Ιστορίες αθλητών που ξεπέρασαν τον καρκίνο και βγήκαν ξανά μπροστά

Αυτές είναι σίγουρα μερικές από τις πολλές -γνωστές ή άγνωστες- ιστορίες ανθρώπων εκεί έξω που καθημερινά ζουν (και παλεύουν) με τον καρκίνο. Και για όλους αυτούς, τραγουδά η μοναδική Νατάσα Θεοδωρίδου, ταξιδεύοντας μας με τη φωνή της, σε μία φιλανθρωπική συναυλία Αγάπης, για την οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, που χορηγεί η Lidl Κύπρου. Τη βραδιά θα προβάλει την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022, στις 21:00, η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ.

Article featured image
Article featured image


Στις αρχές του 2019, ο Μαξ Πάροτ πληροφορήθηκε «τα χειρότερα νέα της ζωής του», όταν οι γιατροί τού είπαν ότι έχει καρκίνο. Τρία χρόνια μετά, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο snowboarding στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, έχοντας δώσει προηγουμένως τη σημαντικότερη και -ίσως- πιο δύσκολη μάχη της ζωής του.

«Την προηγούμενη φορά που αγωνίστηκα σε Ολυμπιακούς στην Pyeongchang, κέρδισα το αργυρό μετάλλιο και μετά ήρθα αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Ήταν ένας εφιάλτης, είναι τόσο δύσκολο να περιγράψω τι πέρασα. Δεν είχα φυσική κατάσταση, δεν είχα ενέργεια, δεν είχα δυνατούς μύες. Το να βρίσκομαι πάλι εδώ στους Ολυμπιακούς, ξανά στο βάθρο αλλά με χρυσό μετάλλιο, με κάνει να αισθάνομαι καταπληκτικά», θα πει ο Μαξ, ο οποίος διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin στα τέλη του 2018. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των χημειοθεραπειών του τον Ιούλιο του 2019 και δυο μήνες μετά έδεσε και πάλι τα πόδια του στο snowboard του, κατέβηκε σε αγώνες και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα X Games Norway.

maxparrot.jpg



Η ιστορία του Μαξ είναι μια από εκείνες τις ιστορίες που εμπνέουν και μάς κάνουν να κοιτάζουμε τον καρκίνο κατάματα, μιλώντας ανοιχτά γι’ αυτόν χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από φόβους και προκαταλήψεις. Η ιστορία του Μαξ δεν είναι, βέβαια, η μόνη. Άλλωστε, σύμφωνα με στατιστικά 1 στους 4 ανθρώπους θα εμφανίσει μια μορφή κακοήθειας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Από αυτούς, το 50% είναι δυνητικά ιάσιμοι.

Με αφορμή την ιστορία του Μαξ, θυμόμαστε άλλες δύο τέτοιες εμπνευστικές ιστορίες.


Γεράι Άλβαρεθ


Το 2016 ο τότε 21χρονος ποδοσφαιριστής της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Γεράι Άλβαρεθ, διαγνώστηκε με καρκίνο των όρχεων. Ο καρκίνος ήταν κακοήθης και έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση. Περίπου έναν μήνα μετά το χειρουργείο ήταν και πάλι στο προπονητικό κέντρο της Αθλέτικ για να τεθεί στη διάθεση του Ερνέστο Βαλβέρδε. Στις 4/2/2017 αγωνίστηκε με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου». Ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου... Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο καρκίνος επέστρεψε πάλι. Στη διάρκεια κάποιων εξετάσεων διαπιστώθηκε νέα ανωμαλία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μια αδενοπάθεια που έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο Γεράι έπρεπε να αρχίσει χημειοθεραπείες.

DKPSDqTX0AEUSUK.jpg



«Τη στιγμή που πιστεύεις ότι το έχεις ξεπεράσει, επιστρέφει για να σε χτυπήσει. Μην ανησυχείτε, όμως, θα νικήσω σε αυτή τη μάχη με τη στήριξη όλων σας και αν χρειαστεί να το ξεπεράσω ξανά, θα το κάνω. Θα σηκωθώ ξανά χίλιες και μία φορές αν χρειαστεί», ήταν το μήνυμα που έστειλε λίγο πριν μπει στην επώδυνη διαδικασία των χημειοθεραπειών.

Ο Ισπανός έχασε τα μαλλιά του και οι συμπαίκτες του έστειλαν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης ξυρίζοντας τα κεφάλια τους. Και ο Άλβαρεθ σκόραρε ξανά κόντρα στον καρκίνο. Τον Σεπτέμβριο του 2017, οι Βάσκοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωσαν ότι ο αμυντικός τους νίκησε για δεύτερη φορά τον καρκίνο!

los-jugadores-del-athletic-se-rapan-en-apoyo-a-yeray-enfermo-de-cancer-5457_620x368.jpg


Νοβλίν Ουίλιαμς


Η Τζαμαϊκανή αθλήτρια του στίβου έναν μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Τελικά, αποφάσισε να μην γνωστοποιήσει τίποτα και να λάβει κανονικά μέρος στη διοργάνωση, στην οποία μάλιστα κατέκτησε με τη χώρα της το χάλκινο μετάλλιο στα 4Χ400 μέτρα.

mills-novlene-williams-3.jpg



«Μόλις ολοκλήρωσα τις υποχρεώσεις μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υποβλήθηκα στην πρώτη επέμβαση κι έναν μήνα αργότερα ο γιατρός με ενημέρωσε ότι η πιθανότητα να υπήρχαν ακόμη κάποια καρκινικά κύτταρα δεν είχε αποκλειστεί. Μου συνέστησε να κάνω μαστεκτομή. Διπλή μαστεκτομή. Και μετά θα ακολουθούσαν άλλες δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Μία αποκατάστασης κι άλλη μία με την οποία θα “καθάριζε” κάθε ίχνος καρκινικού κυττάρου».

Μετά τις τέσσερεις χειρουργικές επεμβάσεις και μερικούς μήνες μετά την τελευταία επέμβαση (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2013) κατάφερε να επανέλθει και να μπει ξανά στους αγώνες. Το 2015 στο Πεκίνο, στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ400 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος πέρασε πρώτη την γραμμή κερδίζοντας για την ομάδα της το Χρυσό μετάλλιο!



Βραδιά Αγάπης


Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές -γνωστές ή άγνωστες- ιστορίες ανθρώπων εκεί έξω που καθημερινά ζουν με τον καρκίνο.

Για όλους λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022, στις 21:00, στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, η μοναδική Νατάσα Θεοδωρίδου θα μας ταξιδέψει σε μονοπάτια αγάπης και προσφοράς. Με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και με την ευγενική χορηγία της Lidl Κύπρου, θα απολαύσουμε μια λαμπερή μουσική βραδιά με όλα τα τραγούδια της κορυφαίας ερμηνεύτριας. Παρουσιαστής της βραδιά θα είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος.

νατ.jpg



ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΦΟΡΑΣ


Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, το κοινό θα μπορεί να κάνει εισφορές προς τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο με τους ακόλουθους τρόπους:

-Γραπτά μηνύματα sms στον αριθμό 7060 γράφοντας τον κωδικό CAS(κενό)3 για εισφορές 3 ευρώ και CAS(κενό)5 για εισφορές 5 ευρώ.

-Τηλεφωνικές εισφορές στον αριθμό 90033003 (χρέωση για κλήση από σταθερό: 4.07 συμπ ΦΠΑ και χρέωση για κλήση από κινητό: 4.31 συμπ ΦΠΑ) και στον αριθμό 90035000 (χρέωση για κλήση από σταθερό: 8.13 συμπ ΦΠΑ και χρέωση για κλήση από κινητό: 8.38 συμπ ΦΠΑ).

-Στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.anticancersociety.org.cy

-Στον λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου με αριθμό 357035682126 (ΙΒΑΝ: CY40 0020 0195 0000 3570 3568 2126, SWIFT: BCYPCY2Ν).

Press%20Release%201000x560.jpg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ