Η συγκλονιστική στιγμή που Έλληνες διασώστες ανασύρουν ζωντανό από τα συντρίμμια ένα 6χρονο κορίτσι

Ιστορίες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια.

Article featured image
Article featured image

Τις δραματικές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται τα σωστικά συνεργεία στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, που δέχθηκαν το σοβαρό πλήγμα από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, έφερε στο φως η ΕΡΤ που παρακολουθεί τη συμμετοχή της ελληνικής ΕΜΑΚ στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τραγικό τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης ενός 7χρονου κοριτσιού στην τουρκική πόλη Χατάι, στην οποία μετείχαν οι Έλληνες διασώστες, που προηγουμένως είχαν απεγκλωβίσει έναν 50χρονο άνδρα, τον πατέρα του κοριτσιού, από το ίδιο κτήριο, μια πολυκατοικία 14 ορόφων. Η μητέρα της έχασε επίσης τη ζωή της μέσα στα συντρίμμια. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ζωντανή απεγκλωβίστηκε η 6χρονη αδερφή της.

Μέσα στα συντρίμμια του κτηρίου είχαν εισέλθει δύο Έλληνες διασώστες, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο όπου βρισκόταν η 7χρονη Φατμέ, η οποία είχε συμπληρώσει πάνω από 24 ώρες κάτω από τα ερείπια. Αρχικά το κορίτσι επικοινωνούσε, λέγοντας ότι έχει παγιδευτεί το χέρι της.

Ωστόσο, όταν οι διασώστες κατόρθωσαν να φτάσουν κοντά της ήταν αργά. Το παιδί δεν τα κατάφερε, προκαλώντας ένα βαθύ κύμα απογοήτευσης για τους ανθρώπους που ήλπιζαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.



Πώς περιγράφει το συμβάν το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Τη φωνούλα της 7χρονης Φατμέ άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα. Χώθηκαν κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα. Μίλησαν μαζί της και τους περιέγραψε την κατάστασή της, καθώς το ένα χεράκι της είχε παγιδευτεί και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος επτά μέτρων. Έφεραν εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ήρθε γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, σημείωσε πως το κτήριο που έπεσε ήταν νέο, υπέστη ζημιά σε δύο υποστηλώματα όμως, στην κατάρρευση διατηρήθηκε ζωτικός χώρος που επέτρεψε στο παιδί να μείνει ζωντανό, ενώ απέδωσε την κατάρρευση στις εδαφικές συνθήκες.

Με ειδικά εργαλεία απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της ωστόσο ήταν αργά. Έλληνες και Τούρκοι διασώστες βρίσκοντας το άψυχο τελικά σώμα του παιδιού, αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια και ζήτησαν από τις κάμερες να φύγουν.

Ο άνθρωπος που πρωτάκουσε τη Φατμέ, ωστόσο, δεν έφυγε από το σημείο. Κάτι είχε αντιληφθεί, τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς πίσω από την άτυχη Φατμέ, χωρίς να το ξέρουν βρισκόταν η 6χρονη αδερφή της. Τα δάκρυα συνεχίστηκαν, αλλά αυτήν τη φορά ήταν από χαρά. «Σιγά, σιγά, γιαβάς, γιαβάς», φώναζαν Έλληνες και Τούρκοι διασώστες καθώς έβγαζαν το παιδί με φορείο.



Η ομάδα της ελληνικής ΕΜΑΚ όμως, όπως και ομάδων από άλλες χώρες, συνεχίζει το έργο της, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο, το ψύχος και τους μετασεισμούς, που προκαλούν την κατάρρευση και άλλων κτηρίων, καθώς όσο περνούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να σωθούν εγκλωβισμένοι.

Μετά το σαρωτικό χτύπημα του Εγκέλαδου τη Δευτέρα, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περισσότερων από 5.000 ανθρώπων και δεκάδων χιλιάδων τραυματιών στη νοτιοδυτική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ