Ο πάγος που έλιωσε μέσα σε 3 μέρες στη Γροιλανδία, θα μπορούσε να γεμίσει 7,2 εκατ. ολυμπιακές πισίνες

Η κλιματική αλλαγή είναι πιο παρούσα από ποτέ.

Article featured image
Article featured image


Αρκετές ημέρες ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στη βόρεια Γροιλανδία προκάλεσαν ταχεία τήξη, η οποία έγινε αντιληπτή λόγω των ποταμών λιωμένου πάγου που έπεφταν στον ωκεανό. «Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 60 βαθμούς Φαρενάιτ (15 βαθμούς Κελσίου) – 10 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου», δήλωσαν επιστήμονες στο CNN.

Η ποσότητα πάγου που έλιωσε στην περιοχή μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου – 6 δισεκατομμύρια τόνοι νερού την ημέρα – θα ήταν αρκετή για να γεμίσει 7,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, το νερό που απελευθερώθηκε από το λιώσιμο των πάγων, ήταν αρκετό να καλύψει ολόκληρη την πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια με ένα πόδι νερό.

220719172836-01-greenland-ice-melt-climate-exlarge-169.jpg


«Εξετάζοντας τον μέσο όρο του λιώσιμου των πάγων μέσα σε 30 με 40 χρόνια, κάτι ανάλογο δεν έχει ξανασυμβεί σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε ο Τεντ Σκάμπος, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Για τους επιστήμονες στον τομέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

«Σίγουρα με ανησυχεί», ανέφερε ο Kutalmis Saylam, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος βρίσκεται στη Γροιλανδία. «Χθες τριγυρνούσαμε με τα μπλουζάκια μας. Αυτό δεν ήταν πραγματικά αναμενόμενο».

220719172837-02-greenland-ice-melt-climate-exlarge-169.jpg


Κάθε καλοκαίρι, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι θα δουν μια επανάληψη του ρεκόρ τήξης που σημειώθηκε το 2019, όταν 532 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου κατέληξαν στη θάλασσα. Μια απροσδόκητα θερμή άνοιξη και ένα κύμα καύσωνα τον Ιούλιο εκείνου του έτους, προκάλεσαν την τήξη σχεδόν ολόκληρης της επιφάνειας του πάγου. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μόνιμα κατά 1,5 χιλιοστό.

Η Γροιλανδία έχει αρκετό πάγο για να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 7,5 μέτρα σε όλο τον κόσμο - σε περίπτωση που όλοι οι πάγοι της έλιωναν.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατέληξαν σε ανησυχητικά συμπεράσματα όσον αφορά το πιο παγωμένο νησί του βορείου ημισφαιρίου, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς ρυθμούς τήξης και μαζική ταχεία απώλεια πάγου.



Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ