Αυτός είναι ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, ο οποίος εκτελέστηκε σήμερα στο Ιράν

Πρόκειται για τη δεύτερη δημόσια εκτέλεση διαδηλωτή στο Ιράν, τη στιγμή που τουλάχιστον άλλοι 23 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κι αναμένουν την εκτέλεσή τους.

Article featured image
Article featured image


Οι αρχές του Ιράν προχώρησαν σήμερα στη δεύτερη δημόσια εκτέλεση -δι' απαγχονισμού- που συνδέεται με τις διαδηλώσεις που συνταράσσουν τη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με το Mizan online, πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στο δικαστικό σύστημα.

«Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο την 29η Νοεμβρίου για τη δολοφονία με μαχαίρι τη 17η Νοεμβρίου δυο μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, εκτελέστηκε δημόσια στη Ματσχάντ», διευκρίνισε το πρακτορείο.

Η οικογένεια του 23χρονου παλαιστή ξύπνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, για να ενημερωθεί ότι ο Ματζιντρεζά είχε εκτελεστεί και ότι το σώμα του είχε ήδη ταφεί στο τοπικό νεκροταφείο.

Ο νεαρός άνδρας συνελήφθη τη 19η Νοεμβρίου, καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με το Mizan online. Σύμφωνα με έτερο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το IRNA, ο άνδρας σκότωσε δυο μέλη της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ - η οποία συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρατικής καταστολής των διαδηλώσεων. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος «διεξήγε πόλεμο εναντίον του Αλλάχ».

Την περασμένη εβδομάδα, εκτελέστηκε ο Μοχσέν Σακαρί, Ιρανός ράπερ, 23 ετών. Κατηγορήθηκε πως επιτέθηκε σε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας και το τραυμάτισε με μαχαίρι, καθώς και ότι απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Σακαρί έδειξε σημάδια βασανιστηρίων στο πρόσωπό του, είπε ο θείος του, Mahmoud Shekari, στον Guardian.


Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως τουλάχιστον 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 18.000 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κι αναμένουν την εκτέλεσή τους, πέραν των δύο που θανατώθηκαν ήδη. Οι εγκάρδιες εκκλήσεις από γονείς γιων που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο ή σε εφημερίδες, διαμαρτυρόμενοι για την αθωότητα των παιδιών τους και απαιτώντας να τους δοθεί (έστω) το βασικό δικαίωμα σε δικηγόρο της επιλογής τους. Όπως μεταδίδει ο Guardian, στoν Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ που εκτελέστηκε σήμερα, δεν επετράπη να επιλέξει τον δικό του δικηγόρο, να αμφισβητήσει τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ή να ζητήσει τη δημόσια διεξαγωγή της δίκης.

Η πρώτη εκτέλεση προκάλεσε κατακραυγή και καταδίκες από χώρες του εξωτερικού, καθώς και από τον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων στο Ιράν ήταν ο θάνατος τη 16η Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, στα χέρια της αστυνομίας ηθών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ & Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ