Ο ήχος που κάνουν οι μετεωρίτες όταν πέφτουν στον Άρη είναι αρκετά παράξενος

Δεν μοιάζει με το «μπαμ» που θα περίμενε κανείς.

Article featured image
Article featured image


Το διαστημόπλοιο InSight της NASA κατέγραψε τον ήχο της πρόσκρουσης μετεωριτών στην επιφάνεια του Άρη, ο οποίος δεν ακούγεται όπως θα περίμενε κανείς.

Το 2021, τέσσερεις διαφορετικοί μετεωρίτες εισήλθαν στην ατμόσφαιρα του Άρη με μεγάλη ταχύτητα πριν από την πρόσκρουσή τους στο έδαφος. Αυτού του είδους οι μετεωρίτες δημιουργούν κρουστικά κύματα στην ατμόσφαιρα τα οποία προσκρούουν στο έδαφος και στη συνέχεια προκαλούν σεισμικά κύματα.

Στο αρχείο ήχου που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγεται ένας μετεωρίτης να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Άρη, να εκρήγνυται σε πολλά κομμάτια και να πέφτει στην επιφάνεια αρκετά δυνατά ώστε να δημιουργήσει έναν κρατήρα.



Ο παράξενος ήχος που ακούγεται οφείλεται στο γεγονός πως τα ηχητικά κύματα της πρόσκρουσης κινούνται μέσα από την ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη, η οποία (όπως και στις ερήμους της Γης) επιτρέπει στους ήχους χαμηλών συχνοτήτων να κινούνται πιο γρήγορα από αυτούς των υψηλών συχνοτήτων.

«Ένας παρατηρητής κοντά στην έκρηξη θα άκουγε ένα ισχυρό “μπαμ”, ένας άλλος όμως, αρκετά χιλιόμετρα μακριά θα άκουγε πρώτα το μπάσο, δημιουργώντας αυτό το “μπλουπ” που ακούστηκε», είπε η NASA.

Μετρώντας τους χρόνους άφιξης των διαφορετικών ομάδων κρουστικών κυμάτων, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν την απόσταση και την πιθανή θέση τους. Στη συνέχεια, μπόρεσαν να εντοπίσουν τους κρατήρες πρόσκρουσης τριών από τους τέσσερις μετεωρίτες χρησιμοποιώντας εικόνες από το Mars Reconnaissance Orbiter, έναν δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2006.

kratiras-aris-bloop_city.jpg



Το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της NASA έφτασε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου 2018 με σκοπό να μελετήσει το εσωτερικό, τη σύνθεση και την τεκτονική δραστηριότητα του Κόκκινου Πλανήτη. Το InSight έχει ήδη καταγράψει τον ισχυρότερο σεισμό που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε άλλο πλανήτη.



H σεισμολογία μπορεί να είναι τόσο ένα εργαλείο για τη μελέτη του εσωτερικού των πλανητών όσο και για τη μελέτη των προσκρούσεων μετεωριτών σε άλλους πλανήτες, γράφουν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο τους, σημειώνοντας ότι τα σεισμικά κύματα από τέτοιες προσκρούσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μάθουμε περισσότερα για τη δομή του εσωτερικού του Άρη.


Με πληροφορίες από unboxholics, ertnews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ