και ένα κομμάτι του φεστιβάλ έδινε έμφαση στα εκατό χρόνια της Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας του κράτους της Ισλανδίας, το λουκάνικο μου ήρθε αμέσως στον νου. Το hot dog είναι το εθνικό πιάτο της Ισλανδίας», δήλωσε η καλλιτέχνης.   

Το γλυπτό «Hafpulsan» -όπως το ονόμασε η δημιουργός του- ή «The Little Pond Dog» στα αγγλικά και «The Little Mer-Sausage» σε άλλα μέρη, πήρε το όνομά του από τον συνδυασμό των ισλανδικών λέξεων για το «γοργόνα» (hafmeyja) και «hot dog» (pulsa/pylsa). «Η ιδέα (για το γλυπτό) έρχεται από ένα δικό μου πρότζεκτ το οποίο έχω βαφτίσει ‘Η Δημοκρατία είναι ένα Hot Dog’» εξήγησε η καλλιτέχνις. «Δούλεψα σε αυτό σαν μια μεταφορά για τη δημοκρατία, στο πλαίσιο μιας συνεχούς δικής μου σάτιρας για τις εκλογές» πρόσθεσε.

   

Αποτέλεσμα εικόνας για Hafpulsan iceland



Όσο για το ότι θυμίζει το αντρικό γεννητικό όργανο, η ίδια έχει πλήρη επίγνωση. «Είναι ταυτόχρονα γοργόνα, που γενικά είναι θηλυκό, κι επίσης πέος, καθώς είναι δύσκολο να δουλέψεις με αυτή την μορφή λουκάνικου χωρίς να το μετατρέψεις σε πέος. Αλλά δεν νομίζω πως αυτό είναι κακό», λέει.   

Στα αποκαλυπτήρια το έργο, που «βλέπει» το κοινοβούλιο της Ισλανδίας και το δημαρχείο του Ρέικιαβικ. έγινε δεκτό με επευφημίες και γέλια από τους φιλότεχνους. «Θέλουν είτε να αποσυρθεί αμέσως είτε να παραμείνει εκεί για πάντα», είπε η Steinunn Gunnlaugsdóttir. 

 

Με πληροφορίες από LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ