Το εμβληματικό «Fight Club» έχει ένα (πολύ) διαφορετικό φινάλε στις οθόνες της Κίνας

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις τηλεοράσεις της χώρας, μετά από περισσότερες από 2 δεκαετίες από την κυκλοφορία της.

Article featured image
Article featured image


Η Κίνα αποτελεί εδώ και χρόνια τη δεύτερη σημαντικότερη κινηματογραφική αγορά για τα αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιο, ακολουθώντας τις ΗΠΑ. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα στούντιο συνεργάζονται με τους φορείς της κινεζικής λογοκρισίας από το στάδιο του σεναρίου, για να είναι σίγουρο πως η ταινία θα προβληθεί στις κινεζικές οθόνες.

Οι κινέζικοι κινηματογράφοι προβάλλουν έναν σημαντικότερο αριθμό αμερικανικών ταινιών σε σχέση με το παρελθόν και οι πλατφόρμες streaming της χώρας αποκτούν ολοένα και περισσότερες ταινίες αμερικάνικης παραγωγής, που δεν είχαν προβληθεί ποτέ στην Κίνα.

Ένας τίτλος που δεν είχε προβληθεί μέχρι πρόσφατα στις τηλεοράσεις της Κίνας φαίνεται πως είναι το εμβληματικό «Fight Club», του Ντέιβιντ Φίντσερ. Το φινάλε του οποίου άφησε το κινηματογραφικό κοινό σοκαρισμένο το 1999, στο οποίο ο Αφηγητής (Έντουαρντ Νόρτον) κρατά το χέρι της συντρόφου του και βλέπει το σχέδιό που οργάνωσε με τον Τάιλερ Ντέρντεν (Μπραντ Πιτ) να ολοκληρώνεται, με ουρανοξύστες να εκρηγνύονται και να καταρρέουν. Κομμάτι του σχεδίου του(ς) ήταν να καταστρέψουν τον καταναλωτισμό διαγράφοντας αρχεία από τράπεζες.

Το φινάλε αυτό, δεν θα σοκάρει ποτέ το κινεζικό κοινό, αφού για να μπορέσει να προβληθεί η ταινία μέσω της streaming πλατφόρμας «Tencent Videos», έπρεπε να διαφοροποιηθεί, να κοπεί εντελώς για την ακρίβεια.

220126000240-fight-club-ending-censorship-china-exlarge-169_city.jpg
Η καρτέλα που αντικατέστησε το φινάλε. Εικόνα: Tencent Videos



Στο φινάλε που προβλήθηκε στην Κίνα, κόβεται η σκηνή μετά τον πυροβολισμό του Τάιλερ Ντέρντεν και πέφτει μια καρτέλα που γράφει: «Μέσα από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Τάιλερ, η αστυνομία ανακάλυψε γρήγορα το σχέδιο των εγκληματιών και τους συνέλαβε όλους, αποτρέποντας την πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών. Μετά τη δίκη, ο Τάιλερ εστάλη σε ένα ψυχιατρικό άσυλο όπου έλαβε βοήθεια. Απελευθερώθηκε από το άσυλο το 2012».

Σύμφωνα με το CNN, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, με άτομα που παρακολούθησαν την αρχική αλλά και την αλλοιωμένη εκδοχή της ταινίας να γράφουν στις κριτικές της πλατφόρμας: «Αυτό είναι γελοίο» και «Ένας πυλώνας ντροπής στην κινηματογραφική ιστορία». Η πλατφόρμα δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το μοντάζ της ταινίας.


Με πληροφορίες από CNN, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ