Παρασκευή και 13 σήμερα, μήπως έχεις κι εσύ paraskavedekatriaphobia;

Υπάρχουν χώρες στις οποίες ο αριθμός 13 θεωρείται τυχερός.

Article featured image
Article featured image


Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας (ο φόβος για τον αριθμό δεκατρία). Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης και ως paraskevidekatriaphobia.


Ιστορίες και δεισιδαιμονίες

Υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με την Παρασκευή και 13. Για παράδειγμα, θεωρείται ότι είναι άτυχο να κάνεις ένα ταξίδι, να χτίσεις ένα σπίτι, να παντρευτείς ή να κάνεις μια σημαντική συμφωνία σε αυτή την ημερομηνία. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν επίσης να βγουν έξω ή να κάνουν οποιαδήποτε σημαντική δραστηριότητα την Παρασκευή και 13.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας προέρχονται από τη Βίβλο:

- Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.

- Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα.

- Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

Πέραν των βιβλικών ιστοριών, είναι άξιο αναφοράς πως Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε και η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.


Παρόμοιες φοβίες

Η τετραφοβία, ο φόβος του αριθμού 4, δεν είναι σπάνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, όπου τα κτίρια (γραφεία, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ) συχνά δεν έχουν 4ο όροφο, και μερικές φορές κανείς όροφος δεν έχει τον αριθμό 4 (π.χ. 14, 41 κλπ), κάτι που συμβαίνει και στα συγκροτήματα κατοικιών.

Περιέργως, ο αριθμός 13 θεωρείται τυχερός στα μέρη αυτά, καθώς η προφορά του «τρία» (san) μοιάζει με την προφορά του «ζω» ή «επιβιώνω» στα Κινέζικα και Κορεάτικα. Έτσι, σε κάποια συγκροτήματα κατοικιών μπορεί κάποιος να βρει το Μπλοκ 13Α εκεί που κανονικά θα υπήρχε το Μπλοκ 14. Στην Κίνα τα κινητά τηλέφωνα που έχουν αριθμό που περιέχει το 4 πουλιούνται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα υπόλοιπα.

Στην Ιταλία «κακός» θεωρείται ο αριθμός 17. Όταν γραφεί με το ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης σαν XVII, μπορεί να αναγραμματιστεί σε VIXI, που στα Λατινικά σημαίνει «έζησα», δηλ. η ζωή μου τελείωσε. Στην Ιταλία δεν είναι σπάνιο να βρει κανείς κτίρια που δεν έχουν 17ο όροφο, ή ξενοδοχεία που δεν έχουν δωμάτιο 17. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας, η Alitalia, δεν έχει σειρά 17 στα καθίσματα των αεροπλάνων της, και το ίδιο συμβαίνει και με τη γερμανική εταιρία Germanwings, που πετά σε πολλές Ιταλικές πόλεις.


Με πληροφορίες από wikipedia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ