Ένα ισπανικό χωριό θα διεξάγει δημοψήφισμα για να αποκλείσει τους τουρίστες

Η δημοτικότητά του χωριού διογκώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού γίνεται «πόλεμος» για μια selfie.

Article featured image
Article featured image

Το χωριό Binibeca Vell στο ισπανικό νησί της Μενόρκα αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους τουρίστες που επιθυμούν να περιπλανηθούν στα στενά δρομάκια του με τις ασβεστωμένες βίλες.

Καθώς όμως η δημοτικότητά του διογκώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αδηφαγία για selfies κατά μήκος των πλακόστρωτων δρόμων του, οι κάτοικοι απειλούν να σταματήσουν την πρόσβαση στο χωριό.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι τουρίστες», δήλωσε ο Óscar Monge, επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί τους 195 ιδιοκτήτες ακινήτων του Binibeca Vell. Αντιθέτως, έδειξε με το δάχτυλο τους αξιωματούχους, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν εγκαταλείψει τους κατοίκους καθώς παλεύουν με τον θόρυβο που δημιουργείται από τη συνεχή παρέλαση των επισκεπτών και τα σκουπίδια που συσσωρεύονται καθημερινά. «Η Binibeca Vell δεν είναι ένας τόπος περιπέτειας, αλλά μέρος όπου διαμένουν άνθρωποι», πρόσθεσε ο Monge.

Πρόκειται για μια συζήτηση που διεξάγεται σε ολόκληρη την Ισπανία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς οι κάτοικοι καλούν τους αξιωματούχους να κάνουν περισσότερα για να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών τους και της αλματώδους αύξησης του αριθμού των τουριστών.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να μας αφήνει μόνους, τον Αύγουστο θα διενεργήσουμε ψηφοφορία για το αν θα πρέπει να αποκλείσουμε τους τουρίστες
», είπε.

Η απειλή αυτή ακολουθεί χρόνια παραπόνων από τους κατοίκους. Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ElDiario.es τον περασμένο μήνα, μια κάτοικος εξέφρασε την απογοήτευσή της για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν οι τουρίστες κατά την επίσκεψή τους στο χωριό. «Μπήκαν σε σπίτια, κάθισαν σε καρέκλες, παίρνουν πράγματα, σκαρφαλώνουν στους τοίχους μας, κάνουν υπαίθρια πάρτι για ποτό», είπε.

Οι κάτοικοι άρχισαν να επιβάλλουν μέτρα πέρυσι, ζητώντας από τους τουρίστες να επισκέπτονται το χωριό μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών. Το πρόγραμμα αυστηροποιήθηκε αυτό το μήνα και ζητήθηκε από τους τουρίστες να περνούν μόνο μεταξύ 11 π.μ. και 8 μ.μ. «Θέλουμε να παίρνουμε το πρωινό μας ήρεμα στις βεράντες μας και να κοιμόμαστε ήρεμα χωρίς θόρυβο», δήλωσε ο Monge.

Η επικεφαλής του τουρισμού της κυβέρνησης της Μενόρκας, Begoña Mercadal, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Αλλά μιλώντας στο Eldiario.es, επιβεβαίωσε ότι το χωριό είχε το δικαίωμα να περιορίσει τις επισκέψεις.

Ο Monge έσπευσε να αναγνωρίσει ότι η απόφαση αυτή, ωστόσο, θα έβλαπτε πιθανώς τις περίπου 100 οικογένειες της περιοχής, των οποίων τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα καταστήματα με σουβενίρ εξαρτώνται από τον τοπικό τουρισμό. «Φυσικά είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά μας ωθούν», είπε.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ