Γεύση
Θα δοκίμαζες παραδοσιακό (ψευδο)χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα
Η νέα τάση που θέλει να κατακτήσει την Κίνα και όλο τον κόσμο, είναι το vegan χοιρινό.
Ακούγεται κάπως οξύμωρο και περίεργο το να θέλεις να πλασάρεις σε ανθρώπους που αποφεύγουν το κρέας, κάτι που μοιάζει ή έχει γεύση κρέατος, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες εταιρείες προχωρούν στην παραγωγή προϊόντων που ομοιάζουν με κρέας, αλλά δεν είναι, κυρίως, όπως υποστηρίζουν για να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος από τους κρεατοφάγους.
Μια εταιρεία με την ονομασία Right Treat λάνσαρε πριν λίγο καιρό το Omnipork στο Χονγκ Κονγκ, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Κίνα να μειώσει την κατανάλωση χοιρινού και να δώσει μια ανάσα και στο περιβάλλον.
Το χοιρινό αποτελεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος και η Κίνα το καταναλώνει σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι άλλες χώρες. Σύμφωνα με τη Right Treat, 65% του κρέατος που καταναλώνεται στην Κίνα είναι χοιρινό και η χώρα προτιμάει το χοιρινό σε σχέση με το μοσχάρι, σε αναλογία 11 προς ένα.
View this post on InstagramA post shared by cici小廚房 (@cicikitchen) on
Η εταιρεία λέει ότι το Ominpork είναι το πρώτο φυτικό προϊόν υποκατάστατο κρέατος, που είναι φτιαγμένο από ένα μείγμα πρωτεϊνών, μπιζελιών, σόγια χωρίς GMA, μανιτάρια σιτάκε και ρύζι. «Το Omnipork προσφέρει υψηλής ποιότητας πλήρως vegan πρωτεΐνη για το σώμα μας. Επίσης, δεν περιέχει χοληστερόλη, αντιβιοτικά και ορμόνες, είναι cruelty free (δεν γίνεται βάναυση μεταχείριση ζώων για την παραγωγή του), έχει 71% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 62% λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι το κανονικό χοιρινό, ενώ προσφέρει πολλές περισσότερες φυτικές ίνες, 233% περισσότερο ασβέστιο και 53% περισσότερο σίδηρο», λέει ο Devid Yeung, ιδρυτής και CEO της Right Treat.
View this post on InstagramA post shared by Green Queen Media (@greenqueenhk) on
Επίσης, διαβεβαιώνει ότι η υφή και η γεύση αυτού του ψευδοχοιρινού είναι παρόμοια με του αληθινού (το CNN Money έκανε μια δοκιμή σούπας χοιρινών ντάμπλινγκ και σούπας ντάμπλινγκ με Omnipork και όλοι είπαν ότι κατάλαβαν τη διαφορά – αλλά ότι το ψευδοκρέας ήταν και πάλι «νόστιμο»).
Η Right Treat δεν ανησυχεί μόνο για τις αρτηρίες μας: θέλει να δώσει τη ζουμερή, νόστιμη γεύση του χοιρινού χωρίς τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές συνέπειες της εκτροφής χοίρων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), η κτηνοτροφική παραγωγή ευθύνεται για το ένα πέμπτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και είναι «ο βασικός παράγοντας ρύπανσης των υδάτων από τη χρήση της αγροτικής γης και την περίσσεια θρεπτικών ουσιών».
Αν και η PNAS αξιολογεί την παραγωγή μοσχαριού ως εκείνη με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος, η παραγωγή χοιρινού δεν είναι και καλή για τον πλανήτη μας, κυρίως λόγω των κοπράνων των ζώων (σύμφωνα με μια μελέτη, ένα βιομηχανικού μεγέθους αγρόκτημα με 80.000 γουρούνια μπορεί να δημιουργήσει 1,5 φορές τα απόβλητα που παράγει η πόλη της Φιλαδέλφεια – και στην Κίνα, εκτιμάται ότι 1,29 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων γουρουνιών συγκεντρώνονται κάθε χρόνο).
Με πληροφορίες από VICE