Εικόνες από την Ουκρανία ενώ η ρωσική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη
Σήμερα το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία με εκρήξεις να ακούγονται αμέσως μετά σε όλη τη χώρα.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022
3
λεπτά
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τα ξημερώματα στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, με εκρήξεις να ακούγονται αμέσως μετά σε ολόκληρη τη χώρα και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να προειδοποιεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «πλήρους κλίμακας εισβολή».
Εβδομάδες έντονης διπλωματίας, καθώς και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον Πούτιν, ο οποίος είχε συγκεντρώσει από 150.000 έως 200.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα, τονίζοντας ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαιώνοντας πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής.
Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ηγέτες των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια εναντίον του Κιέβου.
Δείτε επίσης
O Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στο Ντονμπάς
Ο διεθνολόγος Γιάννης Ιωάννου μάς εξηγεί (με απλά λόγια) τι συμβαίνει στην Ουκρανία
Η έκταση των σημερινών επιθέσεων δεν ήταν αμέσως σαφής, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι το χειρότερο σενάριο παίζει. Στο μεταξύ και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 5 ρωσικά αεροσκάφη στο Λουγκάνσκ, αποκρούονταςαεροπορική επίθεση των εισβολέων. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι πέντε ρωσικά αεροπλάνα και ένα ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκαν στην περιοχή Λουγκάνσκ.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε αμέσως για «συνέπειες» για τη Ρωσία και ότι θα υπάρξει «καταστροφική απώλεια ζωών και ανθρώπινος πόνος». Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ με τη σειρά του καταδίκασε την «απερίσκεπτη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ένα στρατιωτικό όχημα σε έναν δρόμο στα περίχωρα του Ντονέτσκ. [Alexander Ermochenko/Reuters]Ρωσικά στρατιωτικά τανκς στο Ντόνετσκ. [Anadolu]Μέλος του ουκρανικού στρατού στο Sievierodonetsk, στην περιοχή Luhansk. [Vadim Ghirda/AP Photo]Οι άνθρωποι κάνουν ουρά για να χρησιμοποιήσουν ένα ΑΤΜ στο Sievierodonetsk. [Vadim Ghirda/AP Photo]Οι άνθρωποι κάνουν ουρά για να πάρουν τα χρήματά τους από ένα ΑΤΜ στο Κίεβο της Ουκρανίας, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022. [AP/Efrem Lukatsky]Αυτοκίνητα εγκαταλείπουν το Κίεβο αφού ο Πούτιν ενέκρινε την εισβολή στην ανατολική Ουκρανία. [Valentyn Ogirenko/Reuters]Άνθρωποι, κάποιοι κουβαλώντας τσάντες και βαλίτσες, περπατούν σε έναν σταθμό του μετρό στο Κίεβο. [Daniel Leal/AFP]Πολίτες έχουν κατακλύσει τους σταθμούς του μετρό στο Κίεβο για να προστατευτούν [Daniel Leal /AFP]Μια οικογένεια βρίσκει καταφύγιο σε έναν σταθμό του μετρό στο Κίεβο ενώ η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη [Daniel Leal /AFP]Ο κόσμος κάνει ουρά για καύσιμα σε ένα βενζινάδικο στο Sievierodonetsk. [Vadim Ghirda/AP Photo]Οχήματα σε ένα πρατήριο βενζίνης στο Κίεβο της Ουκρανίας, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022. [AP Photo/Efrem Lukatsky]Καπνός υψώνεται κοντά στην πόλη Chasiv Yar στην περιοχή του Ντονέτσκ. [Gleb Garanich/Reuters]Μια γυναίκα και ένα παιδί κοιτάζουν έξω από το παράθυρο ενός λεωφορείου καθώς φεύγουν από το Sievierodonetsk, στην περιοχή του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)