Ειδικός συμβουλεύει να μην παίρνουμε γλυκά στο γραφείο και δεν ξέρουμε πώς να νιώσουμε

Συνέκρινε τα γλυκά (μας) στο γραφείο με το παθητικό κάπνισμα.

Article featured image
Article featured image

Αν εργάζεστε, κυρίως σε γραφείο, ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει. Είναι τα γενέθλια, η γιορτή, ή κάποια ξεχωριστή περίσταση για κάποιον και φυσικά (όπως όλοι το περιμένουν) φέρνει γλυκά στο γραφείο και κερνάει.

Η παράδοση αυτή όμως, σύμφωνα με σύμβουλο διατροφής, πρέπει να τελειώσει.

Ο λόγος; Γιατί πολύ απλά, όπως υποστηρίζει, όλες αυτές οι λιχουδιές βάζουν σε πειρασμό τους εργαζομένους.

Η πρόεδρος της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων, καθηγήτρια Σούζαν Τζεμπ, συνέκρινε το να βρίσκεται κάποιος κοντά σε γλυκά που έχει φέρει κάποιος στο γραφείο με το να είναι παθητικός καπνιστής.

soyzan.jpg



«Αν κανείς δεν έφερνε κέικ στο γραφείο, δεν θα έτρωγα κέικ», είπε.

Σε συνέντευξή της στους Times -εκφράζοντας τις προσωπικές της απόψεις και όχι την επίσημη θέση του φορέα που είναι επικεφαλής- είπε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σταματήσουν να δοκιμάζουν τη δύναμη της θέλησης των συναδέλφων τους.

Ωστόσο, μιλώντας στο BBC, η γενική παθολόγος, Δρ Χέλεν Γουόλ είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την υγεία τους. Η οικογενειακός γιατρός που ασκεί το επάγγελμα της στο Μπόλτον σχολίασε: «Αν κάποιος βάζει ένα κέικ δίπλα σου, δεν χρειάζεται να το φας. Σωστά;».

goran-ivos-_yBEyYR8wps-unsplash.jpg



Η Τζεμπ, που είναι επίσης καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι η κατανάλωση κέικ ήταν μια επιλογή, αλλά οι συνάδελφοι μπορούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον παρέχοντας «ένα υποστηρικτικό περιβάλλον». Υποστήριξε πως το να βρίσκεται κάποιος δίπλα σε μία τούρτα είναι σαν να αναγκάζεται να εισπνέει τον καπνό από το τσιγάρο κάποιου, τονίζοντας πως αν και δεν σαφώς δεν είναι το ίδιο, είναι κάτι βλαπτικό.

Τόνισε δε, ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στην προσπάθεια με βάση την προσωπική θέληση προκειμένου να αποφεύγουμε τις ανθυγιεινές τροφές και συμπλήρωσε ότι απαιτείται μια κοινωνική αλλαγή.

Η διαφήμιση του πρόχειρου φαγητού «υπονομεύει την ελεύθερη βούληση», ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια. Οι επιχειρήσεις με τα περισσότερα χρήματα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά των ανθρώπων. «Αυτήν τη στιγμή επιτρέπουμε τη διαφήμιση για το κέρδος, χωρίς ελέγχους για την υγεία και έχουμε καταλήξει με μια απόλυτη αποτυχία της αγοράς, επειδή διαφημίζεται η σοκολάτα και όχι το κουνουπίδι», κατέληξε.


«Πλέον δεν είναι κάτι ιδιαίτερο»

Η Λου Γουόκερ, η οποία συνέγραψε μια έκθεση για την κουλτούρα των «γλυκών στο γραφείο», είπε στο BBC 5 Live ότι πλέον τα γλυκά στο γραφείο έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και «δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

«Έχει να κάνει με τη γενναιοδωρία, την καλοσύνη, την επιθυμία να μοιραστούμε...Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό στο να μοιράζεσαι φαγητό με συναδέλφους. Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι συμβαίνει πλέον κάθε μέρα και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κάτι ιδιαίτερο ή ξεχωριστό».

Είπε ότι η έρευνά της έδειξε ότι οι άνθρωποι «δεν επιθυμούν πάντα το κέρασμα» αλλά δεν θέλουν να το εκφράσουν γιατί φοβούνται ότι μπορεί να τους παρεξηγήσουν.

Σε πολλούς χώρους εργασίας, τούρτες, μπισκότα και γλυκά - που φέρνουν συνάδελφοι που επιστρέφουν από διακοπές ή για να γιορτάσουν γιορτές και γενέθλια - μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και έναν «αγώνα» καθώς πεινασμένοι και γλυκατζήδες συνάδελφοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσες περισσότερες λιχουδιές γίνεται.

Σπάνια σε έναν εργασιακό χώρο σπάει η παράδοση με μια πιατέλα με φρούτα αντί για γλυκά. Γιατί ποιος θα ήθελε να είναι γνωστός ως το μόνο μέλος του προσωπικού που φέρνει υγιεινούς ξηρούς καρπούς και όχι σοκολάτες μετά το ταξίδι του στην Ελβετία;

bethany-newman-7lAMbAh_Je4-unsplash.jpg



Υπέρ των απολαύσεων στο γραφείο. «Ας έχουμε και λίγη δύναμη της θέλησης»

Η Δρ Γουόλ είπε επίσης, πως είναι καλό να υπάρχουν κάποιες απολαύσεις στον χώρο εργασίας. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του BBC, ανέφερε: «Είναι σαν να προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να έχετε και λίγη δύναμη θέλησης».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ