Δεν μεταβαίνει ακόμη στην Τουρκία η κυπριακή ομάδα διάσωσης

Τι άλλαξε.

Article featured image
Article featured image

Στάση αναμονής τηρεί η κυπριακή αποστολή, η οποία επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για την Τουρκία για να συνδράμει στην εξεύρεση επιζώντων, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη χώρα τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, η κυπριακή ομάδα είναι σε «στάση αναμονής, έτοιμη για να μεταβεί για να συμβάλει στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων όταν χρειαστεί».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι υπάρχουν αρκετά σωστικά συνεργεία στην περιοχή. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια κατάσταση η «οποία είναι μεταβαλλόμενη από λεπτό σε λεπτό και τα δεδομένα αλλάζουν».


12 (μέχρι στιγμής) οι νεκροί Τουρκοκύπριοι

Οι σοροί ενός ζεύγους από τα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν στα συντρίμμια ξενοδοχείου στην Αντιόχεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Πρόκειται για το ζεύγος Ατάϊ και Φατμά Ακάν, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Μετά τη νέα εξέλιξη, ο αριθμός των νεκρών από τα κατεχόμενα στη Τουρκία αυξήθηκε στους 12.



Λιγοστεύουν οι ελπίδες

Την ίδια στιγμή, λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη διάσωση των μελών της τ/κ ομάδας που εγκλωβίστηκε κάτω από τα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου στην τουρκική πόλη Αντίγιαμαν. 

Όπως γράφει η «Κίμπρις Ποστασί», μιλώντας στον τουρκικό Τύπο από το Αντίγιαμαν όπου βρίσκεται, ο «υπουργός εθνικής παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι 32 μέλη της αποστολής της τ/κ ομάδας παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, ενώ είπε ότι πολλοί άνθρωποι θα ταφούν μετά από εξετάσεις DNA. 

forglie.jpg



Αναφέροντας ότι τα συντρίμμια είναι πολύ βαριά και θα χρειαστούν μέρες για να απομακρυνθούν, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι στόχος είναι να απομακρυνθούν τα συντρίμμια εντός 1-2 ημερών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο «δήμαρχος» στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μεχμέτ Χαρμαντζί ανακοίνωσε την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα με μια ομάδα 33 ατόμων, η οποία μεταφέρει βοήθεια στη σεισμόπληκτη Τουρκία, με προορισμό το λιμάνι της Μερσίνης.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ