Άποψη
Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας γράφει για τη σχέση μεταξύ του πολιτισμού και της πρωτεύουσας
Πιο κάτω το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε, στις 25 Μαΐου, στην επίσημη σελίδα του Δήμου Λευκωσίας.
Κεντρική εικόνα: screenshot από το αντίστοιχο ποστ στο Facebook
«Πολιτισμός και Λευκωσία»
Ο Πολιτισμός υπήρξε διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της Λευκωσίας. Δίκαια, η πρωτεύουσα της Κύπρου μπορεί να υπερηφανεύεται για την πληθώρα των πολιτιστικών υποδομών που διαθέτει, στην εντός των ενετικών τειχών πόλη αλλά και ευρύτερα. Πολλές από αυτές, αποτελούν πρωτοβουλία και καρπό επίπονων και μακροχρόνιων προσπαθειών του Δήμου Λευκωσίας.
Στον Οδηγό Μουσείων της Κύπρου, έκδοση του ΤΕΠΑΚ του 2014, η Λευκωσία αναφέρεται να έχει 40 συνολικά μουσεία, η Λεμεσός 27, η Λάρνακα 13, η Πάφος 10 και η Αμμόχωστος 4. Συνεπώς, στην επικράτεια της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας, βρίσκονται όχι μόνο τα περισσότερα αλλά και τα σημαντικότερα μουσεία του τόπου, στην Αρχαιολογία, την Ιστορία, τη Μοντέρνα και τη Σύγχρονη Τέχνη, τον Βυζαντινό Πολιτισμό αλλά και τη Φυσική Ιστορία. Αν υπολογίσουμε και τους καινούργιους χώρους πολιτισμού που λειτούργησαν έκτοτε, το πολιτιστικό προϊόν της πρωτεύουσας, είναι αξιοθαύμαστο.
Το Κυπριακό Μουσείο και το καινούργιο που θα κτισθεί στο χώρο του παλιού νοσοκομείου, το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη, το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ στο Κέντρο Τεχνών, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του NiMAC, η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης και η καινούργια ΣΠΕΛ, η Πύλη Αμμοχώστου, η Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, το Πολυεργαστηριακό Κέντρο Χρυσαλινιώτισσας, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο, οι Μύλοι στο Καϊμακλί, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Βυζαντινό Μουσείο, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το Μουσείο Αγώνος, το Εθνογραφικό Μουσείο - Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας, η Αρχαιολογική Συλλογή Τζάπρα – Πιερίδη, τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου, το Μουσείο Ιστορικής Μοτοσυκλέτας, το Παιδικό Μουσείο Ρότα, το θέατρο του ΘΟΚ, το Κινηματοθέατρο Παλλάς, η Καστελιώτισσα, η Στέγη Χορού στον Άγιο Ανδρέα, το Ίδρυμα Άρτος, το Ίδρυμα Φάρος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και τόσα άλλα. Όπως βέβαια και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη, η Αχίλλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη Μακαρίου του Γ’ και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Η πολιτιστική υποδομή, η πολιτιστική κληρονομιά αλλά και η πολιτιστική βιομηχανία μπορούν και επιβάλλεται να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο. Θεωρώ ότι οι πολιτιστικές δομές της Λευκωσίας μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά, όχι μόνο στο branding και το marketing της πόλης, αλλά και στον καθορισμό της ταυτότητας της, και να αποτελέσουν σημαντικές πηγές ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.
Τα κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά μουσεία και πολιτιστικά κέντρα χρειάζονται την αρωγή, και τη στήριξη όλων μας. Τα ευρείας κλίμακας αναπτυξιακά έργα που συντελούνται στη Λευκωσία, αποτελούν συχνά στόχο κριτικής λόγω της απορρύθμισης που προκαλούν στην κανονικότητα της πόλης. Όταν όμως αυτά ολοκληρωθούν, θα κάνουν τη Λευκωσία ακόμη πιο ελκυστική, τόσο για τους δημότες της όσο και για τους επισκέπτες της. Το «πολιτιστικό τόξο» της πρωτεύουσας, το οποίο ξεκινά από την καινούργια πόλη και ολοκληρώνεται στο ιστορικό της κέντρο, θα αποτελεί σε αυτό το ανανεωμένο αστικό περιβάλλον την κορωνίδα μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, με αξιοζήλευτη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και το σημαντικότερο κέντρο της δημιουργικής βιομηχανίας του τόπου μας.
Είναι με αυτό το πνεύμα που το Δημοτικό Συμβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία (16 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ και 5 τήρησαν αποχή), αποφάσισε την αγορά του κτιρίου που στεγάζει το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας Κώστα και Ρίτας Σεβέρη και την οργανική πολιτιστική συνεργασία με αυτό. Είναι εξάλλου διαχρονική πολιτική του Δήμου η συνεργασία με σημαντικά ιδιωτικά πολιτιστικά ιδρύματα του τόπου μας, όπως για παράδειγμα το Ίδρυμα Λεβέντη και το Ίδρυμα Πιερίδη. Τόσο το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, όσο και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία, Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία και διεθνείς διακρίσεις εδώ και δεκαετίες.
Οι προσπάθειες για αγορά του κτιρίου άρχισαν πριν από αρκετούς μήνες και είχε περιληφθεί στα επιχειρηματικά πλάνα του Δήμου, τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον της Διαχειριστικής Επιτροπής του Δήμου στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2020. Η έγκριση του κονδυλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε τον Ιανουάριο 2020. Το γεγονός ότι η επικύρωση της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε εν μέσω της πανδημίας, αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής. Πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό ότι, σε περίπτωση λήψης αρνητικής απόφασης, ο Δήμος δεν θα είχε στη διάθεσή του το συγκεκριμένο ποσό για να το αξιοποιήσει για οποιοδήποτε άλλο έργο, δράση ή πρόγραμμα.
Ο Δήμος Λευκωσίας πιστεύει ακράδαντα στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής υποδομής της πρωτεύουσας και θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο προσπάθειες που συμβάλλουν ενεργά στην αναζωογόνηση της πρωτεύουσας του νησιού μας και την περαιτέρω μετεξέλιξη της σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας
25 Μαΐου 2020
Posted by Δήμος Λευκωσίας on Monday, 25 May 2020