Ιστορική επισκοπική σύνοδος στο Βατικανό με γυναικεία ψήφο για πρώτη φορά

Στη Σύνοδο θα έχουν επίσης, τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά λαϊκοί. Μεταξύ αυτών ένας Ιησουίτης κοντά στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και ένας ακτιβιστής μιας ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Article featured image
Article featured image

Οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν πρώτη φορά στη Σύνοδο των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4 Οκτωβρίου στη Ρώμη, καθώς το Βατικανό επιδιώκει να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι η Επισκοπική Σύνοδος ή όπως λέγεται η Διαβουλευτική Συνέλευση της Καθολικής Εκκλησίας είναι συμβουλευτικό όργανο στον εκάστοτε Πάπα και μέχρι σήμερα αποτελούνταν αυστηρά από άνδρες επισκόπους από όλο τον κόσμο.

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τη Σύνοδο των Επισκόπων, ανοίγοντας τον δρόμο για τις γυναίκες, ώστε να έχουν πλέον 54 από τις 365 ψήφους. Επίσης, στη Σύνοδο θα μπορούν, για πρώτη φορά, να ψηφίσουν και λαϊκοί. Οι εν λόγω αλλαγές έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους συντηρητικούς κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Για τις γυναίκες, αυτό είναι ένα εξαιρετικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Associated Press η María Lía Zervino, διευθύντρια του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων των Γυναικών. «Όχι μόνο εξαιτίας αυτών των γεγονότων τον Οκτώβριο στη Ρώμη, αλλά επειδή η εκκλησία έχει βρει έναν διαφορετικό τρόπο να είναι εκκλησία».

Η Σύνοδος, που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα εμβαθύνει σε ορισμένα από τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, από τον ρόλο των γυναικών έως την ιερατική αγαμία και την ευλογία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με ψηφοφορία επί συγκεκριμένων προτάσεων, που στη συνέχεια θα τεθούν στον πάπα για εξέταση τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Αντί να επικεντρωθεί σε ένα μόνο θέμα, όπως συμβαίνει συνήθως, η ατζέντα αυτής της Συνόδου θα αντιμετωπίσει το ευρύ ερώτημα πώς η Καθολική εκκλησία μπορεί να γίνει πιο συμπεριληπτική. Στη Σύνοδο θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά λαϊκοί. Μεταξύ αυτών ένας Ιησουίτης κοντά στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και ένας ακτιβιστής μιας ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην ενσωμάτωση των απόψεων των απλών καθολικών σε όλο τον κόσμο στη σύνοδο, με μια άνευ προηγουμένου διετή περίοδο που δαπανήθηκε για έρευνα πριν από τη σύνοδο.

«Πιστεύω ότι αυτή η σύνοδος θα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε προηγούμενη», είπε ο Γκίμπονς Σακ, η ομάδα του οποίου έχει από καιρό πιέσει για την ισότητα και τη χειροτονία των γυναικών στην Καθολική Εκκλησία.

«Πιστεύω ότι σηματοδοτεί ένα άνοιγμα για τη μετατόπιση του μοντέλου, από ένα που ήταν πολύ οργανωτικά ιεραρχικό σε ένα που είναι λίγο πιο συνεργατικό, παραγωγικό».


Οι αναλυτές συμφωνούν ότι, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, αυτή η Σύνοδος θα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε προηγούμενη, καθώς σηματοδοτεί την αναγνώριση από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της ανάγκης για αλλαγές. Ενώ οι γυναίκες είναι ζωτικής σημασίας για μεγάλο μέρος του εκκλησιαστικού έργου, από τη διδασκαλία σε καθολικά σχολεία μέχρι τη στελέχωση των καθολικών νοσοκομείων, η Εκκλησία εξακολουθεί να τους απαγορεύει να γίνουν ιερείς ή να έχουν πρόσβαση στις υψηλότερες βαθμίδες της εκκλησιαστικής εξουσίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει πάρει κάποια μέτρα για την εξομάλυνση αυτής της ανισορροπίας, διορίζοντας αρκετές γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις του Βατικανού. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα προοδευτικά στελέχη της Εκκλησίας εξέφρασαν ελπίδες ότι η Σύνοδος θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στο να τεθούν οι βάσεις ώστε οι γυναίκες να μπορούν να χειροτονούνται.

Ωστόσο, η ατζέντα για τη σύνοδο, η οποία απαιτεί συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση των γυναικών σε ρόλους λήψης αποφάσεων και τη «ριζική ένταξη» των LGBTQ+ Καθολικών και άλλων που έχουν περιθωριοποιηθεί από την εκκλησία, έχει επίσης ενεργοποιήσεις συντηρητικές φράξιες.

Αυτή την εβδομάδα, πέντε συντηρητικοί καρδινάλιοι από όλον τον κόσμο υπέβαλαν ερωτήσεις στον πάπα Φραγκίσκο, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η Σύνοδος σπέρνει σύγχυση για το ρωμαιοκαθολικό δόγμα σε ζητήματα όπως η χειροτονία των γυναικών και η εκκλησιαστική εξουσία.

Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να ψηφίσουν στη σύνοδο τέθηκε, επίσης, στο στόχαστρο μιας συντηρητικής καθολικής ομάδας γυναικών με έδρα τις ΗΠΑ. «Θέλουμε να εκπροσωπούμαστε μόνο από επισκόπους», ανέφερε η Restore Tradition σε μια δήλωση.

Δεδομένων, λοιπόν, των αντιδράσεων και του σχετικά μικρού αριθμού ψήφων που προσφέρθηκαν στις γυναίκες στη Σύνοδο, οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι θα φέρει τεράστιες και ιστορικές αλλαγές στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν επί πραγμάτων που είναι βαθιά θεμελιωμένα επί χιλιετίες και μπορούν να γίνουν μόνον αργά και σταδιακά, καταλήγουν.


Με πληροφορίες από Guardian, Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ