«Πολύ σεξιστική» χαρακτηρίζεται η Γαλλία, μετά από έκθεση για την ισότητα των φύλων

Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών κάλεσε για ένα εθνικό «σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Article featured image
Article featured image


Πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση του κινήματος #MeToo, η γαλλική κοινωνία «παραμένει πολύ σεξιστική σε όλες τις σφαίρες της», ανέφερε το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών, ένα παρατηρητήριο ισότητας που έχει δημιουργήσει η πολιτεία.

Η ετήσια έκθεση του παρατηρητηρίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα διψήφια ποσοστά σεξουαλικής βίας που αναφέρθηκαν από γυναίκες.

Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών κάλεσε για ένα εθνικό «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την καταπολέμηση «των μαζικών, βίαιων και μερικές φορές θανατηφόρων συνεπειών» του σεξισμού κατά των γυναικών.

Σε μια έρευνα για λογαριασμό του παρατηρητηρίου ισότητας, το ένα τρίτο των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις που δεν ήθελαν εξαιτίας των συντρόφων τους. Περίπου μία στις επτά γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι οι άνδρες τους επέβαλαν τη σεξουαλική επαφή και ένας αντίστοιχος αριθμός ανέφερε ότι χτυπήθηκε και δέχτηκε σπρωξιές από τους συντρόφους τους.

Η πρόεδρος του συμβουλίου, Σιλβί Πιέρ Μπροσολέτ, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τον σεξισμό μεταξύ νεότερων ανδρών, που είναι βουτηγμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της ψηφιακής (τεχνολογίας), της πορνογραφίας. Είπε ότι ο σεξισμός πρέπει να «καταπολεμηθεί από τις μικρότερες ηλικίες».

Το συμβούλιο θα παρουσιάσει τα ευρήματά του στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη, πρόσθεσε.

«Οι νέοι, ειδικότερα, ανατρέφονται ψηφιακά σε αυτές τις σκηνές της κοσμικής βίας, των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών που είναι εντελώς κυριαρχικές και κυριαρχούμενες, και που έχουν εμποτίσει την κοινωνία», είπε η Πιέρ Μπροσολέτ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France Inter. «Το ξερίζωμα του σεξισμού είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

Από τον σεξισμό που βιώνει μια γυναίκα καθημερινά, μέχρι τις πιο βίαιες εκδηλώσεις του, υπάρχει ένα συνεχές «κύμα βίας», αναφέρεται στην έκθεση, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, ιδίως τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, διαβρώνονται στον κόσμο.

Σε άλλο σημείο της δημοσκόπησης, το 93% επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε τουλάχιστον μία από τις πτυχές της ζωής τους: εργασία, δημόσιος χώρος, σχολείο ή οικογένεια.

Το 80% των γυναικών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν τύχει λιγότερο καλής μεταχείρισης στην εργασία τους, ενώ μόνο το 37% των ανδρών δήλωσαν το ίδιο.

Το σχέδιο δράσης 10 σημείων που πρότεινε το παρατηρητήριο περιλαμβάνει έκκληση για αυστηρότερη ρύθμιση του περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Μια άλλη πρόταση είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά του σεξισμού στους χώρους εργασίας και η απαγόρευση διαφημίσεων που υποδηλώνουν ότι ορισμένα παιδικά παιχνίδια είναι για αγόρια και άλλα για κορίτσια.

Η Γαλλία πάντως έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ορισμένους τομείς. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κατέχει το αξίωμα και η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου έχει επίσης την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, από τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση του Μακρόν αύξησε επίσης τους πόρους στην αστυνομία κατά της ενδοοικογενειακής βίας και προσφέρει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας σε όλες τις γυναίκες έως την ηλικία των 25 ετών.

Οι νομοθέτες εργάζονται επίσης για να εγγυηθούν συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση, με ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί να αποτρέψει οποιαδήποτε από τις υποχωρήσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματα που παρατηρούνται αλλού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Παρολ' αυτά το συμβούλιο για θέματα ισότητας περιέγραψε τη συνολική κατάσταση για τις γυναίκες στη Γαλλία ως «ανησυχητική».

«Ο σεξισμός δεν υποχωρεί στη Γαλλία», αναφέρει η έκθεση του συμβουλίου. «Αντίθετα, ορισμένες από τις πιο βίαιες εκδηλώσεις του χειροτερεύουν και οι νέες γενιές επηρεάζονται περισσότερο».

Η Fabienne El Khoury, εκπρόσωπος της φεμινιστικής ομάδας «Osez Le Féminisme», δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «καταθλιπτική αλλά δεν προκαλεί έκπληξη».

«Βλέπουμε ότι ο σεξισμός είναι ένα πρόβλημα με γερές βάσεις. Δεν πρόκειται μόνο για διακρίσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή για έναν αυξανόμενο αριθμό γυναικοκτονιών, που αποτελούν το ορατό μέρος του παγόβουνου, αλλά για μια ολόκληρη νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η El Khoury.


Με πληροφορίες από efsyn.gr, kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ