Η αρχή του φεστιβάλ γίνεται με ένα διαδραστικό παιχνίδι ζωντανής εικόνας: ένα περφόρμανς με τη Χριστίνα Παπακυριακού.
Η πρώτη φεστιβαλική νύχτα, θα ξεκινήσει με το Riddles of the Sphinx, τη μεγάλου μήκους ταινία της πρωτοπόρου φεμινίστριας σκηνοθέτιδας Laura Malvey και του Peter Wollen. Θα ακολουθήσει το Dracula, Pages From a Virgin's Diary, του Guy Maddin, του οποίου το έργο φέρει έντονες επιρροές από το φανταστικό σινεμά, τον βουβό κινηματογράφο, το φιλμ νουάρ και τα έγχρωμα μελοδράματα της δεκαετίας του ΄40 και ΄50.
Το Φεστιβάλ στηρίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης της Ελλάδας.
Παράλληλα με το πολυδιάστατο πρόγραμμα προβολών, διοργανώνονται δύο masterclasses / εργαστήρια:
Συζήτηση / Εργαστήρι με τον Iάπωνα Masaki Iwana - διάσημο δημιουργό και πρωτοπόρο παγκόσμια στον χώρο του Butoh
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, 17.30 – 20.00, Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο»
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εξερευνήσει τη σχέση κίνησης, κινηματογράφου και αφήγησης στο έργο του Masaki Iwana, και ιδιαίτερα στην πιο πρόσφατη ταινία του Charlotte Susabi.
H συζήτηση και το εργαστήρι θα επικεντρωθεί σε συντονισμένο διάλογο και θα δοθεί ευκαιρία για κίνηση στον χώρο κα χρήση κάμερας. Η συζήτηση θα αγγίξει επίσης το butoh και τη σχέση του με το έργο του Iwana.
Το εργαστήρι γίνεται σε συνεργασία με την ΜΚΟ Rooftop Theatre.
Πληροφορίες: info@rooftoptheatregroup.com
Masterclass με την ελληνίδα σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή
Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, 18.00 – 20.00, Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο»
Παράλληλα με το αφιέρωμα στο έργο της διακεκριμένης Ελληνίδας δημιουργού, Εύας Στεφανή, "Αόρατες ζωές, Mακρινές Φωνές - Όψεις του Πραγματικού", διοργανώνεται masterclass με τη σκηνοθέτιδα στο οποίο θα συζητηθεί το έργο της. Η Εύα Στεφανή κάνει ντοκιμαντέρ παρατήρησης και πειραματικές ταινίες που ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη σφαίρα του πραγματικού. Μέσα από την ιδιότυπη προσέγγισή της ανασύρεται και έρχεται στην επιφάνεια το εμμονικό, το παράδοξο, το παράλογο, το ανοίκειο. Οι ταινίες της έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας (11 Μαΐου - 24 Νοεμβρίου 2019) μαζί με τους καλλιτέχνες και καθηγητές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Ζάφο Ξαγοράρη και Πάνο Χαραλάμπους.
Φέτος το Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιερώματα στους Guy Maddin, Jean Rouch, Laura Mulvey, Masaki Iwana και στην Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια αλλά και σκηνοθέτιδα του πειραματικού σινεμά Εύα Στεφανή. Το κυπριακό στοιχείο είναι και φέτος παρόν με την εικαστικό / περφόρμερ Χριστίνα Παπακυριακού. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από σύντομα αφιερώματα σε τρεις σπουδαίους δημιουργούς, τον Stan Brakhage, Norman McLaren και Péter Lichter.
Γενικές Πληροφορίες
Διοργανωτές: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού & Brave New Culture
Ώρα έναρξης προβολών: 20.00
Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 40 78 56 ή στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook Images & Views of Alternative Cinema.