«Η αμισθί πρακτική άσκηση αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται εκμετάλλευση»

Η Εκτελεστική Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Χριστίνα Γιανναπή, μίλησε στη CITY, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα «25 τοις εκατό», αλλά και για την ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους, εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ενισχύουν ουσιαστικά τη νεολαία.

Article featured image
Article featured image


Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου


Το όραμα των νέων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου είναι να ενώσουν, να εκπαιδεύσουν και να ενδυναμώσουν τους/τις νέους/νέες μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Η δυναμική Εκτελεστική Γραμματέας του Συμβουλίου, Χριστίνα Γιανναπή, μιλά στη CITY για τους στόχους και τα οράματα των νέων και δη τα δικά της, καυτηριάζοντας παράλληλα τα κακώς έχοντα στη σημερινή εποχή.


Τι είναι το «25% project»; Κάνε μας μια σύντομη αναφορά και για τη συμμετοχή σας ως Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Παρά το γεγονός ότι οι νέοι/νέες αντιπροσωπεύουμε το 25 τοις εκατό του πληθυσμού της Ευρώπης, αντιμετωπίζουμε πολλά εμπόδια στο να έχουμε λόγο για το μέλλον μας.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης προκειμένου να σχηματίσουμε όλοι μαζί το όραμά μας για το μέλλον της ηπείρου μας. Αυτό αποτέλεσε την έμπνευση για να ξεκινήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές των νέων εισακούγονται και ότι οι νέοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την Ευρώπη.

Το «25 τοις εκατό» είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται για τους/τις νέους/νέες, από τους/τις νέους/νέες, για να βεβαιωθούμε ότι οι ιδέες μας ακούγονται εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και για να παρέχουμε στους/στις νέους/νέες τα εργαλεία και τους πόρους που χρειαζόμαστε ώστε να αμφισβητήσουμε το καθεστώς που επικρατεί και να αναλάβουμε δράση για τα θέματα που μας απασχολούν.


Τι προωθείται:

Για να επιτύχουμε το όραμά μας, επιθυμούμε να ενώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να ενδυναμώσουμε τους/τις νέους/νέες μέσω:

- 200 τοπικών και 5 εθνικών εκδηλώσεων που προσεγγίζουν τουλάχιστον 3.500 συμμετέχοντες/συμμετέχουσες.

- Μιας Πολύγλωσσης Διαδικτυακής Εκστρατείας που προσεγγίζει τουλάχιστον 500.000 νέους, συγκεντρώνοντας τις ιδέες τους στο Συνέδριο και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό που αποτελεί πηγή έμπνευσης.

- Ενός εγχειριδίου με προσαρμόσιμους και προσωπικούς πόρους για την υποστήριξή των νέων ούτως ώστε να γίνουν φορείς της αλλαγής που θέλουν να δουν.

- Μιας διεθνούς εκδήλωσης που θα συγκεντρώσει 150 νέους/νέες για να συζητήσουν όλες τις ιδέες που συλλέγονται και να τις μετατρέψουν σε 15 συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της νεολαίας.

- Χάραξης Πολιτικής στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (YFJ) και σε αυτό συμμετέχουν 12 εταίροι, εκ των οποίων 5 Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ισπανίας. Συμμετέχουν επίσης Διεθνείς Οργανισμοί Νεολαίας όπως η Αγροτική Νεολαία Ευρώπης – Rural Youth Europe (RYE), το Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μουσουλμανικών Οργανώσεων Φοιτητών και Νέων (FEMYSO), το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες (EDF), το Δίκτυο Σπουδαστών Erasmus (ESN), το Phiren Amenca, το Eurodesk και το VUB – Φλαμανδική ερευνητική πλατφόρμα νεολαίας.

Ο ρόλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου στο πρόγραμμα ήταν να φέρει τη φωνή των νέων της Κύπρου από όλους/όλες τους/τις νέους/νέες στη Διάσκεψη για το Μέλλον της ΕΕ ούτως ώστε να δώσει το βήμα να εκφραστούν οι ιδέες, οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί, τα όνειρά μας στη Διάσκεψη.

Το «25 τοις εκατό» είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται για τους/τις νέους/νέες, από τους/τις νέους/νέες, για να βεβαιωθούμε ότι οι ιδέες μας ακούγονται εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις .



Μίλησέ μας λίγο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία απονέμεται σε έργα που διαχειρίζονται νέοι και τα οποία προωθούν την κατανόηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το βραβείο αναδεικνύει το καθημερινό έργο των νέων σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή τους στη χάραξη του μέλλοντος της Ευρώπης. Το διαχειρίζονται από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν, και θεσπίστηκε το 2008.

Οι τρεις Ευρωπαίοι νικητές ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής Βραβείων στο Άαχεν στις 24 Μαΐου, ενώ ένας εκπρόσωπος για κάθε εθνικό νικητή προσκλήθηκε στο Άαχεν για να παραστεί στην Τελετή και στην Εβδομάδα Νικητών.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία στηρίζει από το 2008 έργα που εμπνέουν, υπό την ηγεσία νέων από όλη την ΕΕ. Κάθε χρόνο, οι εθνικές και ευρωπαϊκές κριτικές επιτροπές επιλέγουν 27 εθνικά έργα από κάθε κράτος μέλος και τρεις Ευρωπαίους νικητές που προσκαλούνται στην τελετή απονομής του βραβείου στο Άαχεν.

Το πρόγραμμα «25 τοις εκατό» έχει αναδειχθεί ως ο εθνικός νικητής στην Κύπρο και εκπροσώπησε το νησί μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

dl-16.jpg



Τι συμβαίνει με την αμισθί Πρακτική Άσκηση σε Ευρώπη και Κύπρο;

Η ανάγκη για τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που να ορίζει την πρακτική άσκηση διασφαλίζοντας την αμοιβή και τα εργασιακά δικαιώματα, όπως επίσης και την ποιότητα της πρακτικής άσκησης δεν είναι ένα θέμα που ξεκίνησε να τίθεται υπό συζήτηση πρόσφατα. Το 2017 το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας αποφάσισε να μηνύσει το Βέλγιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο του γεγονότος ότι κρίθηκε παράνομη η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση στους νέους καθώς αποτελεί εκμετάλλευση των νέων και μεγεθύνει τις διακρίσεις μεταξύ της νεολαίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με απόφασή της στις 16 Φεβρουαρίου 2022 αποφάσισε ότι καθίσταται παράνομη η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση στους νέους καθώς αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται εκμετάλλευση. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα καταδικάζει την αμισθί πρακτική άσκηση και τη χαρακτηρίζει ως «μια μορφή εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων, καθώς και παραβίαση των δικαιωμάτων τους» καλώντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προτείνουν ένα κοινό νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί δίκαιη ανταμοιβή για περιόδους πρακτικής άσκησης και μαθητείας

Στην Κύπρο η συζήτηση άνοιξε μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Εργασίας της 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, καθώς και του μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, κας Χριστιάνας Ξενοφώντος, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας της Βουλής να εξετάζει το θέμα αυτεπάγγελτα. Η πρώτη συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη 5 Απριλίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος μιας και η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής μετά και από την παρουσίαση των θέσεων της Επιτροπής Εργασίας της 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας τονίστηκε η ανάγκη για επ’ αμοιβή και ποιοτική πρακτική άσκηση για τους/τις νέους/νέες στο πλαίσιο οποιασδήποτε πρακτικής άσκησης είτε αυτή συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των σπουδών τους είτε στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με απόφασή της στις 16 Φεβρουαρίου 2022 αποφάσισε ότι καθίσταται παράνομη η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση στους νέους καθώς αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται εκμετάλλευση.



Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δίνει την ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές όλων των Ευρωπαίων. Πιστεύεις ότι η
ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης έδωσε αυτή την ευκαιρία;

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης όντως αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα ή αν θέλετε μια απόκλιση από το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, αφού για πρώτη φορά καλέστηκαν να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση πολιτικών πολίτες από όλη την ΕΕ. Η ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης έδωσε σε μεγάλο βαθμό την ευκαιρία της συμμετοχής των πολιτών αφού πολίτες από όλη την ΕΕ μπορούσαν να καταθέσουν άμεσα τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα θεωρούσαν σημαντικό.

Το πρόβλημα με την ψηφιακή πλατφόρμα κι αυτό είναι κάτι που λέω πάντα όταν μιλάμε είτε για πλατφόρμες είτε για συμμετοχή μέσω της τεχνολογίας είναι η συμπεριληπτικότητα. Είχαν πρόσβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες; Συμπολίτες μας που είναι τυφλοί; Συμπολίτες μας ΑμΕΑ; Συμπολίτες μας χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο; Ήμασταν άραγε όσο συμπεριληπτικοί θεωρήσαμε ότι ήμασταν;

Οπότε η απάντηση στην ερώτηση κρύβεται κάπου στη μέση. Ίσως μέσω της πλατφόρμας να πετύχαμε εν μέρει το στόχο μας για συμπερίληψη θεμάτων που υπό άλλες συνθήκες παραμένουν κρυμμένα σε μια γωνιά ή δεν λαμβάνουν τη δέουσα σημασία. Ίσως τελικά να καταφέραμε να στρέψουμε τα βλέμματα στους πολίτες της ΕΕ και στα θέλω τους. Στην ερώτηση αν ήμασταν όμως συμπεριληπτικοί η απάντηση είναι όχι. Αφήνω λοιπόν στους/στις αναγνώστες/αναγνώστριες να αποφασίσουν για την επιτυχία της ψηφιακής πλατφόρμας και να αναλογιστούν την έννοια της συμπεριληπτικότητας ειδικά όταν αναφερόμαστε σε διαμόρφωση πολιτικών.

Το πρόβλημα με την ψηφιακή πλατφόρμα κι αυτό είναι κάτι που λέω πάντα όταν μιλάμε είτε για πλατφόρμες είτε για συμμετοχή μέσω της τεχνολογίας είναι η συμπεριληπτικότητα.



Ποιο είναι κατά την άποψή σου το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους Ευρωπαίους σήμερα;

Δεν είναι ένα το πρόβλημα που ταλανίζει τους/τις νέους/νέες Ευρωπαίους σήμερα και δεν είναι οι νέοι/νέες Ευρωπαίοι μια ομογενοποιημένη ομάδα πληθυσμού. Εντούτοις υπάρχουν κοινά προβλήματα στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται η νεανική ανεργία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία εντάθηκαν από την πανδημία COVID-19, η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, η συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η στέγαση και πολλά άλλα. Σημαντικό στο παρόν στάδιο θα ήταν αφού έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα των νέων τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα ενισχύουν τη νεολαία και θα δίνουν σημαντικές ευκαιρίες και εφόδια για να μπορούν οι νέοι/νέες να κτίσουν το μέλλον τους όπως το οραματίζονται.

dl-107.jpg


Lorida-1000x137-Final-Greek.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ