Τα τελευταία 40 χρόνια ο κ. Φρανς κάνει μια δουλειά που «πεθαίνει»

Ο 90χρονος παππούς ταξιδεύει με τα πόδια 1.200 χλμ. την εβδομάδα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από AFP

Ο 90χρονος Φράνς Ούγκο ταξιδεύει κάθε εβδομάδα 1.200 χιλιόμετρα με τα πόδια και παραδίδει εφημερίδες στην έρημο Καρού της Νοτίου Αφρικής.

Το κάνει εδώ και περίπου τέσσερεις δεκαετίες. Γεννημένος στο Κέιπ Τάουν το 1932 είναι μάλλον ο τελευταίος εφημεριδοπώλης στη χώρα, μια εργασία που πεθαίνει. Ο Ούγκο παραδίδει από πόρτα σε πόρτα τρεις τοπικές εφημερίδες: The Messenger, Die Noordwester και Die Oewernuus, τις οποίες ο ίδιος τυπώνει με τους βοηθούς του.

Ο υπερήλικας άνδρας φτάνει στην αρχή της Καρού με ένα παλιό Φίατ και από εκεί με τα πόδια παραδίδει εφημερίδες σε πόλεις και χωριά της απέραντης έκτασης.

efimeridopolis-90xronos-2_city.png
Φωτογραφία: AFP



«Συνεχίζω να το κάνω αυτό κάθε Πέμπτη. Πιθανότατα θα σταματήσω όταν δεν είμαι σωματικά ικανός να το κάνω πια», είπε ο άνδρας στο Γαλλικό Πρακτορείο που αφιέρωσε ένα ρεπορτάζ σε αυτόν.

Ο Ούγκο εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Κέιπ Τάουν και στη συνέχεια στη Ναμίμπια για σχεδόν 30 χρόνια, πριν αποσυρθεί.

Με τη βοήθεια της συζύγου του και των τριών βοηθών του, έχει κρατήσει ζωντανές τρεις εφημερίδες σε μια εποχή όπου πολλές έντυπες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να επιβιώσουν στην ψηφιακή εποχή.


efimeridopolis-90xronos-3_city.png
Φωτογραφία: AFP


Η εφημερίδα «Messenger», παλαιότερα γνωστή ως «Victoria West Messenger», ιδρύθηκε το 1875, ενώ οι «Die Noordwester» και «Die Oewernuus» άρχισαν να τυπώνονται τη δεκαετία του 1900.

Και οι τρεις είναι στα Αφρικάανς, μια γλώσσα που προέρχεται από Ολλανδούς αποίκους και είναι μία από τις 11 επίσημες γλώσσες της Νότιας Αφρικής, αλλά μερικές φορές δημοσιεύονται και θέματα στα αγγλικά.

Ο Ούγκο με τους βοηθούς του εκτυπώνει περίπου 1.300 αντίτυπα την εβδομάδα για οκτώ ραντ (περίπου 50 σεντς ΗΠΑ) και αυτά παραδίδονται σε καταστήματα, ψιλικατζίδικα και στα σπίτια.

Οι αναγνώστες είναι κυρίως αγρότες, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές στην έρημο Καρού.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ