Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα εν μέσω αναφορών για κατάπαυση του πυρός

-Τι θα προνοεί μια πιθανή συμφωνία για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.
-Πλήγματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς και αναφορές για νέο πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο υπό πολιορκία.

Article featured image
Article featured image

Tα ισραηλινά πλήγματα συνεχίζονται στη Γάζα, με τους νεκρούς να αυξάνονται, την ώρα που ο επικεφαλής της Χαμάς δηλώνει ότι μια συμφωνία για εκεχειρία βρίσκεται προ των πυλών.

Συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να επιταχύνονται σήμερα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι τουλάχιστον από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για νέο πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο υπό πολιορκία.

«Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων -ανάμεσά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Ρόιτερς- από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Μιριάνα Σπόλιαριτς, συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ με κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ και με τον κ. Χανίγια, που έχει έδρα το εμιράτο του Κόλπου, για να «υπάρξει πρόοδος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ και στη Γάζα».

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας που θα προβλέπει απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κυρίως κατάπαυση του πυρός μερικών ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Μολονότι η ΔΕΕΣ διαβεβαιώνει πως δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιμένει «ομάδες (της) να επιτραπεί να επισκεφθούν τους ομήρους για να εγγυηθούν ότι είναι καλά και για να τους διανείμουν φάρμακα» καθώς και «για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι όμηροι με τις οικογένειές τους», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Δεν είχαμε φθάσει ποτέ τόσο κοντά» και πλέον «έχουμε αυτοπεποίθηση» αλλά «μένει δουλειά να γίνει» και «δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν «είναι κοντά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε χθες στην Ουάσιγκτον «πιστεύω».


Τελευταίες λεπτομέρειες;


Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και -πάνω απ’ όλα- να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.


Αυξάνονται οι νεκροί – Σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία


Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας (στο κέντρο) περί τα μεσάνυχτα, μεταδίδει σήμερα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Επιπλέον, τρία πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν ένα σύμπλεγμα κατοικιών στην Τζαμπάλια, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Επικαλούμενος πηγές από την Τζαμπάλια, κοντά στο σημείο της επίθεσης, το δίκτυο ανέφερε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε επίσης τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρά εναντίον του συγκροτήματος του νοσοκομείου της Ινδονησίας, το οποίο ήταν περικυκλωμένο από ισραηλινά άρματα μάχης.

Σύμφωνα με το WAFA, η εγκατάσταση στη βορειοανατολική πόλη Μπέιτ Λάχια της Γάζας, που χρηματοδοτείται από ινδονησιακούς οργανισμούς, είχε πληγεί από βολές πυροβολικού. Το προσωπικό του νοσοκομείου αρνήθηκε ότι υπήρχαν ένοπλοι μαχητές στις εγκαταστάσεις.

Όπως όλες οι άλλες υγειονομικές εγκαταστάσεις στο βόρειο μισό της Γάζας, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του, αλλά εξακολουθεί να φιλοξενεί ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένους κατοίκους.



Παράλληλα, η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Τα υπάρχοντα συστήματα τροφίμων καταρρέουν και για να φτάσουν σε όσους έχουν ανάγκη, το WFP και οι εταίροι μας χρειάζονται αυξημένη πρόσβαση και πόρους όπως καύσιμα, φυσικό αέριο και συνδεσιμότητα», δήλωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακα, ανάμεσά τους πάνω από 5.600 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο. Στον θύλακο έχει επιβληθεί από την 9η Οκτωβρίου «απόλυτη πολιορκία» από τον στρατό του Ισραήλ, δεν επιτρέπεται να μπουν σ’ αυτόν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε καύσιμα, ενώ έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση.


Επιδρομές και μάχες στη Δυτική Όχθη


Ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Al Jazeera και αναρτήθηκε στο X δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλλουν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο βίντεο φαίνεται μια φάλαγγα βαριά οπλισμένων ισραηλινών στρατιωτών να παρελαύνει δίπλα σε ένα θωρακισμένο ισραηλινό όχημα. Ένα άλλο μέρος του βίντεο έδειχνε μια ισραηλινή μπουλντόζα να κατεδαφίζει έναν δρόμο στον καταυλισμό Μπαλάτα.

Ξεχωριστές επιδρομές και μάχες με πυροβόλα όπλα αναφέρθηκαν επίσης στην Τζενίν από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν τραυματίσει τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο στην πόλη Αράμπα. Άλλες επιδρομές αναφέρθηκαν σε Κιφίν και Γκαμπαντίγια.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, tvxs

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ