Μαμά αετογερακίνα μεταφέρει αρουραίο στη φωλιά για να ταΐσει τα μικρά της [ΒΙΝΤΕΟ]

Το μεγάλο αυτό γεράκι, που φωλιάζει στην Κύπρο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, τρέφεται κυρίως με αρουραίους και σε λιγότερο βαθμό με ερπετά.

Article featured image
Article featured image

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, παρουσιάζει ενήλικη αετογερακίνα που μεταφέρει αρουραίο (ποντίκα) στη φωλιά της, για να ταΐσει τους νεοσσούς της. Όπως μάς πληροφορεί η Υπηρεσία, το μεγάλο αυτό γεράκι, που φωλιάζει στην Κύπρο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, τρέφεται κυρίως με αρουραίους και σε λιγότερο βαθμό με ερπετά (σαύρες κι φίδια).


Το βίντεο είναι από παρακολούθηση φωλιάς μέσω κάμερας της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.



Το μεγάλο πρόβλημα της δευτερογενούς δηλητηρίασης

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας: «Η έκταση της δευτερογενούς δηλητηρίασης λόγω βρώσης τρωκτικών που έχουν τραφεί με ποντικοδόλωμα είναι κάτι που εξετάζεται μέσω δράσης του έργου Πανδώτειρα - Natura 2000 στο οποίο συμμετέχει η Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας».

Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική της χρήσης τρωκτικοκτόνων, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα αρπακτικά πουλιά που τρέφονται με τρωκτικά. Όταν τα πουλιά καταναλώνουν τρωκτικά που έχουν καταναλώσει τρωκτικοκτόνο, το δηλητήριο συσσωρεύεται στο σώμα τους, φτάνοντας συχνά σε θανάσιμα επίπεδα.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Κρατικό Χημείο βρήκε κατάλοιπα τρωκτικοκτόνων σε δείγματα που λήφθηκαν από αρπακτικά πουλιά που βρέθηκαν νεκρά ή τραυματισμένα, κυρίως κοντά σε δρόμους, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Αυτό είναι ανησυχητικό και αναδεικνύει την έκταση της δευτεροβάθμιας δηλητηρίασης στην άγρια ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ