«Το πρόγραμμά μας χρειάζεται ακροατές και είναι δύσκολο να τους βρίσκουμε»

Ως ένδειξη «αντίδρασης» στην ξενομανία που διακατέχει τους συνομήλικούς τους στο κομμάτι της μουσικής, τρεις φίλοι, μαθητές λυκείου, έφτιαξαν μια μπάντα που έχει ως βάση το καλό ελληνικό τραγούδι.

 


Article featured image
Article featured image

Από ποια ανάγκη σας δημιουργήθηκαν οι Μπερτέδες;

Από την ανάγκη να εκφραστούμε μέσα από την έντεχνη ελληνική μουσική που αγαπάμε. Επίσης, ήταν μια «αντίδραση» ως προς την ξενομανία που βλέπουμε ότι υπάρχει στα ακούσματα των συνομήλικών μας!.

 

Πώς αντιλαμβάνεστε την έντεχνη μουσική;

Με τον όρο έντεχνη ελληνική μουσική εννοούμε τη μετατσιτσανική μουσική (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προηγούμενη μουσική ήταν άτεχνη). Θέλαμε κυρίως να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα με τους μεγάλους μας συνθέτες, όπως π.χ. Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, κάποιους από το Νέο Κύμα, όπως Μάνο Λοΐζο, Θάνο Μικρούτσικο, αλλά και Διονύση Σαββόπουλο, Άσιμο κ.λπ. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους καλλιτέχνες που επηρέασαν αυτούς τους συνθέτες, εννοώντας τούς Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Βαμβακάρη κ.λπ..

 




Δυστυχώς, δεν ζούμε σε εποχή που μπορεί ένα σχήμα να πει «αυτό μ’ αρέσει, αυτό κάνω και όποιος έρθει».




 

 

Πώς προέκυψε το όνομά σας;

Μπερντές είναι το πανί που χρησιμοποιείται στο παραδοσιακό θέατρο σκιών, αλλά και το «τάστο» στα παραδοσιακά ανατολίτικα όργανα. Έτσι, θέλουμε εμμέσως να δείξουμε τόσο την παραδοσιακή όσο και την ειρωνική/σατιρική μας πλευρά.

 

Πώς φτιάχνετε το πρόγραμμά σας κάθε φορά;

Εκτός από αυτά που αναφέρονται στην απάντησή μας στην πρώτη ερώτηση, μερικές φορές ίσως να παίζουμε και λίγο πιο ανούσια κατά το «θέλω» μας κομμάτια, αλλά είναι αυτά που ακούει ο κόσμος και, δυστυχώς, δεν ζούμε σε εποχή που μπορεί ένα σχήμα να πει «αυτό μ’ αρέσει, αυτό κάνω και όποιος έρθει».

 

Τι θα παίξετε στις 21 Ιουνίου, στη Λεμεσό;

Φτιάξαμε ένα πιο γιορτινό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, καθώς η συναυλία γίνεται με αφορμή τη «Γιορτή της Μουσικής». Θα ακουστούν Χατζιδάκις, Ξυδάκης, Σαββόπουλος, Μικρούτσικος κ.ά., αλλά και ένα δικό μας κομμάτι. Να πούμε ότι στη συναυλία συμμετέχει επίσης το σχήμα The Coop Band.

 




Και οι τρεις, μετά το σχολείο, σκοπεύουμε όντως να ακολουθήσουμε μουσικές σπουδές».




 

 

Μπορούμε να σας ακούσουμε κάπου, κάποιο βράδυ;

Προς το παρόν όχι, λόγω φόρτου σχολικής ζωής, αλλά ευελπιστούμε να είναι πιο εύκολο να μας βρείτε κάποτε! Ένας ακόμη λόγος που δεν παίζουμε κάπου σταθερά, είναι και λόγω του προγράμματός μας, αφού αυτό δεν προσφέρεται για διασκέδαση (χορό κ.λπ.). Το πρόγραμμά μας χρειάζεται ακροατές και είναι δύσκολο να τους βρίσκουμε τόσο συχνά.

 

Τι σκοπεύετε να κάνετε αμέσως μετά που θα τελειώσετε το σχολείο; Θα ακολουθήσετε μουσικές σπουδές;

Και οι τρεις, μετά το σχολείο, σκοπεύουμε όντως να ακολουθήσουμε μουσικές σπουδές».

 

INFO

Πέμπτη 21 Ιουνίου, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός, 19.00, είσοδος ελεύθερη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ