Είναι το #TAMAM το τέλος της κυριαρχίας του Ταγίπ Έρτογαν;

Μπορεί ένα trending hashtag στο Twitter να ρίξει τον Ερτογάν από την προεδρία της Τουρκίας; Και όμως, φαίνεται να μπορεί.

 


Article featured image
Article featured image

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κινήματα τα οποία ξεκινούν από τα social media και κυρίως το Twitter οδηγούν άλλοτε σε επαναστάσεις, άλλοτε σε πτώσεις κυβερνήσεων και άλλοτε σε αποκαλύψεις μεγάλων σκανδάλων.

Η αφορμή για το συγκεκριμένο hashtag ξεκίνησε όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα ανέφερε ότι «μόλις ο λαός πει αρκετά ΤΑΜΑΜ, θα φύγουμε από την εξουσία». Σχεδόν αμέσως, οι χρήστες των social media αντέδρασαν, αναρτώντας εκατομμύρια post με το hashtag #ΤΑΜΑΜ μέσα στο οποίο τρόλαραν, κοροϊδεύαν και κριτίκαραν έντονα τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πολύ σύντομα το #TAMAM πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, σε σημείο που η κυβέρνηση Έρτογαν αναγκάστηκε να προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις απαξίωσης των κοινωνικών δικτύων και του έργου χειραγώγησης που επιτελούν.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει ότι στις εκλογές της 24ης Ιουνίου τον νικητή θα τον κρίνουν «οι κάλπες, όχι το Twitter». Στο θέμα αναφέρθηκε και το BBC το οποίο ανάρτησε στο Twitter μια καθόλου κολακευτική του Έρτογαν, αποδομώντας τον πλήρως ως ηγέτη.   


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία κάνουν λόγο για τεχνάσματα και συνωμοσίες εναντίων της κυβέρνησης και του Προέδρου τους, σημειώνοντας πως «οι απόπειρες χειραγώγησης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δεν οδηγούν πουθενά και ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες».

Ωστόσο, το #TAMAM φαίνεται να συνεχίζει τη δράση του δυναμικά και εντονότερα, χτυπώντας αλύπητα τον Ταγίπ Έρτογαν, χωρίς μέχρι στιγμής κανείς να μπορεί να προσδιορίσει το πλήγμα που έχει αυτό προκαλέσει στην εικόνα και στη φήμη του παντοδύναμου ηγέτη, κάτι που μάλλον θα ξεκαθαρίσει στις κάλπες.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή και δηλητηριώδη tweets που διαβάσαμε στο #TAMAM.
























ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ