Στην Κίνα αφαιρέθηκαν γκέι διάλογοι από το «Fantastic Beasts 3»

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Article featured image
Article featured image


Η ταινία φαντασίας «Fantastic Beasts 3», της οποίας ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, περιέχει νύξεις για μια ρομαντική ιστορία μεταξύ των χαρακτήρων του Ντάμπλντορ και του Γκρίντελβαλντ, που υποδύονται ο Τζουντ Λο και ο Μαντς Μίκελσεν αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, έξι δευτερόλεπτα διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων το «Επειδή ήμουν ερωτευμένος μαζί σου» και «το καλοκαίρι που ο Γκέλερτ και εγώ ερωτευτήκαμε», αφαιρέθηκαν από την κινεζική κυκλοφορία της ταινίας που έγινε στις 8 Απριλίου.

«Ως στούντιο, δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα κάθε ταινίας που κυκλοφορούμε και αυτό επεκτείνεται σε περιστάσεις που απαιτούν την πραγματοποίηση λεπτών περικοπών προκειμένου να ανταποκριθούμε με ευαισθησία σε διάφορους παράγοντες της αγοράς», δήλωσε το στούντιο Warner Bros σε μια δήλωση. «Ελπίζουμε να μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά των ταινιών μας παγκοσμίως όπως κυκλοφόρησαν από τους δημιουργούς τους, αλλά ιστορικά έχουμε αντιμετωπίσει μικρές επεξεργασίες που έγιναν σε τοπικές αγορές».

Απόσπασμα από τη σκηνή:



Το στούντιο επιμένει ότι παρά τις περικοπές, «το πνεύμα της ταινίας παραμένει ανέπαφο». Παρόλο που διάλογος έχει αφαιρεθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές στο ζευγάρι.

Ενώ η ταινία έφτασε στην κορυφή του box office στην Κίνα το περασμένο Σαββατοκύριακο, παγκοσμίως η πρεμιέρα θεωρήθηκε ως απογοητευτική, με έσοδα μόλις 58 εκατομμύρια δολάρια από 22 αγορές, χαμηλότερα από τις δύο προκατόχους της.



Δεν είναι η πρώτη φορά που λογοκρίνεται αμερικάνικη παραγωγή στην Κίνα. Τον Φεβρουάριο, υπήρξαν αντιδράσεις όταν αφαιρέθηκε μια λεσβιακή ιστορία κατά την επανακυκλοφορία της κωμικής σειράς «Friends», ενώ το spinoff του «Sex and the City», το «And Just Like That», κυκλοφόρησε στην Κίνα έχοντας κομμένες όλες τις gay αναφορές.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2019, το Bohemian Rhapsody κυκλοφόρησε χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στη σεξουαλικότητα του Φρέντι Μέρκιουρι και κατά την ομιλία αποδοχής του Όσκαρ του πρωταγωνιστή Rami Malek, οι υπότιτλοι στην κινεζική τηλεόραση άλλαξαν το «γκέι άντρας» σε «ειδική ομάδα».

Ενώ η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στην Κίνα το 1997 και αφαιρέθηκε από μια επίσημη λίστα ψυχικών διαταραχών το 2001, η ζωή υπό την κυριαρχία του Xi Jinping ήταν πιο συντηρητική και περιοριστική για πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Τον Ιανουάριο, το «Grindr», μια εφαρμογή γνωριμιών για ομοφυλόφιλους, αποσύρθηκε από το app store της Apple και πέρυσι, η κυρίαρχη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, WeChat, διέγραψε πολλούς λογαριασμούς που άνηκαν σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ