Εικόνες από τη Forest City, το 100 δις δολαρίων «όνειρο» που έγινε «εφιάλτης»

Κάποτε προοριζόταν να γίνει ένας οικολογικός παράδεισος, αλλά τώρα αποτελεί μια «στοιχειωμένη» περιοχή βγαλμένη από ταινία θρίλερ.

Article featured image
Article featured image

Στην πολιτεία Τζοχόρ της Μαλαισίας βρίσκεται η Forest City, μια πόλη που κάποτε προορίζονταν ως ένας οικολογικός παράδεισος, αλλά τώρα αποτελεί μια στοιχειωμένη περιοχή βγαλμένη από ταινία θρίλερ.

forest-city-1_city.png
Η Forest City προοριζόταν να στεγάσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους - αλλά μόνο λίγες από τις μονάδες της είναι κατειλημμένεςΤο εκτεταμένο συγκρότημα, που κατασκευάστηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας, την «Country Garden», οραματίστηκε το 2016 ως μια πολυσύχναστη κοινότητα με ένα εκατομμύριο κατοίκους, με υδάτινο πάρκο, γήπεδο γκολφ, εστιατόρια και πολλά άλλα. Οκτώ χρόνια αργότερα, αυτό το μεγαλεπήβολο έργο αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο, μεταμορφωμένο σε αυτό που οι κάτοικοι περιγράφουν εύστοχα ως «πόλη-φάντασμα».

forest-city-2_city.png
Έτσι φανταζόταν η Country Garden ότι θα έμοιαζε η Forest City.Το ουτοπικό όνειρο που μετατράπηκε σε κόλαση

Η σημερινή κατάσταση της Forest City είναι μια έντονη αντίθεση με το αρχικό όραμα. Από την προγραμματισμένη ανάπτυξη, μόνο το 15% έχει κατασκευαστεί, με μόλις το 1% των διαμερισμάτων να είναι κατειλημμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, όπου οι τεράστιοι χώροι και οι πανύψηλες κατασκευές στερούνται της ζωντανής κοινοτικής ζωής που κάποτε υποσχέθηκαν.

forest-city-3_city.png
Μια «σκάλα στο πουθενά», σε μια ερημική παραλία. Φωτογραφία: BBCΟ μηχανικός πληροφορικής Nazmi Hanafiah, ο οποίος πέρασε έξι μήνες νοικιάζοντας μια μονάδα εκεί, μοιράστηκε την εμπειρία του με το BBC, περιγράφοντας τη βαθιά μοναξιά του να ζεις σε έναν τόσο άδειο χώρο. «Είσαι μόνο εσύ και οι σκέψεις σου», είπε.

forest-city-4_city.png
Τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια είναι κλειστά στο εμπορικό κέντρο. Φωτογραφία: Getty via BBCΗ κατάσταση στη Forest City δεν είναι μόνο μια ιστορία αποτυχημένης κτηματομεσιτικής δραστηριότητας, αλλά και ένα σύμβολο της υπερφιλόδοξης έκρηξης των ακινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Κίνα, η οποία έχει αφήσει πολλά παρόμοια έργα εγκαταλελειμμένα ή ανεκμετάλλευτα. Η Country Garden, η κατασκευάστρια εταιρεία πίσω από αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, αντιμετωπίζει τώρα ένα συγκλονιστικό χρέος σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτοντας σε περαιτέρω αμφιβολία την ολοκλήρωση της Forest City.

forest-city-5_city.png
Μια πινακίδα καλωσορίσματος που οδηγεί στη Forest City. Φωτογραφία: BBCΚάτοικοι όπως η Joanne Kaur, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της, είναι από τους λίγους κατοίκους αυτής της πόλης-φάντασμα, εκφράζουν λύπη και απογοήτευση. Είναι οι μόνοι κάτοικοι στον όροφο τους, περιτριγυρισμένοι από άδεια διαμερίσματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Η δυστυχία όσων επένδυσαν στο έργο, περιμένοντας μια πολυσύχναστη οικολογική πόλη, είναι ιδιαίτερα οδυνηρή.

forest-city-6_city.png
Φωτογραφία: BBCΠαρά τις προκλήσεις αυτές, η Country Garden παραμένει «αισιόδοξη» για την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με δήλωσή της στο BBC. Ωστόσο, η πραγματικότητα επί τόπου παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα. Αυτό που κάποτε είχε προαναγγελθεί ως ένας οικολογικός παράδεισος είναι τώρα μια ιστορία για την ανεξέλεγκτη φιλοδοξία και την ασταθή φύση της αγοράς ακινήτων.

forest-city-8_city.png
Άποψη των κατοικιών στο Country Garden's Forest City. Φωτογραφία: ReutersΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ