O Kadir van Lohuizen φωτογραφίζει τη στεριά που βυθίζεται

«Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος αλλά, δεδομένων αυτών που έχω δει, αυτό είναι αδύνατο».

Article featured image
Article featured image

Εδώ και δέκα χρόνια ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Noor Images, Kadir van Lohuizen, ταξιδεύει στον κόσμο προσπαθώντας να κατανοήσει έναν άμεσο κίνδυνο: την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη στεριά που βυθίζεται αργά αλλά σταθερά κάτω από τα νερά.



Προσφάτως εξέδωσε το «After Us the Deluge: The Human Consequences of Rising Sea Levels», ένα λεύκωμα εξαιρετικών φωτογραφιών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος αλλά, δεδομένων αυτών που έχω δει, αυτό είναι αδύνατο» τόνισε.


Το ταξίδι του λευκώματος ξεκινά από τη Γροιλανδία, όπου επιστήμονες μελετούν την τήξη των παγοκαλυμμάτων και το πώς αυτό επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Greeland.jpg



Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ένα αγόρι ισορροπεί επικίνδυνα πάνω σε μεγάλο κομμάτι τσιμέντου. Λόγω άντλησης των υπόγειων υδάτων η βόρεια Τζακάρτα βυθίζεται κατά περίπου 25 εκατοστά τον χρόνο. Το 2050 εκτιμάται ότι μέρη της πόλης θα βρεθούν κάτω από το νερό.

Jakarta.jpg


Πέραν των φωτογραφιών που αποτελούν τον πυρήνα του λευκώματος, ο van Lohuizen περιλαμβάνει στην έκδοση κείμενα, χάρτες και γραφήματα, δίνοντας μια σε βάθος ανάλυση του φαινομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ