«Λίγο πριν βρεθούμε στη Δ. Σαχάρα ήμασταν ενθουσιασμένοι, αλλά και αρκετά φοβισμένοι»
Ο Δημήτρης, ο Κωνσταντίνος και η Μαριλένα -η ομάδα του «WE AfriHug Project», ταξίδεψαν μέχρι τη Δυτική Σαχάρα για να τρέξουν στον εκεί μαραθώνιο και να φιλοξενηθούν από οικογένειες Saharawi.
Έπειτα από την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων της ομάδας στη Γκάνα, ταξίδεψαν μέχρι τη τη Μαδρίτη, όπου συνάντησε την αποστολή για το μαραθώνιο στη Σαχάρα και έπειτα ταξίδεψαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Δ. Σαχάρας.
Οι προσφυγικοί καταυλισμοί βρίσκονται μια ώρα μακριά από το Τιντούφ της Αλγερίας, κοντά στα σύνορα με Μαρόκο και Μαυριτανία, όπου 160.000 πρόσφυγες Saharawi ζουν στην έρημο.
Η ομάδα ταξίδεψε σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος, με 3 στόχους. Αρχικά, για να διεκπεραιώσουν την αθλητική δοκιμασία του μαραθωνίου τρέχοντας 42 χιλιόμετρα στην έρημο ζώντας ταυτόχρονα μια μοναδική εμπειρία. Δευτερευόντως, να ζήσει μια ξεχωριστή εβδομάδα μαζί με οικογένειες Saharawi, οι οποίες φιλοξένησαν την ομάδα, και να αποκτήσει γνώση και να κατανόηση για τη διαμάχη 42 χρόνων και τρίτο, για να ενδυναμώσει νέους προσφυγές μέσω της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα να συνεισφέρει στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα.
Το σύνθημα του μαραθωνίου αυτής της χρονιάς ήταν «42 kilometers of our effort, for 42 years of your resistance». Οι διοργανωτές του μαραθωνίου δείχνουν αλληλεγγύη, προωθώντας τον αθλητισμό και ενημερώνοντας για μια διαμάχη 42 χρόνων για ένα λαό, ο οποίος χάνει τις ελπίδες του στην έρημο. 18 χρόνια μαραθωνίου και 42 χρόνια εξορίας για τους Saharawi.
Η ομάδα του «WE AfriHug», ολοκλήρωσε με επιτυχία τις αθλητικές τις αθλητικές δοκιμασίες. Μετά την ανάβαση στην κορυφή της Αφρικής, το όρος Κιλιμαντζάρο, η ομάδα εκπλήρωσε επιτυχώς και την αθλητική δοκιμασία του μαραθωνίου. Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός και ο Δημήτρης Χριστοδούλου έτρεξαν τον Μαραθώνιο, 42.195 χιλιόμετρα, και η Μαριλένα Μαραγκού τα 10 χλμ.
Ήταν η πρώτη φορά που Ελλάδα και Κύπρος εκπροσωπήθηκαν σε αυτό τον μαραθώνιο. 500 ακτιβιστές από 23 χώρες συμμετείχαν συνολικά στον μαραθώνιο, τον ημιμαραθώνιο και τους αγώνες των 10 και 5 χλμ. Β διαδρομή του μαραθωνίου συνέδεσε συμβολικά τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς: Smara, Auserd και El Ayoun και οδήγησε τους δρομείς μέσω της ερήμου, η όποια αποτελεί σπίτι για τους πρόσφυγες για 42 χρόνια.
«Πόσο όμορφο και δυναμικό είναι να περνάς μια εβδομάδα μαζί με μια οικογένεια Saharawi, να ζεις μαζί της, να τρως μαζί της και να ντύνεσαι με τις δικές τους παραδοσιακές ενδυμασίες. Η ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως παρατηρήσαμε στο μικρό διάστημα της μιας εβδομάδας, είναι ήσυχη και ειρηνική, βασισμένη στη μοναδική και δυνατή κουλτούρα των Saharawi. Η οικογένεια που φιλοξένησε την ομάδα αποτελείται από 6 μέλη, τα οποία θερμά αγκάλιασαν και μύησαν τα μέλη στην κουλτούρα τους», αναφέρει μέλος της ομάδας.
Η ομάδα του WE AfriHug σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Global Western Sahara Ambassador» διοργάνωσε ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο μη-τυπικής μάθησης με 15 μαθητές Saharawi στο σχολείο «17 June Intermediate».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, οι δραστηριότητες «Shield power» και «The Hidden Path» πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι μαθητές παρέμειναν ανοιχτοί και προσαρμόσιμοι συμμετέχοντας ενεργά και αγκαλιάζοντας τη μη-τυπική μάθηση, παρά το γεγονός πως ήταν η πρώτη τους επαφή με αυτή την εκπαιδευτική μέθοδο.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας, οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και συμμετείχαν στις δραστηριότητες «The Front Page» και «The Battle of Orange».
Οι μαθητές ανέπτυξαν τις εξής δεξιότητες μέσω των δραστηριοτήτων: Επικοινωνία, Συνεργασία, Κριτική Σκέψη, Κοινωνικές και Διαπολιτισμικές δεξιότητες. Στο τέλος, οι μαθητές παρέλαβαν πιστοποιητικό συμμετοχής και εξέφρασαν τη γνώμη τους για το πρόγραμμα μέσω συνεντεύξεων και αξιολόγησης.
«Έπειτα από μια εβδομάδα με τους Saharawi, τη συμμετοχή στο μαραθώνιο της Σαχάρας τρέχοντας 42 χλμ στην έρημο και την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των νέων, ολοκληρώσαμε τις δράσεις μας στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Σαχάρας. Ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι, το οποίο ο καθένας πρέπει να ζήσει, για να καταλάβει το πώς ζούνε οι πρόσφυγες εκεί», καταλήγει.
Περισσότερες πληροφορίες για το μαραθώνιο στη Σαχάρα ΕΔΩ.