«Call of Duty», «FIFA» και «Mario Kart», στη λίστα με τα πιο αγχωτικά παιχνίδια

Ποια παιχνίδια ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς όταν παίζεις και ποια μπορούν ακόμα και να σε ηρεμήσουν.

Article featured image
Article featured image


Μια νέα μελέτη παρακολούθησε τον καρδιακό παλμό των παικτών κατά τη διάρκεια που παίζουν διάφορα βιντεοπαιχνίδια θέλοντας να εντοπίσει πόσο άγχος μπορεί να προκαλέσει το κάθε ένα. Το BonusFinder, ένας ιστότοπος τυχερών και μη παιχνιδιών, που πραγματοποίησε τη μελέτη, διαπίστωσε ότι δεν προκαλούν όλα τα παιχνίδια τα ίδια επίπεδα άγχους στου παίκτες.

Στην έρευνα, 14 παίκτες έπαιξαν 16 διαφορετικά παιχνίδια και μέτρησαν τους παλμούς της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, για να δουν ποιο θα τους ανέβασε περισσότερο κατά μέσο όρο.

Το κορυφαίο παιχνίδι στη λίστα μπορεί να είναι κάπως αναπάντεχο, αλλά αν το σκεφτείς για λίγο, βγάζει νόημα που κατέκτησε αυτήν τη θέση, αφού σύμφωνα και με την έρευνα, προκαλούσε αύξηση των καρδιακών παλμών των παικτών κατά 32,81%, μέσα σε διάστημα μισής ώρας παιχνιδιού.


Δείτε τη λίστα με τα πιο αγχωτικά παιχνίδια:

1- Mario Kart

Πρόκειται για μια σειρά από παιχνίδια αγώνων όπου οι παίκτες ανταγωνίζονται σε αγώνες καρτ ενώ χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα δύναμης για να βγουν νικητές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κόκκινα καβούκια που όταν σε χτυπήσουν σε αποτρέπουν για μερικά δευτερόλεπτα από το να κινηθείς, το μπλε καβούκι, το οποίο σε έχει στο στόχαστρό του όταν βρίσκεσαι στην πρώτη θέση και οι ιδιόμορφες πίστες, όπου σε πολλές από αυτές μπορούν οι αντίπαλοί σου να σε ρίξουν εκτός και να σε προσπεράσουν.


2- FIFA

Το FIFA, γνωστό και ως FIFA Football, το οποίο θα μετονομαστεί ως EA Sports FC από το 2023, είναι μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών τα οποία προσομοιώνουν αγώνες ποδοσφαίρου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά βιντεοπαιχνίδια, το οποίο καταχωρήθηκε και στα ρεκόρ Γκίνες ως το franchise με τις καλύτερες πωλήσεις αθλητικών βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, πουλώντας πάνω από 111 εκατομμύρια αντίτυπα το 2021.


3- Call of Duty

Ακόμη ένα από τα πιο γνωστά και διαχρονικά παιχνίδια στην αγορά, το οποίο φημίζεται περισσότερο για την online εκδοχή του, όπου παίκτες από όλο τον κόσμο χωρίζονται συνήθως σε 2 ομάδες και προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τους αντιπάλους τους με τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού.


4- Dark Souls

Πρόκειται για το μόνο παιχνίδι στη λίστα το οποίο είναι single-player. Το Dark Souls είναι μια σειρά από παιχνίδια ρόλων με το πρώτο να κυκλοφόρησε το 2011 και το τελευταίο το 2016. Είναι γνωστά για το υψηλό επίπεδο δυσκολίας τους και ο πρώτος τίτλος της σειράς αποκαλείται συχνά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών.

Στη μελέτη, όταν οι παίκτες έρχονταν αντιμέτωποι με το boss του Darkeater Midir στο Dark Souls III, οι καρδιακοί τους παλμοί έφταναν έως και τους 127 το λεπτό (bpm)- αύξηση δηλαδή κατά 98,44% στον ρυθμό ηρεμίας της καρδιάς, ο οποίος βρισκόταν στους 64 bpm.


5- Fortnite

Κυκλοφόρησε το 2017 και έγινε αμέσως viral, προσφέροντας στους gamers μια ευκαιρία να είναι δημιουργικοί, ενώ παράλληλα, στην πιο διαδεδομένη του εκδοχή, οι παίκτες μπορούν να πολεμούν άλλους παίκτες σε μια μάχη 100 ατόμων με σκοπό να αναδειχθεί ένας και μοναδικός νικητής.

Pio-agxotika-paixnidia-heart-rate-increace_city.png




Η έρευνα εντόπισε επίσης τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό των παικτών ανά παιχνίδι, ο οποίος «ταρακούνησε» λίγο τη λίστα:

Pio-agxotika-paixnidia-heart-rate-peak_city.png



Υπήρχαν όρια στο πόσα παιχνίδια θα μπορούσαν να δοκιμαστούν για αυτήν τη μελέτη και έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια από αυτά δεν έφτασαν στις κορυφαίες πεντάδες:

-Mario Kart

-FIFA 20

-Call of Duty (Modern Warfare)

-Dark Souls III

-Fortnite

-DOOM

-Fall Guys

-Battlefield V

-Street Fighter

-Among Us

-Grand Theft Auto

-UNO!

-The Sims

-Animal Crossing

-Minecraft

-Skyrim


Τα παιχνίδια που προκαλούν ηρεμία

Τα Animal Crossing, The Sims και Skyrim βρέθηκαν να μειώνουν τους μέσους καρδιακούς παλμούς των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας 30 λεπτών, έως και 5%. Αυτό θα εξηγούσε τη δημοτικότητά τους, καθώς μια μάχη για να κερδίσεις σε ένα παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική και να προσφέρει ικανοποίηση, μερικές φορές το μόνο που θέλουμε να κάνουμε μετά από μια δύσκολη μέρα εργασίας είναι να χαλαρώσουμε, να εξερευνήσουμε και να απαλλαγούμε από το άγχος.




Με πληροφορίες από Forbes

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ