«Σκονισμένο» το τελευταίο σ/κ του Γενάρη

Αναμένονται επίσης μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες.

Article featured image
Article featured image


Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή μας ενώ σκόνη θα αιωρείται στην ατμόσφαιρα και σήμερα Σάββατο.

Σήμερα Σάββατο, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και ανατολικά τμήματα του νησιού και αναμένονται μεμονωμένες βροχές κυρίως σε ανατολικά τμήματα του νησιού το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα κυμαίνονται αρχικά σε μέτρια έως υψηλά, με σταδιακή μείωση της κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βoρειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί εντάσεως 2-4 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά στο δυτικό μισό του νησιού σε βορειοδυτικούς έως δυτικούς, εντάσεως 3-4 μποφόρ ενώ στο ανατολικό μισό του νησιού θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί της ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Απόψε
, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια παράλια δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή μικρής διάρκειας και έκτασης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως σε μέτρια ενώ σε περιοχές του εσωτερικού έως υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, εντάσεως 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 9 έως 11 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -1 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο Κυριακή, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια παράλια δεν αποκλείεται να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και κεντροανατολικά τμήματα του νησιού και αναμένονται τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται και μεμονωμένη καταιγίδα κυρίως σε νότια τμήματα του εσωτερικού και νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Εάν παρατηρηθούν φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονόνερου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, εντάσεως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Αύριο το βράδυ
, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά παράλια αναμένεται να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, εντάσεως 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 9 έως 11 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια παράλια πιθανόν να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές. Προοδευτικά, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1600 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1700 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, εντάσεως 1-3 μποφόρ, για να στραφούν σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Τη Δευτέρα το βράδυ,
ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με κατά τόπους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα γίνουν πιο μεμονωμένα προοδευτικά μέσα στη νύχτα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1550 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1600 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -3 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά κυρίως συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές. Σταδιακά, ο καιρός θα καταστεί μερικώς συννεφιασμένος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μεμονωμένη βροχή. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1500 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί έως βορειοδυτικοί, εντάσεως 2-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά στα 3-4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν κυρίως στα προσήνεμα παράλια τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Τρίτη το βράδυ
, ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με κατά διαστήματα βροχές αρχικά από τα δυτικά κυρίως μετά τα μεσάνυχτα ενώ κυρίως στο δυτικό 1/2 του νησιού είναι πιθανόν να παρατηρηθούν και μεμονωμένες καταιγίδες κατά τις αυγινές ώρες. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1550 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1600 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά στα προσήνεμα τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -3 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά διαστήματα βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στο Τρόοδος αναμένεται κατά διαστήματα χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.



Οι τιμές της σκόνης σήμερα



Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 28 Ιανουαρίου, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Σημειώνεται ότι οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα οργανωτικά ή και τεχνικά μέτρα, αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 8:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία: 85,4 μg/m3

Λεμεσός: 133,8 μg/m3

Λάρνακα: 65,4 μg/m3

Παραλίμνι: 45 μg/m3

Πάφος: 49,6 μg/m3

Ζύγι: 65,9 μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 97,1 μg/m3

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή «Air Quality Cyprus», η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.


Με πληροφορίες από kitasweather, ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ