Προφητείες, προβλέψεις και στόχοι για τη νέα χρόνια

Κάθε νέα χρόνια οι διάφοροι «εμπειρογνώμονες» του νέου έτους, αναλόγως του χώρου στον οποίο κινούνται και εξειδικεύονται, παραθέτουν -ή αποκαλύπτουν καλύτερα για να διατηρείται και μια αίσθηση μυστηρίου- προφητείες, προβλέψεις και στόχους για τη νέα χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Οι πιο μυστηριακές και οι πιο σκοτεινές είναι οι προφητείες. Οι προφητείες είναι πιο γενικού περιεχομένου και έχουν συνήθως πιο μαζικό κοινό και ακτίνα επίδρασης, αλλά προέρχονται και από ένα πιο σκοτεινό και απροσδιόριστο μέρος. Οι προφητείες πραγματεύονται συνήθως θέματα όπως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, τα τρομοκρατικά κτυπήματα, η παγκόσμια πείνα, η καταστροφή της ανθρωπότητας από λοιμώξεις, φυσικές καταστροφές και ό,τι τέλος πάντων μπορεί να εξαρθρώσει την ζωή όπως την γνωρίζουμε. Μπορούν επίσης να ασχοληθούν και με άλλους τομείς όπως η οικονομία, για παράδειγμα, επικεντρωμένες πάντα σε ζητήματα ανηκέστου βλάβης, όπως η πτώχευση της παγκόσμιας οικονομίας, η πτώση των μεγάλων δυνάμεων και η παντελής εξάλειψη του πετρελαίου.

Οι προφητείες είναι φύσει υπαρξιακές, αφού ασχολούνται στην ουσία με τα σενάρια εξαφάνισης της ύπαρξης, αλλά και με την θεία τιμωρία και προέρχονται από σεβασμιότατους πεφωτισμένους ανθρώπους, που έχουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πρόσβαση στα θεία απάτητα του μέλλοντος και είναι πεπεισμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για το τέλος της ανθρωπότητας. Τώρα όλες αυτές οι προφητείες, αφού αφορούν τα μελλούμενα, εννοείται πως παίρνουν το ρίσκο να πέσουν έξω, αλλά και μέσα να πέσουν, σύμφωνα με αυτά που προβλέπουν, δεν θα επιζήσει κανένας να μαρτυρήσει αν οι προφητείες ήταν αληθείς!

Από την άλλη, οι προβλέψεις, είναι λίγο πιο ανάλαφρες από τις προφητείες, χωρίς να χάνουν όμως από τον μυστηριακό τους χαρακτήρα. Μπορεί να είναι και γενικού και ειδικού περιεχομένου με πορίσματα, που ναι μεν προέχονται από πηγές κοσμικές και αινιγματώδης, αλλά ταυτόχρονα επιδέχονται κάποιας μεθόδου συστηματοποιημένης και επομένως εγγυώνται πιο σιγουρά αποτελέσματα… και ίσως και πιο επιθυμητά. Το ρεπερτόριο των επιστήμων, που ασχολούνται με τις προβλέψεις και τα μαθηματικά του σύμπαντος, είναι πολύ ευρύ και αφορά στην πολιτική, την κοινωνία, τα επαγγελματικά, τις σχέσεις, την υγεία και φυσικά τον έρωτα. Υπάρχει περιθώριο ενασχόλησης με την ύπαρξη και την καταστροφή, αλλά χρησιμοποιούν και τους όρους επιτυχία, αποτυχία, ευκαιρία, απόφαση κλπ. Για παράδειγμα, ενώ μια προφητεία θα δηλώσει κάτι του τύπου «μέχρι τον Απρίλη του 2020, η γη δεν θα έχει αρκετό νερό και η βλάστηση θα εξαφανιστεί», μια πρόβλεψή θα δηλώσει κάτι του τύπου «τον Απρίλη του 2020 προσοχή στα θέματα υγείας και στα επαγγελματικά κυρίως όσοι ασχολούνται με την γεωργία, θα έχετε περισσότερο χρόνο για κοινωνικές συγκεντρώσεις σε πιο «εναλλακτικά» μέρη και ίσως είναι μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με το ταίρι σας».

Οι υπεύθυνοι για τις προβλέψεις έχουν και αυτοί χάρισμα και κάποιου είδους πρόσβαση στα άδυτα του σύμπαντος, αλλά έχουν κατακτήσει και την μέθοδο και ένα επαγγελματικό προσανατολισμό που σου δίνει την ευκαιρία να επιζήσεις μια μέρα μετά τις προβλέψεις σου.

Όσον αφορά το τρίτο είδος που είναι οι στόχοι για την νέα χρόνια, είναι η λιγότερο μυστηριώδης κατηγορία, αλλά και η πιο προσωπική. Δεν προκύπτει από κάποιο σκοτεινό διάνοιγμα στο μέλλον, αλλά δημιουργείται από το μυαλό μας, τις επιθυμίες μας και την πορεία που επιδιώκουμε να ακολουθήσουμε την νέα χρόνια. Υπάρχει δυνατότητα οι στόχοι να είναι κοινοί με άλλους σε σχέση με την καθιέρωση τους , αλλά και σε σχέση με την πραγμάτωση τους. Η θεματολογία επίσης είναι ανοικτή, αν και επιτίθεται συνήθως σε κάτι παραπανίσια κιλά, σε χαλαρούς μυείς, σε βιβλία που παρέμειναν κλειστά και σε χόμπι που παρέμειναν ανεξερεύνητά από τις προηγούμενες χρονιές.

Στόχος από στόχο διαφέρει βέβαια και υπάρχουν στόχοι και «στόχο-φέροντες» που δεν αποκλείουν από το ρεπερτόριο τους την καταστροφή της ζωής όπως την γνωρίζουμε, καθώς και διάφοροι μέντορες που προτείνουν στόχους διφορούμενων κινήτρων. Ωστόσο, αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι η ανθρώπινη ικανότητα να δημιουργεί από την αρχή και να βλέπει στα ίσα το μέλλον της μέσα από τις επιλογές του παρόντος της. Και αυτό ισχύει για κάθε χρονιά!


Φωτογραφία: Buzz Andersen / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ