Οι σημερινές γυναίκες βιώνουν περισσότερες περιόδους συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές

Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς τις επηρεάζει.

Article featured image
Article featured image

Μια μέση γυναίκα από την Ολλανδία μπορεί να βιώσει περίπου 450 περιόδους κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Ωστόσο, η εν λόγω συχνότητα αλλάζει άρδην σε πληθυσμούς με περισσότερες εγκυμοσύνες. Για παράδειγμα, μια μέση γυναίκα στο Μάλι, ειδικά οι γυναίκες της φυλής Dogon, συνήθως βιώνει περίπου 100 περιόδους κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτή η τεράστια διαφορά παρατηρείται κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, τα οποία λειτουργούν ως φυσικά κατασταλτικά της περιόδου, έχουν μειωθεί δραστικά.

Επιπλέον, η έναρξη της εμμήνου ρύσεως εμφανίζεται σε πολύ νεότερη ηλικία συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, οπότε είναι φυσικό μια γυναίκα σήμερα να βιώσεις περισσότερους περιόδους σε όλη τη ζωή της συγκριτικά με μια γυναίκα που έζησε στο παρελθόν.

Αυτό αποτελεί εν μέρει πρόβλημα, καθώς η δυσμηνόρροια και η υπερβολική αιμορραγία απορροφούν τεράστια ποσά ενέργειας από τη ζωή των σύγχρονων γυναικών.


Τι θεωρείται όμως «φυσιολογική» περίοδος;


Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής:

-Ένας φυσιολογικός κύκλος διαρκεί μεταξύ 24 και 38 ημερών.

αιμορραγία δεν διαρκεί περισσότερο από οκτώ ημέρες.

κύκλος εμφανίζει κάποια προβλεψιμότητα. Εμφανίζεται με κάποια προβλεψιμότητα, με διακύμανση που δεν υπερβαίνει τις εννέα ημέρες.

ποσότητα της απώλειας αίματος δεν είναι πολύ βαριά ή πολύ ελαφριά.

Ωστόσο, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν η απώλεια αίματος θεωρείται βαριά ή ελαφριά έχοντας ως αναφορά μόνο το δικό μας σώμα;

Ορίστε μερικές ενδείξεις ότι η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να μην είναι φυσιολογική:

- Η αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν κάθε 1 με 2 ώρες.

- Η διάγνωση αναιμίας.

- Η υπερβολική ροή κατά τις βραδινές ώρες.

- Η παραγωγή θρόμβων αίματος.


Πώς αντιμετωπίζεται η δυσμηνόρροια;


Η πιο βασική προσαρμογή για την αντιμετώπιση των έντονων πόνων της περιόδου αφορά τον χρόνο λήψης των κατάλληλων φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη. Αυτά τα φάρμακα στοχεύουν στις προσταγλανδίνες, ενώσεις που παράγονται από τον οργανισμό στην αρχή της εμμήνου ρύσεως και προκαλούν επώδυνες συσπάσεις στη μήτρα.

Η λήψη των φαρμάκων τη στιγμή που βιώνουμε πόνο είναι ανώφελη καθώς τα επίπεδα των προσταγλανδινών είναι ήδη αρκετά υψηλά ώστε η αγωγή να καταφέρει να τα αντιμετωπίσει. Η λήψη των φαρμάκων μία ή δύο ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του πόνου.


Τι συμβαίνει με τον ακανόνιστο κύκλο;


Ορισμένους μήνες ο κύκλος μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα ή με καθυστέρηση. Αυτό από μόνο του μπορεί να μην αποτελεί σημαντικό λόγο ανησυχίας, όμως ο ακανόνιστος κύκλος οφείλει να παρακολουθείται από τον γυναικολόγο καθώς μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για διάφορα άλλα ζητήματα υγείας. Μια εφαρμογή παρακολούθησης της περιόδου στο κινητό μπορεί να βοηθήσει.

Η εγκυμοσύνη βρίσκεται πάντα στην κορυφή της λίστας των λόγων για μια καθυστερημένη ή χαμένη περίοδο. Όμως δεν είναι ο μοναδικός. Η ενδομητρίωση πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πάθηση όπου ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται έξω από αυτή. Μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη αιμορραγία που επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ορισμένα άλλοι λόγοι που προκαλούν διακυμάνσεις στην περίοδό είναι το άγχος, η υπερβολική άσκηση, οι μεγάλες αλλαγές στο βάρος, η κακή διατροφή, μια οξεία ασθένεια, ο θηλασμός και, φυσικά, η εμμηνόπαυση.

Με πληροφορίες από Lifo μέσω The Washington Post.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ