Η Κάρλα Αντονέλι είναι η πρώτη τρανς γυναίκα γερουσιαστής της Ισπανίας

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες ΛΟΑΤΚΙ+ ακιβτίστριες της χώρας, της οποίας η δράση επηρέασε νομοθέτες και πολιτικούς.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Kiko Delgado / Efe

Η Κάρλα Αντονέλι είναι η πρώτη τρανς γυναίκα γερουσιαστής της Ισπανίας, που μιλώντας ανοιχτά για την ταυτότητα φύλου της, κατάφερε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ψήφιση των πρωτοποριακών νόμων της χώρας για την ταυτότητα φύλου.

Η 64χρονη δεν είναι μόνο μία από τις πιο διάσημες ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες της Ισπανίας, αλλά και εκείνη που με την ακτιβιστική δράση της επηρέασε νομοθέτες και πολιτικούς αναφορικά με τα τρανς δικαιώματα.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2023 ψηφίστηκε νόμος που επέτρεψε στα τρανς άτομα άνω των 16 ετών να αλλάξουν την καταχώριση του φύλου τους στα επίσημα έγγραφά τους, μεταξύ των οποίων και το πιστοποιητικό γέννησης, χωρίς ιατρικά πιστοποιητικά. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι για τη διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητη η διάγνωση δυσφορίας φύλου ή η απόδειξη διετούς ορμονοθεραπείας.



Τα νεαρά τρανς άτομα κάτω των 16 ετών έχουν τη δυνατότητα στην Ισπανία να υποβάλλουν αίτηση για αλλαγή στην καταχώριση του φύλου τους με τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων. Ωστόσο οι νέοι ηλικίας 12 και 13 ετών εξακολουθούν να χρειάζονται την άδεια δικαστή.

Η Κάρλα Αντονέλι προσχώρησε στη Γερουσία της Ισπανίας στις 17 Αυγούστου φέτος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με νύχια και με δόντια». Οι δηλώσεις της αυτές ήρθαν μετά την ψήφιση του νόμου για την αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου.

Συμπλήρωσε επίσης ότι προτεραιότητά της θα είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στη Γερουσίας και η μάχη για μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν και τα μη δυαδικά άτομα στα επίσημα έγγραφα. «Δεν θέλουμε τίποτα το ιδιαίτερο. Θέλουμε απλώς πραγματική ισότητα και το δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι και να πεθάνουμε στα βαθιά γεράματα», πρόσθεσε η γερουσιαστής.



Πριν από τον διορισμό της στη Γερουσία της Ισπανίας τον Αύγουστο, υπηρέτησε ως η πρώτη ανοιχτά τρανς βουλευτής της χώρας σε περιφερειακό κοινοβούλιο το 2011. Το 2006, ξεκίνησε απεργία πείνας, προκειμένου να πείσει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, του οποίου ήταν μέλος, να ψηφίσει νόμο που θα επέτρεπε στα τρανς άτομα να αλλάξουν την καταχώριση του φύλου τους χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ