(Κατά συρροήν) δωρητής σπέρματος έγινε πατέρας τουλάχιστον 500 παιδιών σε όλο τον κόσμο

Η εμμονή του στην προσφορά σπέρματος -προς διαιώνιση του DNA του- τον φέρνει σήμερα αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

Article featured image
Article featured image

Κατά μια θεωρητική έννοια, ο Τζόναθαν Γιάκομπ Μεγιέρ είναι το ακριβώς αντίθετο του κατά συρροήν δολοφόνου: Αντί να είναι εθισμένος στο να αφαιρεί ζωές, αυτός έχει εθιστεί στην προσφορά νέας ζωής. Τα κίνητρά του δεν είναι οικονομικά –η προσφορά σπέρματος δεν προσφέρει ιδιαίτερες απολαβές–, πραγματικός στόχος του ήταν η διαιώνιση του DNA του.


Η εμμονή του στην προσφορά σπέρματος τον φέρνει σήμερα αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, καθώς κατηγορείται για ακούσια αιμομιξία. Ο Μεγιέρ είναι ο στόχος μιας ομαδικής αγωγής 25 οικογενειών, οι οποίες απαιτούν από τους δικαστές να του επιβάλουν απαγόρευση δωρεάς σπέρματος για το υπόλοιπο της ζωής του, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά να πράξει.


Ο μουσικός, που ζει στην Αφρική, έχει δωρίσει το σπέρμα του σε 13 κλινικές, 11 εκ των οποίων έχουν έδρα στην Ολλανδία. Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, οι δότες σπέρματος δεν πρέπει να γίνουν πατέρες περισσότερων από 25 παιδιά ή να γονιμοποιήσουν περισσότερες από 12 μητέρες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ενδογαμία, η ακούσια αιμομιξία ή τα ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών, όταν μαθαίνουν ότι έχουν εκατοντάδες αδέλφια.


Η δικαστική αγωγή γίνεται από το DonorKind, ένα ολλανδικό ίδρυμα δωρητών παιδιών, το οποίο εκπροσωπεί 25 οικογένειες που προσπαθούν να επιβάλουν τους κανόνες και να λάβουν ασφαλιστικά μέτρα, για να σταματήσουν τις δραστηριότητες του Μεγιέρ, τις οποίες συχνά πραγματοποιεί χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα. Οι μητέρες των παιδιών που γεννήθηκαν από τις δωρεές του ισχυρίζονται ότι ο Μεγιέρ τούς εξαπάτησε.

0_PAY-CEN-SperKnight-01.jpg


Η Εύα, που συμμετέχει στη δικαστική αγωγή, μίλησε στους Times του Λονδίνου. Επέλεξε τον μουσικό ως δότη το 2018, αφού είδε μια από τις διαφημίσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρότι εκείνος είχε μπει επίσημα στη μαύρη λίστα από το 2017, καθώς είχε αποκτήσει ήδη 102 παιδιά στην Ολλανδία.


«Αν ήξερα ότι είχε ήδη αποκτήσει περισσότερα από 100 παιδιά, δεν θα επέλεγα ποτέ αυτόν τον δότη», λέει. «Όταν σκέφτομαι τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για το παιδί μου με πιάνει αηδία. Το να πάω στα δικαστήρια είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσω το παιδί μου».


Ο Μαρκ ντε Χεκ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το ίδρυμα, λέει ότι η δικαστική αγωγή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, ήρθε κατόπιν επανειλημμένων εκκλήσεων από τις μητέρες, οι οποίες είχαν πληρώσει αρκετές φορές τον Μεγιέρ για να σταματήσει να δίνει το σπέρμα του. «Το ίδρυμα και μερικές από τις μητέρες τον έχουμε προσεγγίσει» εξηγεί. «Του ζητήσαμε να σταματήσει. Αρνήθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νομική δράση είναι η μόνη επιλογή για την προστασία των παιδιών».


Ο Μεγιέρ θα κατηγορηθεί ότι ενήργησε παράνομα επειδή παραπλάνησε τις κλινικές σχετικά με το εύρος των δραστηριοτήτων του, καθώς και ότι «έθετε σε ψυχολογικό κίνδυνο» τα παιδιά και τα εξέθεσε στον κίνδυνο αιμομιξίας, στην περίπτωση που είχαν, χωρίς να το γνωρίζουν, σχέση με ένα από τα αδέλφια τους. Είναι άγνωστο πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί από το σπέρμα του, αλλά σε μήνυμα που έστειλε σε μια μητέρα, ο Μεγιέρ παραδέχτηκε ότι ήταν τουλάχιστον 500.


Ένα ζευγάρι Αυστραλών πλήρωσε περισσότερα από 6.000 ευρώ στην Cryos International, μια κλινική γονιμότητας στη Δανία, για το σπέρμα του, το οποίο δώρισε με το ψευδώνυμο Ρουντ – ένα από τα πολλά ψευδώνυμα που κατά καιρούς χρησιμοποιεί.


Στο ζευγάρι είπαν ότι το σπέρμα πληρούσε τις αυστραλιανές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι δότες μπορούν να γονιμοποιήσουν μέχρι πέντε οικογένειες. Ανακάλυψαν την ταυτότητα του Μεγιέρ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω μιας ομάδας υποστήριξης των θυμάτων που εκπροσωπεί η Donorkind στο Facebook.


«Τον επιλέξαμε γιατί ήταν κοινωνικός, δημιουργικός και πολύ έξυπνος» λέει η Αυστραλή μητέρα. «Ήταν ανοιχτός στο να συναντήσει τα παιδιά του και μοιάζει εμφανισιακά με τον σύντροφό μου». Πλέον, το έχει μετανιώσει. «Δεν θα σταματήσει. Είναι αηδιαστικό και είμαι απίστευτα θυμωμένη και απογοητευμένη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να πω στο παιδί μου πως έχει εκατοντάδες αδέλφια».

Ο Μεγιέρ, χρησιμοποιώντας το όνομα Ρουντ, έγραψε μια «επιστολή παρακίνησης» στη δανέζικη τράπεζα σπέρματος. Είπε στους υποψήφιους γονείς ότι προερχόταν από πολυμελή οικογένεια και έκανε μια επιτυχημένη ζωή, οπότε ήθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να κάνουν παιδί.



Από τότε που αποκαλύφθηκε, το 2019, έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση, αλλά έχει πει: «Μου αρέσει να βλέπω ότι υπάρχουν παιδιά μου σε όλον τον κόσμο». Επειτα από σειρά αντίστοιχων σκανδάλων, η Ολλανδία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κεντρικό μητρώο δωρητών σπέρματος. Πολλές διεθνείς κλινικές γονιμότητας, ωστόσο, επιτρέπουν ανώνυμες δωρεές, εκμεταλλευόμενες τους διαφορετικούς εθνικούς κανόνες και τη χαλαρή επιβολή τους.


Ο Τίις φαν ντερ Μίερ, πρόεδρος του Donorkind Foundation, λέει ότι ο Μεγιέρ δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο. «Αυτό δεν εμπίπτει στην εκάστοτε εθνική νομοθεσία και στις κατευθυντήριες γραμμές», εξηγεί. «Οι περιορισμοί αποτελούν μόνο μια μη δεσμευτική κατευθυντήρια γραμμή εντός των ολλανδικών συνόρων».


Ο Μεγιέρ δεν είναι ο μόνος γνωστός Ολλανδός κατά συρροήν σπερματοδότης. Ένα τεστ DNA του 2019 πιστοποίησε ότι ο Δρ Γιαν Καρμπάατ, ειδικός στον τομέα της γονιμότητας, που πέθανε το 2017, είχε αποκτήσει τουλάχιστον 90 παιδιά από γυναίκες που είχαν επισκεφθεί την κλινική του κοντά στο Ρότερνταμ. Τουλάχιστον άλλος ένας δότης σπέρματος στην Ολλανδία, γνωστός μόνο με το όνομα Λούις, πιστεύεται ότι είχε αποκτήσει πάνω από 200 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.


Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ