Η Ινδία υποδέχτηκε τέσσερα νεογέννητα τσιτάχ, 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από τη χώρα

Εξαφανίστηκαν επίσημα το 1952 και για αυτό είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ο άνθρωπος.

Article featured image
Article featured image


Χαρμόσυνα νέα έρχονται από το Εθνικό Πάρκο Κούνο της Ινδίας, καθώς η «Σιγιάγια» -ένα θηλυκό τσιτάχ που μετεγκαταστάθηκε εκεί από τη Ναμίμπια- έφερε στον κόσμο τα τέσσερα μικρά αιλουροειδή της, 70 χρόνια αφότου το είδος εξαφανίστηκε από τη χώρα.

Τα αισιόδοξα νέα έγιναν γνωστά στον απόηχο του θανάτου ενός άλλου θηλυκού τσιτάχ που είχε φτάσει στο συγκεκριμένο πάρκο πριν από δύο ημέρες, όπως γράφει το newindianexpress.com.

Μοιράζοντας τις φωτογραφίες και το βίντεο των νεογέννητων τσιτάχ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής, Μπουπέντερ Γιαντάβ, γνωστοποίησε στο Twitter την είδηση της γέννησής τους ύστερα από πάνω από επτά δεκαετίες από την ημέρα που ανακοινώθηκε επισήμως η εξαφάνιση του είδους στη χώρα.



Το τσιτάχ ή γατόπαρδος, όπως είναι η σωστότερη ονομασία, είναι το πιο γρήγορο χερσαίο ζώο και μπορεί να αγγίξει τα 112 χλμ./ώρα. Στην Ινδία εξαφανίστηκαν επίσημα το 1952. Λόγω του κυνηγιού από τον άνθρωπο, τη μείωση του φυσικού του περιβάλλοντος και της έλλειψης θηραμάτων που κατανάλωνε, εξαφανίστηκε.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των 7.000 τσιτάχ που έχουν μείνει σε όλο τον κόσμο, τώρα απαντώνται στη Νότια Αφρική, στη Ναμίμπια και στην Μποτσουάνα.

Το ασιατικό τσιτάχ είναι απειλούμενο είδος και πλέον βρίσκεται μόνο στο Ιράν, όπου πιστεύεται πως έχουν μείνει μόλις 50.



Προσθέτοντας με ετικέτα τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο tweet, ο Γιανάβ έγραψε: «Συγχαρητήρια Ινδία. Ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία μας για τη διατήρηση της άγριας ζωής κατά τη διάρκεια του Amrit Kaal! Είμαι στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσω ότι τέσσερα μικρά γεννήθηκαν από ένα από τα τσιτάχ που μεταφέρθηκαν στην Ινδία στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, υπό την ηγεσία με όραμα του πρωθυπουργού. Συγχαίρω ολόκληρη την ομάδα του Project Cheetah για τις ακούραστες προσπάθειές τους να επαναφέρουν τα τσιτάχ στην Ινδία και για τις προσπάθειές τους να διορθώσουν ένα οικολογικό λάθος που έγινε στο παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έκανε retweet τη δηοσίευση σχολιάζοντας: «Υπέροχα νέα».

Συνολικά 20 αιλουροειδή -οκτώ από τη Ναμίμπια και 12 από τη Νότια Αφρική- έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Πάρκο Κούνο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εκτιμάται πως τα μικρά τσιτάχ ήρθαν στη ζωή πριν από έξι ημέρες, αλλά εντοπίστηκαν χθες από αξιωματούχους, δήλωσε στέλεχος του Εθνικού Πάρκου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ