Μήπως είναι καιρός να εξεταστεί το ζήτημα της οπλοκατοχής στην Κύπρο;

Το γεγονός ότι η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα οπλοκατοχής παγκοσμίως πρέπει (τουλάχιστον) να μάς προβληματίσει.

Article featured image
Article featured image


Αν και ο υπολογισμός του αριθμού των όπλων, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών σε όλο τον κόσμο είναι δύσκολος, τα στοιχεία από το Small Arms Survey - ένα κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα την Ελβετία - υπολογίζουν ότι υπήρχαν 390 εκατομμύρια όπλα σε κυκλοφορία το 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το BBC, στην κορυφή της λίστας των χωρών σε σχέση με την οπλοκατοχή, βρίσκονται οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από την Υεμένη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Ουρουγουάη, τον Καναδά, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τον Λίβανο και την Ισλανδία.

κυπρος όπλα.png



Τα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο

Σύμφωνα με την έρευνα που επικαλείται το BBC, η Κύπρος βρίσκεται στην 7η θέση στον κατάλογο των χωρών που οι πολίτες τους κατέχουν όπλα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η αναλογία, στην περίπτωση της Κύπρου, είναι 34 όπλα ανά 100 κατοίκους. Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί στο εν λόγω σημείο ότι ένεκα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας όλοι οι έφεδροι έχουν στην κατοχή τους στρατιωτικό τυφέκιο, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό των ατόμων που κατέχουν όπλο.

Δείτε ΕΔΩ τον Περί Πυροβόλων και Μη Πυροβόλων Όπλων Νόμο του 2004 (113(I)/2004)


Η ανακοίνωση του κόμματος για τα Ζώα

Για την ανάγκη για αλλαγή της (άνωθεν) νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στην Κύπρο, κάνει λόγο το Κόμμα για τα Ζώα, με ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες του, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση σε δημοτικό σχολείο στις ΗΠΑ και τη δολοφονία μαθητών από νεαρό που έφερε όπλο.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει ζητήσει να αλλάξει η νομοθεσία που ρυθμίζει την οπλοκατοχή από πολίτες, η οποία, όπως επισημαίνει το Κόμμα για τα Ζώα «δίνει το δικαίωμα να κατέχουν όπλα οι πολίτες και μάλιστα μέχρι και 10 τον αριθμό, εφ’ όρου ζωής».

Το Κόμμα για τα Ζώα παραπέμπει στη μελέτη που δημοσίευσε το BBC, αναφέροντας ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες, όσον αφορά στην κατοχή όπλων από πολίτες, κατ’ αναλογία πληθυσμού. Παραπέμπει, επίσης, σε δηλώσεις του εκπρόσωπου της αστυνομίας, λέγοντας «ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν διαπραχθεί 18 φόνοι, ανθρωποκτονίες και παιδοκτονίες με τη χρήση κυνηγετικών όπλων», ενώ υπενθυμίζει και τις θανατώσεις ζώων με τη χρήση όπλων.

«Μας ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός κατόχων όπλων (169.989 κυνηγετικά, χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα όπλα των εφέδρων) αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι ουδείς γνωρίζει πόσα άγραφα όπλα υπάρχουν (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας)», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κόμμα για τα Ζώα.


Οι επιθέσεις με όπλα έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, όπου πριν από λίγες μέρες ένας 18χρονος εισέβαλε σε σχολείο σκορπώντας τον θάνατο, οι επιθέσεις με τη χρήση όπλων έχουν δυστυχώς εξελιχθεί σε μάστιγα που οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, αποδεικνύονται ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως εξαιτίας της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.

Μόλις πριν από μερικές ώρες και στον απόηχο του μακελειού στο Τέξας άνδρας οπλισμένος με τουφέκι και πιστόλι, ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών, σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς ακόμη μέσα στις εγκαταστάσεις νοσοκομείου στην Τάλσα, στην πολιτεία Οκλαχόμα, προτού αυτοκτονήσει.


Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το BBC, η αναλογία 120,5 πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ ανά 100 κατοίκους, από 88 ανά 100 το 2011, ξεπερνά κατά πολύ αυτή άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο. Πιο πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι η κατοχή όπλων αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Annals of Internal Medicine τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι 7,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ - λίγο λιγότερο από το 3% του πληθυσμού - έγιναν οι πρώτοι νέοι κάτοχοι όπλων μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Απριλίου 2021.

Αυτό, με τη σειρά του, εξέθεσε 11 εκατομμύρια ανθρώπους σε πυροβόλα όπλα μέσα στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων παιδιών. Περίπου οι μισοί από τους νέους κατόχους όπλων εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν γυναίκες, ενώ το 40% ήταν είτε μαύροι είτε Ισπανόφωνοι.

Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής το 2021, συνέδεσε την αύξηση της κατοχής όπλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας με υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών από όπλα μεταξύ παιδιών, ενώ αυξήθηκαν και τα περιστατικά που προκαλούνται από τα ίδια τα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ