Αντιμέτωπες ακόμα και με πολυετή ποινή φυλάκισης οι Ιρανές που δεν φορούν μαντίλα

Η διάρκεια των ποινών φυλάκισης που περιέχονται στο νέο σχέδιο νόμου είναι συγκρίσιμη με εκείνες για σοβαρά αδικήματα, όπως ο φόνος και η διακίνηση ναρκωτικών.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Μια γυναίκα κάθεται σε κεντρική περιοχή της Τεχεράνης χωρίς να φορεί χιτζάμπ.


Οι γυναίκες στο Ιράν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν συνεχίσουν να αψηφούν τον υποχρεωτικό νόμο της χώρας για το χιτζάμπ, βάσει αυστηρότερων νόμων που περιμένουν την έγκριση των αρχών. Ακόμη και επιχειρήσεις που εξυπηρετούν γυναίκες χωρίς χιτζάμπ μπορεί να κλείνουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Ο αυστηρότερος ενδυματολογικός κώδικας, που ισοδυναμεί με «φυλετικό απαρτχάιντ» σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έρχεται έναν χρόνο μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάσχα Αμινί, που είχε τεθεί υπό κράτηση επειδή φέρεται ότι φορούσε με λανθασμένο τρόπο την ισλαμική μαντίλα. Ο θάνατός της, μετά από άγριο ξυλοδαρμό από την αστυνομία, οδήγησε στο μεγαλύτερο κύμα λαϊκών αναταραχών εδώ και χρόνια στο Ιράν.

Η διάρκεια των ποινών φυλάκισης που περιέχονται στο σχέδιο νόμου είναι συγκρίσιμη με εκείνες για σοβαρά αδικήματα, όπως ο φόνος και η διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τον Ιρανό δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Χοσεΐν Ραεσί. «Είναι γελοίο και να το σκέφτεσαι» λέει χαρακτηριστικά στον Guardian.

Το νομοσχέδιο για το χιτζάμπ και τη «γυναικεία αγνότητα» περιγράφει τις τιμωρίες, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες από 60 μαστιγώσεις, βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης. Προειδοποιεί, επίσης, επιχειρήσεις με λουκέτο και άλλες σοβαρές συνέπειες, εάν διαπιστωθεί ότι παρέχουν υπηρεσίες σε γυναίκες με «ακατάλληλο ενδυματολογικό κώδικα».

Μια Ιρανή δημοσιογράφος, η οποία για λόγους ασφαλείας μίλησε στον Guardian με ψευδώνυμο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τον νέο νόμο, η κυβέρνηση λέει σε εμάς τις γυναίκες ότι θα πάμε φυλακή έως και 10 χρόνια εάν δεν φοράμε χιτζάμπ. Ποιο είναι το επόμενο; Θανατική ποινή για παράβαση του νέου νόμου για το χιτζάμπ;».


Το σχέδιο νόμου ακολουθεί τις ανανεωμένες περιπολίες της «αστυνομίας ηθικής» και διευρύνει τον διαχωρισμό των φύλων σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πάρκα και χώρους εργασίας. Αντιπροσωπεύει μια προφανή προσπάθεια «να καταπιεστούν οι γυναίκες και τα κορίτσια σε πλήρη υποταγή», αναφέρει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Φάρα (επίσης ψευδώνυμο), φοιτήτρια οικονομικών από την Τεχεράνη, λέει χαρακτηριστικά: «Η Ισλαμική Δημοκρατία πήρε μια πρακτική από τους Ταλιμπάν για να μας απαγορεύσει σιγά σιγά τους δημόσιους χώρους. Θέλουν να διαγράψουν τις γυναίκες από την ιρανική κοινωνία».

Η οργάνωση «Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν» (HRA) δήλωσε ότι ο νέος νόμος εξετάζεται από το Συμβούλιο Κηδεμόνων του Ιράν, ένα ισχυρό όργανο που ελέγχει τη νομοθεσία και επιβλέπει τις εκλογές. Αποτελείται από 12 άνδρες και διευθύνεται από έναν πρόσφατα επανεκλεγέντα 97χρονο κληρικό, τον Αχμάντ Τζανατί, ο οποίος είναι πρόεδρός του από το 1988.

Το Συμβούλιο είναι επιφορτισμένο με την αναθεώρηση των διατάξεων του νομοσχεδίου και τη διασφάλιση της ευθυγράμμισής του με τον ισλαμικό νόμο. Μόλις εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο ιρανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Οκτώβριο, αναφέρει η οργάνωση HRA.

iranes.png



Οι ιρανικές αρχές επενδύουν μεγάλα κονδύλια σε «έξυπνες» κάμερες, που χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με ακτιβιστές ασφαλείας και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Λέγεται ότι οι κάμερες μπορούν επίσης να στέλνουν ειδοποιήσεις όταν εντοπίζουν μεγάλο αριθμό ατόμων συγκεντρωμένων σε ένα σημείο.

Σύμφωνα με τους κατοίκους κουρδικής καταγωγής της γενέτειρας της Αμινί, στην πόλη Σακέζ, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δημιουργήσει περισσότερα σημεία ελέγχου για να συλλαμβάνουν γυναίκες που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας, αλλά και εκείνες που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν για την πρώτη επέτειο του θανάτου της.

Οι διαδηλωτές από τους οποίους πήρε συνέντευξη ο Guardian είπαν ότι ετοιμάζονταν να βγουν ξανά στους δρόμους στις 16 Σεπτεμβρίου και να φτάσουν στους τάφους των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας τον περασμένο χρόνο.


Πηγή: Protagon.gr μέσω Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ