Έχω Θέμα
10 Κύπριοι (παντρεμένοι) μάς λένε ποια πράγματα είναι τα «πεταμένα λεφτά» της υπόθεσης
Το άρθρο δεν αφορά όσα ζευγάρια σκοπεύουν να παντρευτούν μέσα στο 2018 -ή τουλάχιστον σύντομα. Λυπόμαστε, δεν προλαβαίνετε.
Από την άλλη, όσοι έχετε σκοπό να προχωρήσετε εις γάμου κοινωνία και να ενωθείτε με τα ιερά δεσμά του γάμου –πιο κλισέ δεν παίζει- το πιο κάτω κείμενο όχι μόνο θα σας ανοίξει τα μάτια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένας εξαιρετικός οδηγός επιβίωσης με όλα όσα πρέπει να αποφύγετε για να μειώσετε αισθητά, το ήδη υψηλό budget του γάμου σας.
Λίγο οι γονείς που θέλουν να καλέσουν στο γάμο του παιδιού τους, όποιον έχουν συναντήσει στη ζωή τους, λίγο η κυπριακή νοοτροπία που θέλει να κάνει γάμους εφάμιλλους με αυτούς της βασιλικής οικογένειας και λίγο το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που ανεβαίνει κατακόρυφα με το που βάλεις τη λέξη «γαμήλιο» μπροστά, ένας γάμος αποτελεί για τους περισσότερους ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, το οποίο ειδικά στις μέρες μας δεν μπορούν πολλοί να καλύψουν.
Σύμφωνα με άτυπα στοιχεία που συλλέξαμε από παθόντες, ένας μεσαίας κατάστασης γάμος στην Κύπρο κοστίζει περί τις 30 με 35 χιλιάδες ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει ξενοδοχείο, catering χαιρέτισης, νυφικό, γαμπριάτικο, διακόσμηση, εκκλησίες, αυτοκίνητα, με τη λίστα να είναι ατελείωτη.
Ωστόσο, και αυτό είναι κοινά αποδεκτό από όλους όσοι έχουν περάσει από τη διαδικασία του γάμου, ότι αν το ξαναέκαναν σήμερα πολλά απ’ αυτά τα οποία είχαν χρυσοπληρώσει τότε γιατί τα θεωρούσαν απαραίτητα και αναγκαία, δεν θα τα επέλεγαν αφού στην πράξη αποδείχτηκαν αχρείαστα και ανούσια. Πράγματα που ανέβασαν κατά πολύ το συνολικό κόστος και θα μπορούσαν είτε να είχαν αποφευχθεί είτε να γίνονταν, αντί για αυτά, άλλες, πιο οικονομικές επιλογές.
Ζητήσαμε, λοιπόν, από 10 φίλους που πέρασαν και πλήρωσαν τη διαδικασία του γάμου, να συμβουλέψουν τους «νέους» για το τι πρέπει να αποφύγουν ή να κάνουν διαφορετικά ούτως ώστε να μην την πληρώσουν και αυτοί ακριβά.
Γαμπριάτικο κουστούμι
Credits: George Michael Photography
Απαραίτητο μεν αξεσουάρ για το γάμο, το οποίο παρόλα αυτά δεν αξίζει να χρυσοπληρώσεις. «Έδωσα 1000 ευρώ για ένα κουστούμι το οποίο δεν φόρεσα ποτέ ξανά στη ζωή μου, αφού στην πορεία έβαλα κιλά και δεν μου χωράει. Και αυτό το παθαίνουν οι περισσότεροι άντρες, το εγγυώμαι», αναφέρει ο Κωνσταντίνος. Άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Πάνος, ο οποίος έδωσε 1200 ευρώ για κουστούμι, το οποίο δεν ξαναφόρεσε ποτέ γιατί «πού αλλού να βάλεις το γαμπριάτικο και να μην σε κοροϊδεύουν όλοι;».
Νυφικό
Το ονειρεύεται κάθε γυναίκα ή σχεδόν κάθε γυναίκα από πολύ μικρή ηλικία. Άλλες το θέλουν πριγκιπικό, άλλες σέξι, άλλες κλασσικό. Όπως και να έχει πάντως, το κόστος ενός νυφικού κυμαίνεται περίπου στα 2500 ευρώ. Και τα δίνεις είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, γιατί μια φορά παντρεύεται ο άνθρωπος. Μετά όμως; Η Νταϊάνα, το χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη σπατάλη που έκανε στο γάμο της «Αλήθεια, γιατί να δώσεις τόσες χιλιάδες για ένα άσπρο φόρεμα που θα φορέσεις μια μόνο φορά στη ζωή σου και μετά θα χώσεις σε μια ντουλάπα στο πατρικό, γιατί δεν θέλεις να πέφτεις πάνω του κάθε μέρα στο σπίτι. Και την ίδια στιγμή, να υπάρχουν στην αγορά χιλιάδες λευκά φορέματα που να μπορούν να το αντικαταστήσουν, χωρίς να καταλάβεις κανείς τη διαφορά. Με αυτό το σκεπτικό αγόρασα και το δικό μου νυφικό, το οποίο κόστισε μεν 500 ευρώ, αλλά και πάλι τα θεωρώ σπατάλη. Θα μπορούσα να αγόραζα εναλλακτικά ένα laptop που θα μου ήταν και πιο χρηστικό». Το ίδιο υποστηρίζει και η Μαρία, η οποία κλείνει ένα χρόνο παντρεμένη. Όπως λέει, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές στην αγορά σε νυφικά και φορέματα που είναι κρίμα να διαθέσεις ένα τεράστιο κονδύλι για κάτι το οποίο είτε θα επιστρέψεις είτε δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις. «Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, σίγουρα θα έκανα άλλη επιλογή με λιγότερα χρήματα».
Διακόσμηση / λουλούδια
Σε αυτό το κομμάτι υπήρχε η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων, αφού οι περισσότεροι το χαρακτήρισαν ‘ως το πιο αχρείαστο έξοδο της διαδικασίας’. «Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να προσέξει ή να θυμάται τις φαντασμαγορικές ιδέες του διακοσμητή-ανθοπώλη-παραγωγού με εξωτικά φυτά που ξεπροβάλλουν από ντιζαϊνάτες κατασκευές. Εναλλακτικά, μπορείς να πας στην Κακοπετριά ή τη Γαλάτα, να ζητήσεις από μια γιαγιά να σου κόψει δυο υπέροχες λιλά ορτανσίες και λίγη πρασινάδα για να τα κρατάς αντί ανθοδέσμης και να βάλεις και λίγα λουλούδια σε γυάλινα βάζα σε κάθε τραπέζι για τη διακόσμηση. Το αθάνατο είναι μια πολύ όμορφη και οικονομική λύση, αλλά γενικά, το Pinterest είναι γεμάτο ιδέες για ανέξοδες διακοσμήσεις», αναφέρει η Τώνια, αλλά και η Μαρίνα η οποία συμφωνεί στο ότι οι μόνοι που πρόσεξαν τη διακόσμηση στο γάμο τους ήταν αυτή και ο σύζυγός της –και γι’ αυτόν δεν είναι σίγουρη.
Η Ντανιέλα, συμβουλεύει όλους όσοι ετοιμάζονται να παντρευτούν, να αποφύγουν τα ακριβά –δήθεν- εντυπωσιακά λουλούδια, αφού δεν διαρκούν περισσότερο από τα άλλα ούτε και προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από τα πιο οικονομικά. Ενώ για τα διακοσμητικά προτείνει αγορές από το διαδίκτυο, όπου υπάρχουν άπειρες και πολύ φθηνές επιλογές. Στην ίδια γραμμή και η Ρένα που πλήρωσε για το γάμος της πολλά για λουλούδια, τα οποία μέχρι την επόμενη η μέρα μαράθηκαν.
Η Μόνικα, όχι μόνο δεν έπεσε στην παγίδα των ακριβών λουλουδιών και διακόσμησης, αλλά τα όσα έκανε μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για όσους ετοιμάζουν το δικό τους γάμο «Το ανθοπωλείο μάς ζήτησε €3,000 για μερικά στεφανάκια γυψόφυλου τα οποία θα στόλιζαν τα τραπέζια. Αντ’ αυτού αγοράσαμε βασιλικούς, τους φυτέψαμε σε γλαστράκια και στολίσαμε τα τραπέζια μας. Παράλληλα, τα γλαστράκια με τους βασιλικούς ήταν και η μπομπονιέρα μας. Όλα αυτά κόστισαν μόλις €250. Την ίδια γραμμή ακολουθήσαμε και στον τομέα της διακόσμησης. Όταν ζητήσαμε να μας δώσουν τιμές για να διακοσμήσουν το χώρο, μας είπαν από 1200 ευρώ μέχρι και 2000 χιλιάδες ευρώ. Εναλλακτικά προτείναμε σε μία καλή μας φίλη με γούστο και φαντασία, η οποία ήταν και άνεργη τότε, να αναλάβει αυτή τη διακόσμηση και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά όμορφο, κοστίζοντας μόλις 200 ευρώ.
Μπομπονιέρες
«Μεγάλο μαρτύριο, είτε γυρεύεις να τις βρεις για να τις αγοράσεις είτε σκοπεύεις να τις φτιάξεις. Και στο τέλος τι γίνεται; Αποφασίζεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θεωρείς ότι θα αρέσει σε όλους, μα στο τέλος δεν αρέσει καν σε εσένα τον ίδιο. Αλήθεια, ποιος χρησιμοποιεί τις μπομπονιέρες, ποιος τις στολίζει στο σπίτι του και εν τέλει, ποιος τις κρατά εκεί για περισσότερες από δυο βδομάδες; Πόση σαβούρα να τοποθετήσουμε στο σαλόνι ή την κουζίνα μας; Πόσα ασημικά, πόσα fake κρύσταλλα, πόσα τσίπουρα με customized labels, πόσα χειροποίητα ττελλούθκια με πετρούες της θάλασσας; Αναρωτιέσαι τι να κάνεις εναλλακτικά; Πολύ απλό. Σταμάτα να σπαταλάς τα λεφτά σε μπομπονιέρες και δώσ’ τα κάπου που θα πιάσουν τόπο. Σε έναν κοινωφελή σκοπό, σ’ ένα καταφύγιο, σε μια δράση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Και αντί για μια μπομπονιέρα, στο τραπέζι άφησε ένα σημείωμα που θα ενημερώνεις τους καλεσμένους (φίλους και συγγενείς) τι έκανες. Θα δεις, σε όλους θα αρέσει αυτή η έκπληξη», υποστηρίζει ο Μιχάλης, με την Τώνια να συμφωνεί λέγοντας «Κανείς ποτέ δεν θα εκτιμήσει για μπομπονιέρα ένα διακοσμητικό αντικείμενο (τύπου «γούρι» με ματόπετρες και κορδελίτσες ή φλιτζάνι με τις φάτσες του ευτυχισμένου ζεύγους). Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις στους καλεσμένους σου μια καρτελίτσα στο τραπέζι που να λέει ότι αντί μπομπονιέρας έχεις προσφέρει ένα ποσό σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό, όπως ανέφερε και πιο πριν ο Μιχάλης. Αν, πάλι, θες οπωσδήποτε να δώσεις κάτι αναμνηστικό, μπορείς να αγοράσεις κάτι χρήσιμο από κάποιο ίδρυμα ή οργανισμό, όπως ένα καλαθάκι για ψωμί από τη Σχολή Τυφλών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντανιέλα, η οποία θεωρεί πως το καλύτερο είναι το ζευγάρι να διαθέσει εκείνα τα χρήματα για ένα ίδρυμα ή ένα σύνδεσμο που επιτελεί κοινωνικό έργο. «Εμείς, όταν παντρευτήκαμε αντί για μπομπονιέρες κάναμε εισφορά στο σύνδεσμο νεφροπαθών. Είχαν βοηθήσει πολύ τη γιαγιά μου όταν έκανε αιμοδιάλυση και γνωρίζαμε καλά το έργο τους, έτσι θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτούς. Άλλωστε τις μπομπονιέρες όλοι τις πετάνε», λέει η Κωνσταντίνα.
Προσκλητήρια
Επίσης πεταμένα λεφτά, αφού μετά το γάμο θα πάνε όλες στα σκουπίδια, λέει η Ντανιέλα η οποία παροτρύνει τα ζευγάρια να κάνουν μόνοι τους τα προσκλητήρια με υλικά που θα αγοράσουν από το διαδίκτυο. Η Κωνσταντίνα, επίσης, προτείνει να επιλέξουν ένα πιο φθηνό χαρτί και φάκελο και να μην τα κάνουν σε μέγεθος βιβλίου. «Είναι και αντιαισθητικό και πολύ πιο ακριβό».
Φωτογράφος
Σαφώς και είναι αναγκαίος και εννοείται ότι πρέπει να είναι πολύ καλός για να έχεις άψογο αποτέλεσμα, ωστόσο το κόστος για την κάλυψη ενός γάμου είναι υπερβολικά υψηλό και αυτό ανεβάζει κατά πολύ το budget. Η Μόνικα για παράδειγμα όταν ρώτησε τιμές, της είπαν από 2,800 ευρώ έως και 3,500 ευρώ. «Δεν υπήρχε περίπτωση να δώσουμε τόσα χρήματα για φωτογράφο, δώσαμε τη δουλειά σε ένα φίλο με καλλιτεχνική φλέβα, ο οποίος ήθελε να μπει και στο παιχνίδι των φωτογραφίσεων γάμου και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, ενώ το κόστος ήταν μόλις 650 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Η Αντριάνθη και ο Λευτέρης έκαναν γάμο αλά κυπριακά [εικόνες & βίντεο]