Η Κύπρος στις κορυφαίες θέσεις (της διαφθοράς)

Η Κύπρος (και) το 2021 παίζει σοβαρή μπαλίτσα στον παγκόσμιο πίνακα διαφθοράς.

Article featured image
Article featured image


Ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI) εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1995 από την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International). Ο εν λόγω δείκτης κατατάσσει τα κράτη του κόσμου σύμφωνα «με τον βαθμό στον οποίο θεωρείται ότι υπάρχει διαφθορά μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και των πολιτικών». Ο οργανισμός ορίζει την πολιτική διαφθορά ως «την κατάχρηση ενός δημοσίου αξιώματος για ίδιον όφελος». Τάδε έφη Wikipedia.


Τα φετινά αποτελέσματα


O φετινός Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά που ανακοινώθηκε την Τρίτη, κατέταξε 180 χώρες και επικράτειες σε όλο τον κόσμο με κριτήριο τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Τα αποτελέσματα δίδονται σε μια κλίμακα από το 0 (εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος) έως το 100 (αδιάφθορο κράτος).



Όπως αναφέρεται στη σχετική σελίδα της οργάνωσης «Φέτος, ο παγκόσμιος μέσος όρος παραμένει αμετάβλητος για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, ήτοι στο 43%. Παρά τις πολλαπλές δεσμεύσεις, 131 χώρες δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά της διαφθοράς την τελευταία δεκαετία. Τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογούνται κάτω από το 50, υποδηλώνοντας ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, ενώ 27 χώρες βρίσκονται στη χαμηλότερη βαθμολογία που βρέθηκαν ποτέ».


Η θέση της Κύπρου


Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, η διαφθορά στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα (μας) στο γκρουπ χωρών που καταγράφουν σημαντική επιδείνωση της θέσης τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από το 2012 το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Κύπρος και η Ουγγαρία σημείωσαν σημαντική πτώση στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά. Από την άλλη, 5 χώρες έκαναν σημαντική πρόοδο, την ίδια περίοδο. Αυτές είναι οι Αυστρία, Εσθονία, Λετονία, Ιταλία και Ελλάδα.

Για το 2021 η Κύπρος κατετάγη 52η στον κατάλογο των 180 χωρών από τις οποίες συνελέγησαν στοιχεία, λαμβάνοντας βαθμολογία 53%. Σε σχέση με το 2020 η εν λόγω βαθμολογία έπεσε κατά 4 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η θέση της Κύπρου ήταν καλύτερη, αφού το 2020 βρισκόταν στην 57η θέση και το 2019 στην 58η θέση. Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος καταλαμβάνει την 21η θέση, αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Σλοβακία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Στιγμιότυπο 2022-01-27, 10.40.47 πμ.png



Σε γενικές γραμμές, ισοβαθμούμε με τη Γρενάδα, τη Ρουάντα, τη Σαουδική Αραβία, βρισκόμαστε κάτω από χώρες όπως η Μποτσουάνα και τα Φίτζι -που σημαίνει ότι τα εν λόγω κράτη είναι περισσότερο «καθαρά», και -αν μας παρηγορεί- είμαστε λιγότερο διεφθαρμένοι σε σχέση με χώρες όπως το Σουδάν, η Σομαλία, το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν, η Νιγκαράουα, η Ζιμπάμπουε και η… Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση με σκορ 49/100, ήτοι απροβίβαστη.

Στιγμιότυπο 2022-01-27, 9.51.36 πμ.png


Πού να μετακομίσουμε


Για το 2021, οι πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, άρα αυτές με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Δανία, η Φιλανδία και η Νέα Ζηλανδία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Γερμανία. Οι τελευταίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, αυτές δηλαδή με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Σομαλία, η Συρία και το Νότιο Σουδάν.

Στιγμιότυπο 2022-01-27, 10.21.57 πμ.png


Τι λέει το Cyprus Integrity Forum


Σε ανακοίνωση του Cyprus Integrity Forum, σημειώνεται ότι «τα αποτελέσματα του ΔΑΔ έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη χώρα μας αφού λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από ξένους επενδυτές οι οποίοι μελετούν το ΔΑΔ και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξη τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι και οι τουρίστες μελετούν τον συγκεκριμένο δείκτη και αποφεύγουν χώρες όπου η διαφθορά βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα με βάση αυτό το δείκτη».

«Τα αποτελέσματα είναι σαφώς άσχημα για τη φήμη και υπόληψη της Κύπρου και θα πρέπει να προβληματίσουν την κοινωνία και κατά κύριο λόγο το Κράτος. Κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για μείωση της διαφθοράς και προώθηση της διαφάνειας εφόσον η διαφθορά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη. Τους τελευταίους μήνες έγιναν κάποια μικρά βήματα με την υλοποίηση κάποιων εισηγήσεων της Επιτροπής Γκρέκο και πρόσφατα την αργοπορημένη ψήφιση του Νόμου Προστασίας Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος. Αυτό όμως δεν θα έχει κανένα απολύτως αντίκτυπο στον εν λόγω δείκτη εάν δεν γίνουν άλματα βελτίωσης που θα φέρουν και την αξιοπιστία στους διαφόρους εταίρους μας», τονίζεται.

«Επομένως, αν επιθυμούμε να αυξήσουμε την εισροή ξένων επενδύσεων και άλλους τομείς της οικονομίας στη χώρα μας, ακόμα και του τουρισμού, η κουλτούρα μας πρέπει να αλλάξει άμεσα!», επισημαίνεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ