Η Αστυνομία Ηθών του Ιράν κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια έφηβη επειδή δεν φορούσε μαντίλα

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί και ενώ τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των γυναικών ενισχύονται, ένα 16χρονο κορίτσι νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση.

Article featured image
Article featured image

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την άγρια γυναικοκτονία της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, ένα κρατικό έγκλημα που οδήγησε στη γυναικεία επανάσταση της χώρας, μία νέα υπόθεση προκαλεί οργή και ερωτήματα για το τι ακριβώς ισχύει για την «αστυνομία ηθών» και τις εξουσίες της.

Το νέο περιστατικό αφορά ένα 16χρονο κορίτσι, το οποίο νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο της Τεχεράνης. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι το κορίτσι ξυλοκοπήθηκε άγρια από άνδρες της «αστυνομίας ηθών», ενώ την καταγγελία τους επιβεβαιώνει βίντεο από το συμβάν. Σε αυτό, φαίνονται κορίτσια να βγάζουν μία κοπέλα από βαγόνι του μετρό και εν συνεχεία να την τοποθετούν –προφανώς – χωρίς τις αισθήσεις της στην αποβάθρα.

Όπως καταγγέλλει η Hengaw, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία λειτουργεί παράνομα στη χώρα, στην 16χρονη Armita Garawand επιτέθηκε με βιαιότητα η «αστυνομία ηθών» του Ιράν, επειδή δεν «συμμορφωνόταν» με τους κανόνες του κράτους για την μαντίλα.



Κρατικά μέσα ενημέρωσης, που δημοσιεύσαν παραποιημένο βίντεο, ισχυρίστηκαν ότι το κορίτσι λιποθύμησε λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο βίντεο που δημοσιεύτηκε δεν φαίνεται τι προηγήθηκε και τι συνέβη μέσα στο βαγόνι, ενώ λόγω της χαμηλής ανάλυσης στην ποιότητα της εικόνας, δεν φαίνεται καθαρά πώς και αν φορούσε μαντίλα.

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, δημοσίευσε συνέντευξη με τους γονείς της 16χρονης, στην οποία ισχυρίζονται ότι η Armita δεν δέχτηκε επίθεση. Μάλιστα ο πατέρας της φαίνεται να δηλώνει ότι «έχουν ελέγξει όλα τα βίντεο και αποδεικνύεται ότι ήταν απλώς ένα ατύχημα. Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για την ανάρρωση της κόρης μας», ακούγεται να λέει.

Οι ιρανικές αρχές έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι έχουν δημοσιεύσει συνεντεύξεις από γονείς θυμάτων, πιέζοντάς τους να προβούν σε ψευδείς δηλώσεις.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δημοσιογράφος της εφημερίδας Shargh, που ήθελε να ρίξει «φως» στην υπόθεση, συνελήφθη στον δρόμο του για το νοσοκομείο. Έκτοτε, η αστυνομία έχει περιορίσει δραστικά την πρόσβαση λειτουργών του Τύπου στο νοσοκομείο.

Η νέα αυτή υπόθεση φαίνεται να έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, η οποία αρχικά συνελήφθη από τις αρχές επειδή δεν συμμορφωνόταν με τους νόμους περί μαντίλας και στη συνέχεια κατέληξε άγρια κακοποιημένη στο νοσοκομείο.

Οι αρχές επέμεναν ότι η Αμινί είχε νευρολογικό πρόβλημα το οποίο οδήγησε στον θάνατό της, μια εξήγηση την οποία η οικογένεια της δεν δέχτηκε ποτέ.

Από τότε και μέχρι σήμερα, οι ιρανικές αρχές έχουν υιοθετήσει πιο αυστηρούς νόμους για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας ενώ αστυνομικοί περιπολούν συχνά τους σταθμούς της Τεχεράνης.


ΠΗΓΗ: Lifo μέσω Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ