Μαθητές στην Ινδονησία ξεκινούν μαθήματα στις 5:30 το πρωί για να αποκτήσουν πειθαρχία

Την βάρεσε στον τοπικό κυβερνήτη και αποφάσισε να ξυπνά τον κόσμο αξημέρωτα.

Article featured image
Article featured image

Σε μια πόλη της Ινδονησίας, μέσα στο σκοτάδι, έφηβοι παραπατούν από τη νύστα στον δρόμο προς το σχολείο. Είναι λίγο μετά τις 5 το πρωί (ο ορισμός του «άγρια χαράματα») και επειδή είχαν τη φαεινή αυτή ιδέα κάποιος κυβερνήτης και οι συνεργάτες του, τα παιδιά αναγκάζονται να ξεκινούν μαθήματα στις 5:30!


Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο Βίκτορ Λαϊσκοντάντ, κυβερνήτης της επαρχίας Ιστ Νούσα Τενγκάρα, λέγοντας ότι έτσι οι μαθητές (και οι γονείς τους;) θα αποκτήσουν σιδηρά πειθαρχία… Στο πείραμα συμμετέχουν μαθητές της τελευταίας τάξης σε 10 λύκεια της πρωτεύουσας Κουπάνγκ.


Όπως σημείωσε ο Guardian, οι γονείς διαμαρτύρονται, όχι μόνο γιατί χάνουν και αυτοί τον ύπνο τους, αλλά γιατί τα παιδιά τους γυρνούν σπίτι εξαντλημένα, και βέβαια πολλά κοιμούνται πάνω στο θρανίο. Συνήθως τα σχολεία στη χώρα ξεκινούν μεταξύ 7-8 το πρωί. Εκτός των άλλων, είναι και επικίνδυνο να περπατούν στους δρόμους τα παιδιά μέσα στο σκοτάδι.


«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, τώρα πρέπει να φύγουν από το σπίτι ενώ είναι ακόμη σκοτάδι. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό… η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη όταν είναι σκοτεινά και ήσυχα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ράμπου Ατα, μητέρα ενός 16χρονου κοριτσιού στο ΑFP. Η κόρη της Γιουρίκα πρέπει τώρα να ξυπνάει στις 4 το πρωί για να ετοιμαστεί και να πάει με μοτοσικλέτα στο σχολείο. «Τώρα κάθε φορά που φτάνει στο σπίτι, είναι εξαντλημένη και κοιμάται αμέσως», δήλωσε η μητέρα της.


Το σχολείο συνήθως τελειώνει γύρω στις 3.30 μ.μ. στην Ινδονησία.

indonesiaschool.jpg



«Το μέτρο δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης», είπε ο Μαρσέλ Ρόμποτ, ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Νούσα Σεντάνα. Μακροπρόθεσμα, η στέρηση ύπνου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και να προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά τους, τόνισε. «Θα κοιμούνται μόνο λίγες ώρες και αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Αυτό επίσης θα τους προκαλέσει άγχος και θα το εκτονώνουν με κακή συμπεριφορά», πρόσθεσε.


Το ινδονησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kompas ανέφερε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ινδονησία ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να παρέμβει και να λήξει το πείραμα, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Ενδυνάμωσης των Γυναικών και Προστασίας του Παιδιού και η Ινδονησιακή Επιτροπή Προστασίας του Παιδιού έχουν επίσης απευθύνει έκκληση να σταματήσει το πρόγραμμα.


Μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συνέστησε στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου να ξεκινούν τα μαθήματα στις 8:30 π.μ. ή αργότερα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για ύπνο. Ακόμα και τοπικοί βουλευτές στο Κουπάνγκ ζήτησαν από την τοπική κυβέρνηση να ακυρώσει το μέτρο. Όμως, ο κυβερνήτης επιμένει ότι είναι σωστό και μάλιστα, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, το επέκτεινε και στους δημόσιους υπαλλήλους της περιοχής, που πλέον αναγκάζονται και αυτοί να βρίσκονται στα γραφεία τους στις 5:30 το πρωί…


Πηγή: Protagon.gr μέσω Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ