Είναι ή όχι κυπριακή η εικόνα που βλέπεις;

Με μια πρώτη ματιά θα δεις ένα φίδι του οποίου το χρώμα και το μέγεθος «λένε» ότι δεν ανήκει στα γνωστά κυπριακά φίδια (δες τη λίστα με όλα τα κυπριακά φίδια εδώ).

 


Article featured image
Article featured image

«It’s not a viper, I think it’s python», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα comment κάτω από τις φωτογραφίες.

Πύθωνας στην Κύπρο, ελεύθερος, να «τσακώνει» έναν κουρκουτά για το μεσημεριανό του γεύμα, κομματάκι δύσκολο.

 

Σχετικό άρθρο: Οι 11 σαύρες της Κύπρου [εικόνες & βίντεο]

 



Ευτυχώς, τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο φυσιοδίφης Γιώργος Κωνσταντίνου, ενημερώνοντάς μας πως πρόκειται για την κυπριακή Σαΐττα (Σαπίτης).

Το πλήρες όνομά του είναι Malpolon insignitus (Geoffroy in Savigny, 1827) και πρόκειται για φίδι οπισθόγλυφο, το οποίο ναι μεν φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια, πλην όμως είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

Περιγραφή: Μεγάλο και αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα. Τα νεαρά άτομα έχουν καφέ χρώμα σώματος με πολλές διακεκομμένες λευκές ή κίτρινες γραμμώσεις ενώ τα ενήλικα διαθέτουν ομοιόχρωμο γκρίζο προς ελαιοπράσινο χρώμα. Το πιγούνι φέρει λευκά στίγματα και η κοιλιά συνήθως έχει κίτρινο χρωματισμό.

Ενδιαίτημα: Συναντάται σε πλήθος διαφορετικών ενδιαιτημάτων. Μπορεί να εντοπιστεί από ζεστά, ξηρά ενδιαιτήματα με πετρώδη εδάφη, μέχρι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή και σε δάση και περιοχές με πολλούς θάμνους.

Τροφή: Μικρά θηλαστικά, σαύρες και άλλα φίδια.

Αναπαραγωγή: Αναπαράγεται στο τέλος τη άνοιξης και αποθέτει μέχρι και 20 αυγά εντός του καλοκαιριού. Τα αυγά εκκολάπτονται περίπου ένα μήνα μετά την απόθεσή τους.

Εξάπλωση στο νησί: Ευρεία εξάπλωση από τα παράλια μέχρι και τις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Παγκόσμια εξάπλωση: Βόρεια Αφρική, Ελλάδα, Κύπρος, δυτική Ασία από την Τουρκία και τα μεσογειακά παράλια της Μέσης Ανατολής μέχρι το Ιράν.

 

Δες περισσότερες εικόνες και βίντεο της σαΐττας εδώ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ